El llibre

Dreadful© BCN HIP HOP és un projecte creatiu de llarga durada en curs i que consta d'un llibre, un documental i aquest bloc.

El llibre el vaig iniciar el 2009, arran d'un document de text anomenat Biografia Hip Hop que vaig començar a escriure el 2007, arran d'un recull de notes i apunts que vaig començar a escriure el 2005, quan encara no sabia que escriuria sobre el tema, més enllà d'alguna entrada de bloc.

El que inicialment només havia de ser per a un us personal, va acabar esdevenint per a un us col·lectiu però sense cap altra pretensió ni propòsit que per expressar, per compartir... i, perquè no dir-ho?, també per xulejar una mica, tot plegat tant propi d'aquesta cultura. Si creus que pots fer-ho millor, demostra-ho, d'això es tracta!

Tothom sap o pot saber que el hip hop va arribar a Europa el 1984 però quin era el context històric en el que va arribar a Catalunya? Què hi havia abans del break a Barcelona? Amb qui convivíem i ens topàvem al carrer? Quin argot teníem els breakers? Quines eren les nostres eines quan no n'hi havia cap de feta expressament?

Ho sabem els que ho vam viure, en major o menor grau segons l'edat i la implicació que tinguéssim en aquella època i l'interès que tinguem en recordar-ho actualment, però qui segur que no ho sap són els que no ho van viure i que no tenen ningú que els ho expliqui, per entrar al hip hop en una altra època o per edat.

Si el hip hop neix als carrers d'un barri d'extraradi, com pot ser que normalment quan es parla de l'inici del hip hop a Barcelona es parla principalment del centre? Universitat va ser el punt de trobada principal però ens hi trobàvem breakers de molts barris de la ciutat, de moltes poblacions de tot Catalunya i ocasionalment de fora.

Degut al context històric, hi havia barris amb barraquisme i infraestructures que condicionaven molt la mobilitat de la gent, especialment la dels adolescents, fronteres psicològiques i físiques que van començar a desaparèixer amb l'arribada dels Jocs Olímpics de Barcelona '92, la primera gran transformació de la ciutat.

Des de l'actual era digital, on gairebé tot cap al palmell de la ma, pot costar d'imaginar una època mecànica, on el mateix requeria objectes grans i pesats que de vegades no cabien ni a una motxilla i s'havia d'anar a casa d'algú i dedicar-hi hores pel que avui dediquem uns pocs segons des de qualsevol lloc del món.

Hi ha qui pot creure que el hip hop sempre ha estat com és ara, sempre present, però hi va haver un temps en el que venia i marxava, com onades que només seguien els més convençuts, sovint ja només un dels pals, i per la resta desapareixia fins que es tornava a posar de moda, com si es tractés d'una cosa nova i no d'una continua evolució.

De l'aprenentatge al carrer a l'acadèmic, del cassette a l'mp3, del rap en anglès nord-americà al rap en català, del break a l'street dance, dels piques de barri a les batalles de festivals, del Felton Spray al Mac, del graffiti novaiorquès a l'art de carrer global... han passat moltes coses i jo n'he viscudes unes quantes en primera persona.

Al llibre exposo les tres etapes més importants de la meva vida dins d'aquesta cultura, n'explico el context històric, vivències i respostes a algunes preguntes que molta gent es pot fer i no trobar i encara menys en català. El llibre està dividit en tres episodis, un per a cada etapa: Episodi I: 1984-1987, Episodi II: 1987-1994 i Episodi III: 2004-202?.

El creixement del projecte ha augmentat el procés creatiu però espero acabar el llibre algun dia. En el seu moment publicaré progressivament al bloc el llibre dividit en entrades amb diverses versions descarregables, una per a cada episodi i una altra per a la trilogia. Un cop acabat i publicat el llibre, el projecte continuarà amb el bloc.

Dreadful© BCN HIP HOP és un projecte creatiu sense propòsits comercials però amb drets d'autor. No està permesa la reproducció total o parcial dels continguts sense l'expressa autorització del seu autor, amb qui podeu contactar a bcnhiphop@gmail.com. Tots els continguts són obra de l'autor del projecte, en Roger Silva i Vilalta - Dreadful, exceptuant algunes imatges i/o noms de productes de tercers que hi puguin aparèixer, els drets dels quals són dels seus respectius autors. Tots els drets reservats.