17 de maig del 2015

Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Fragment del poster fet pel Kapi amb caràcter d'Agü
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

El 26 d'abril de 2015 es va celebrar la festa Desde las raices: Barcelona Edición 2015 i, com a membre fundador dels Electro Breakers, no hi podia faltar. Va per tu Alex BS!

31 anys després que arribés el hip hop a Barcelona, María Escobedo Tomás, Antonio Rico i Moises Moe van organitzar aquesta festa de retrobada de grups de la vella escola.

La festa va tenir dues parts, una pel matí a Universitat i una per la tarda al Mercat de les Flors amb la col·laboració d'UniversoBboy i El Generador Art i Creació Cultural.

El Briky saludant a Universitat!
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Quan vaig arribar al metro encara no hi havia ningú, així que vaig fer el que fèiem als vuitanta, pujar a la font a mirar. La penya s'havia començat a reunir a la plaça.

Cares conegudes, del passat i del present, però pocs amb qui parlar. Als vuitanta jo era un nen que anava amb amics del grup i grups com el nostre, no amb els grans.

Els meus amics no hi eren però vaig parlar amb alguns que, com nosaltres, anàvem a Universitat a aprendre dels grans, com els mítics Puppets o Break People.

El Briky el primer a sortir al parquet!
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Un dels primers que vaig saludar i el primer que va sortir a ballar va ser el mític Briky. Breaker autèntic, vella escola real i sempre ballant al carrer. Què gran que és!

S'ha de reconèixer que els Madrid City Breakers s'ho van currar i van animar a sortir a la penya, que al principi estava una mica tallada al davant de tants mítics.

Els lloros van ser un punt molt important. Tota la música va sortir de radiocassets amb cintes dels vuitanta i modificacions per reproduir directament des del mòbil.

Foto de família a la plaça
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Hi havia gent que no es coneixia o no es recordava, que feia molts anys que no es veia, que es van veient molt de tant en tant i que no han perdut mai el contacte.

Intentar recordar batalletes, moviments, sobrenoms, noms de grups, punts de trobada als barris, piques, amics, rivals... mentre sonava la música i ballaven els que s'atrevien.

La festa a la plaça va arribar al moment de les fotos de família. A la cultura hip hop, sobretot al break de la vella escola, s'aparquen diferències i tots som família.

El Briky fent Break a Universitat 31 anys després!
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

A diferència de la festa dels 25 anys, aquest cop sí que es va celebrar al metro, que és com ho fèiem als vuitanta. Després de la plaça vam prendre el vestíbul del metro!

La sensació d'entrar tots al metro, amb la música a tope, cantant, fent la rotllana i sortint a ballar... només ho podem entendre els que ho vam viure als vuitanta.

Va ser un puntàs quan la penya es va posar a fer una corrent en grup que passava de l'un a l'altre, una onada popping, on hi havia més gent que espai per fer-la.

Foto de família al metro de Juan Carlos Piache
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

La festa al metro va arribar al moment de les fotos de família. Aquest cop m'hi vaig posar una estona i, encara que costi de veure, vaig tenir la sort de tenir fotos pel record.

Entre fotos i salutacions vaig aprofitar per saludar un dels mítics d'Universitat, el Nono dels Puppets, i dir-li com l'admirava de petit. Ens va presentar el Tete de Sagrera el 1985.

Recordo com si fos ara un dia que el Nono ballava fent el robot mentre cantava en anglès amb veu de vocoder amb una base electro al lloro... ens va deixar flipats!!!

El Nono i el Briky al metro
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Finalment, abans de tornar a la plaça no fos que ens volguessin fotre fora del metro, també vaig saludar al Flex, gran popper en actiu a qui hem animat força vagades.

Saps quan veus un musical i algú et comenta "a la realitat la gent no es posaria a cantar i ballar al mig del carrer"? Doncs això, no van viure el break als vuitanta.

Un cop a la plaça va arribar el torn de batallar, això sí, sense perdre el bon rotllo en cap moment. Vella Escola Vs. Nova Escola va acabar amb un amistós empat.

Roger i Toni a la plaça
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Una de les persones amb qui més vaig parlar a Universitat i més em va salvar de l'absència dels meus amics va ser el Toni, encara en actiu i donant classes!

Un altre mític amb qui vaig parlar va ser el Leur. Li vaig dir que de petit em feia força por i que m'intimidava i això va portar a una anècdota posterior a recordar.

Quan la cosa ja anava de capa caiguda, amb la gent marxant o traient l'entrepà, va arribar el meu amic i company dels Electro Breakers, el Joe, i vam anar a dinar.

Projecció de Beat Street al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Quan vam arribar al Mercat de les Flors Beat Street ja havia començat però l'important era ser-hi per viure-la projectada de nou, 31 anys després de l'estrena.

Mentre el Joe i jo pujàvem les escales a corre-cuita el Kapi em va saludar des de l'escenari mentre preparava els equips per la jam amb el Nono. Dos mítics junts!

La pel·lícula l'hem vist moltes vegades, d'estrena, re-estrena i a la tele, l'hem tinguda en VHS i la tenim en DVD però tornar a veure-la amb la penya animant no te preu.

Roger i Joe després de Beat Street al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Avisar al veure venir les escenes, emocionar-te amb les batalles, animar als teus preferits, cantar les cançons... Gairebé es podia reviure l'ambient dels vuitanta.

Quan va acabar la pel·lícula va arribar el torn de les fotos, els comentaris de la jugada i començar a passar cap a baix per viure la jam del Kapi i el Nono.

Només sortir de la sala ja es sentia la música que començaven a punxar al pis de sota i es podia veure una visió zenital de l'escenari i la pista de la jam.

DJ Nono i DJ Kapi punxant al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

El Kapi i el Nono van punxar temes de la vella escola i la pista estava oberta a tothom que vulgues ballar, vella i nova escola, pares i fills... Molt familiar i molt xulo!

Més veterans retirats llançant-se, canalla fent alguns moviments tímids, pares ensenyant i corregint, joves superant-se... Diferents generacions unides pel break.

D'això es tractava, nens aprenent de grans i joves superant-se, al carrer, al pati, al metro, al vestíbul de cine, a la plaça, al túnel, al carreró sense sortida, a cotxeres...

DJ Nono i DJ Kapi punxant al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Als plats sonaven clàssics dels vuitanta, dels que no sonen als clubs ni gairebé enlloc, dels que només als breakers de la vella escola se'ns posa la pell de gallina.

La canalla es va anar retirant del centre de la pista per donar pas als grans i la festa va anar pujant de nivell. Piques entre vella i nova escola, alguns Brodas a la casa...

Es notava a l'ambient que aquell era un dia històric. Es sentia la gent com deia "No et perdis lo de la tarda!" al matí i a la tarda "T'has perdut lo del matí!".

Roger i Joe a la jam al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

Va molar molt que estigués el Joe. En aquests 10 anys des que ens vam retrobar hem anat a força esdeveniments i aquest és un dels que no hi podia faltar.

Als plats ja hi havia una festassa de la hòstia quan s'hi va afegir el DJ G.U.S i el Nono i el Kapi encara es van revolucionar més del que ja estaven.

Va anar arribant més i més gent a la jam i, afortunadament, al final va poder venir el meu amic i company d'institut i de la Daplé Crew, el Diamond.

La jam al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

A la música i la dansa s'hi va afegir la pintura, que ja havia trobat a faltar graffiti durant tot el dia, quan van projectar fotos de la vella escola a una pantalla elevada.

Per a mi, el bé més preuat de l'època després dels records són les fotos i els vídeos. Nosaltres no tenim cap vídeo i molt poques fotos, la majoria posteriors al 1985.

Com als vells temps, electro, rap, scratch, beatbox, bboying, popping, locking, tags, throwups, caràcters... per un dia tot va ser simplement "break".

Diamond, Dreadful i Joe a la jam al Mercat de les Flors
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

La cosa es va continuar animant amb scratchings, bases i raps. El Leur va pujar i va rapejar i fer un human beatbox, com només li he vist fer a ell.

Aquí arriba la petita anècdota a recordar, quan el Leur va anomenar un munt de gent i de sobte m'assenyala dient que li havia recordat el dolent que era... Hahaha!

En realitat li havia dit més perquè aleshores el veia més gran i decidit que no perquè fos dolent. Era una barreja d'intimidació i d'admiració pels reis d'Universitat.

Foto de família al mercat de Viktor Inox (Baboon Graphics)
Desde las raices: Barcelona Edición 2015

La jam al mercat va arribar al moment de les fotos de família. Ens hi vam posar i aquest cop vam sortir a des de selfies dels deejays fins a fotos de fotògrafs com en Viktor Inox.

Van faltar molts amics, alguns que pensàvem que vindrien, com el David dels Electro Breakers i l'Alex de DNP Crew, que hauria molat que haguessin portat als seus fills.

Com sempre, un sentit record als amics que ja que no són entre nosaltres. Va ser un dia inoblidable, amb un munt de bons records i espero que es repeteixi aviat.

Gràcies a l'organització!!!
Old School! Old School! Old School!

Nota: Animo a comentar i compartir aquesta entrada. Algun dia, quan pugui, editaré i publicaré el vídeo d'aquesta festa. Paciència.

Actualització:
El Nono va publicar el 28-04-15 el vídeo de la festa al seu canal de YouTube.


Actualització:
El Generador va publicar el 17-05-15 el vídeo del festival al seu canal de YouTube.


Actualització:
UniversoBboy va publicar el 16-05-16 el vídeo de la festa al seu canal de YouTube.


Entrades relacionades a aquest bloc:
Trobades Old School
Break a la Plaça Universitat (2009)
Desde las raices: De USA a Barcelona - Hip Hop Summer Edition 2016
Poe One Breaking - Hip Hop Summer Edition 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada