9 de juny del 2011

Badalona Urban Festival 2011

Badalona Urban Festival 2011

El passat 4 de juny de 2011 es va celebrar el Badalona Urban Festival 2011 al Turó d'en Caritg, Badalona i, com no podia ser d'altra manera, hi vaig assistir representant.

Aquesta primera edició del festival formava part de les Festes de Maig que organitza l'Ajuntament de Badalona i comptava amb tallers, masterclass, exhibicions, batalles i concerts.

El festival es va dividir en tres blocs clarament diferenciats: Matí amb tallers enfocats als més petits, Tarda amb mural, batalles, exhibicions i masterclass i Nit amb concerts.

Jo hi vaig anar a la tarda i, com veureu, vaig assistir a tot excepte a la masterclass de Maribel del Pino (Fama 2011), que va tenir lloc al proper centre comercial Màgic Badalona.

Guanyador saltant, jutge i speaker d'Skate
Badalona Urban Festival 2011

Quan vaig arribar, com acostuma a passar als festivals, l'horari anava endarrerit i les úniques coses que estaven en marxa eren els skaters a les rampes i els escriptors de graffiti al mural.

Em vaig estar una estona mirant als skaters, vaig donar un tomb per les zones i em vaig estar una estona mirant als escriptors de graffiti fins que l'speaker va avisar la parròquia.

L'speaker no era altre que el conegut mestre badaloní emcee i productor Welelo, speaker, jurat i rapper habitual a d'altres festivals de hip hop. El deejay era l'habitual d'en Welelo.

Un cop la gent es va haver reunit a l'escenari principal, van començar les batalles de galls, freestyle de rap 1vs1. El jurat eren Noult, Ferran MDE, Zarkon, Apse i Riper.

Finalista, guanyador al micro, jutges i speaker de Rap
Badalona Urban Festival 2011

A les batalles de galls els participants primer havien de descriure el que veien, després rimar amb les vocals que l'speaker deia i finalment sobre les bases que el deejay punxava.

Va estar força bé, hi havien tios que ho feien genial, d'altres no tant. Em va impactar un tio de Sant Adrià de Besòs per la forma que tenia de rimar i la cruesa del que deia. Li desitjo molta sort.

Però els que s'ho van currar de valent són els dos que van arribar a la final, dos amics que més que competir van acabar fent una actuació i es van fer amb l'escenari, el públic i la pasta.

La batalla de galls es va intercalar amb la de breakdance, 1vs1. El deejay era DJ Alan i l'speaker no era del rotllo. El jurat eren BBoy Xoko (The Last Project) i BBoy Kadoer (Fallen Angels).

Guanyadors i jutges de Breakdance
Badalona Urban Festival 2011

A les batalles de breakdance es van enfrontar catorze bboys, set dels quals es van classificar i guanyar la pasta del premi, que si bé era reduïda va quedar molt ben repartida.

Va estar força bé, hi havien bboys que ho feien genial, d'altres no tant. Després de tants festivals sembla que ja ho has vist tot però mai és així. El jurat també s'ho va currar i va ballar.

La batalla de breakdance es va intercalar amb les exhibicions coreogràfiques dels grups de les escoles de dansa Tribu Urbana Center, La Petite Excellence i S-Art Dance Center.

A més, els Brodas van sorprendre una vegada més amb Hipstory, un repàs didàctic dels diferents estils de ball de hip hop i algunes de les seves espectaculars coreos.

Companyia Brodas
Badalona Urban Festival 2011

Ja he escrit anteriorment sobre els Brodas, més d'una vegada, sobretot des que en Joe i jo vam anar al Teatre Victòria a veure l'espectacle Brodas Bros, la segona entrada d'aquest bloc.

Són increhibles. Facin el que facin, ho fan de conya. Espectacles, actuacions, exhibicions, masterclasses, classes de dansa... Si encara no els heu vist, a què esteu esperant?

En aquesta ocasió no va ser diferent, de seguida es van ficar el públic a la butxaca, no importa l'edat ni els coneixements. Me'n alegro molt per ells, per la dansa i pel hip hop.

Al llarg de la tarda, entre raps i breaks, vaig anar passejant per les diferents zones, parant pel bar i controlant el progrés del Mural de Graffiti, de considerables dimensions.

Escriptor pintant el Mural de Graffiti
Badalona Urban Festival 2011

El Mural de graffiti està situat al mur d'entrada del Parc del Turó d'en Caritg, just davant de la parada d'autobús B-24 que hi ha davant d'una entrada al centre comercial Màgic Badalona.

El mural mostra varies zones de Badalona (de la perifèria al centre), àrees del hip hop (pintura, música i dansa), el Dimoni (de les Festes de Maig) i d'altres caràcters.

De diferents estils, unes parts són millors que d'altres però en conjunt està força bé. He de destacar l'homenatge al desaparegut Fazo, conegut escriptor de graffiti badaloní.

Un cop acabada la tarda, amb totes les fotos fetes, me'n vaig anar quedant-me amb les ganes de veure el concert d'en Welelo, a qui ja he vist rapejar en directe varies vegades.

Roger al Mural de Graffiti
Badalona Urban Festival 2011

El BUF! pot tenir molt de futur, si no s'abandona. Malgrat el retard habitual, cap part se'm va fer llarga, hi havia força però no massa gent, hi havia prou nivell local i... entrada gratis!

S'ha de destacar la quantitat de locals participant al festival, sobretot badalonins però també d'altres ciutats del Barcelonès Nord. Les arts urbanes tenen un bon planter local.

No se m'acut cap pega que li pugui trobar a aquest nou i modest festival que no tinguin d'altres amb més solera i recursos. Només puc desitjar que tingui molta sort i llarga vida al BUF!

No crec però encara no se si enguany es celebrarà el NON-TÒXIC (Badalona) però sí se que no* es celebrarà el FAC (Sant Adrià de Besòs). El que sí es celebrarà és l'HIPNOTIK, el 9 de juliol.

* Actualització: Finalment el FAC sí que es va celebrar però es va endarrerir a després de les vacances d'estiu enlloc d'abans, al reves de l'HIPNOTIK, que és va avançar a abans de les vacances enlloc de després, com havien estat les edicions anteriors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada