2 de juny del 2011

Spanish Graffiti. Old School

Spanish Graffiti. Old School

Spanish Graffiti. Old School

Spanish Graffiti. Old School, com el nom indica, és un curtmetratge sobre la història dels primers escriptors de graffiti a l'estat espanyol. El curt està ideat i realitzat per na Gabriela Berti i està vinculat al llibre, escrit per la mateixa autora, Pioners del graffiti a Espanya. El curt es va realitzar el 2009, l'any dels 25 Anys del Hip Hop, i es va editar, publicar i presentar als canal i bloc de Gabriela Berti, en tres parts, la primera el 9 de febrer, la segona el 21 de febrer i la tercera l'1 de març de 2010. Edició d'en Roger Marín Muntané i música d'en Kapi i Jazzyrizzla.

L'autora i el curtmetratge

Gabriela Berti és Doctora en filosofia i especialista en temes d'art i cultura urbana (filosofia i pràctica de la cultura) i abans d'aquest curt ja estava involucrada amb la història del graffiti a l'estat espanyol. El curt consta de tres parts i compta amb entrevistes als escriptors d'El triangle d'or: Madrid, Barcelona i Alacant. En ordre d'aparició: Tom Rock (Alacant), Kapi (Barcelona), Prince Twist (Barcelona), Koa (Barcelona), Fase (Barcelona), Chop (Alcorcón), Loco13 (Alacant), Musa (Barcelona), Zeta (Madrid). Durant les entrevistes s'intercalen vídeos i fotos de l'època.

Aquest curt és un bon curt

Tot i que no entenc perquè l'han dividit en tres parts (donada la curta durada de la totalitat), la veritat és que dona gust veure als protagonistes explicant els seus inicis en el món del hip hop, acompanyats d'algunes de les fotos que apareixen al llibre vinculat, així com vídeos de la Movida Gansa que s'explica tant al llibre com al curt. Seria millor poder veure'l d'una tirada, amb la careta a l'inici i els crèdits al final una única vegada però s'agraeix l'esforç addicional al llibre. És un bon curt, genial complement del llibre, que voldries que durés més.

La meva història del curt

Quan vaig cercar informació sobre l'autora del llibre vaig trobar el seu bloc, m'hi vaig subscriure i vaig acabar rebent la presentació i publicació de la primera part del curt. No cal dir que les esperes a la publicació de les segona i tercera parts es van fer eternes. Un cop vistes totes, em va donar la impressió que quan l'autora va entrevistar als escriptors pel llibre ho va gravar tot en vídeo i que deu tenir una pila de material que es podria publicar en una versió ampliada. Dos mesos després de la publicació de la tercera part ja havia trobat i comprat el llibre.

A qui li pot agradar?

El curt agradarà a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels que estiguin interessats en llegir el llibre, passant pels que ja l'han llegit, fins als que simplement vulguin conèixer com eren els inicis. Malgrat no ser un curt d'acabat professional, el contingut és d'un gran valor documental. Podeu trobar d'altres vídeos, fins i tot fets pels mateixos protagonistes, però cap amb material alhora tan antic i tan actual, tan proper i que complementi el llibre millor que aquest. Llibre i curt s'haurien de gaudir plegats.

Barcelona: Present

Si al llibre el bloc més gran del Triangle d'or és Barcelona, al vídeo tampoc podia ser diferent i cinc dels nou escriptors entrevistats són de Barcelona. Te la seva gràcia constatar com els que d'una manera o altra formem part de la cultura hip hop des d'aquella època, tots vam començar a partir del break, tots els barcelonins vam passar per Universitat i la majoria vam tocar almenys una mica la dansa, la pintura i la música. Després del break ens va quedar el graffiti. La música i la dansa tornarien cíclicament en diferents formats fins quedar-se per sempre.

Visionat

Spanish Graffiti. Old School 1/3


Spanish Graffiti. Old School 2/3


Spanish Graffiti. Old School 3/3

Fitxa:

Títol: Spanish Graffiti. Old School
Idea i Realització: Gabriela Berti
Edició: Roger Marín Muntané
Música: Kapi i Jazzyrizzla
Format: YouTube
Tipus: Curtmetratge
Duració: 10:07 minuts (1/3 2:29, 2/3 4:22 i 3/3 3:16)
Llengua: Castellà
Gènere: Documental, Hip Hop


Flyer Spanish Graffiti. Old School

On trobar-lo:
A banda d'aquesta entrada, podeu trobar les tres parts del vídeo al canal de YouTube de Gabriela Berti. No se si te més material, si publicarà més parts o si n'editarà una versió ampliada però si us subscriviu als bloc i canal rebreu totes les novetats.


Entrades relacionades:
Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España
Rap. 25 años de rimas
Pioners del graffiti a Espanya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada