30 d’octubre del 2014

Krush Groove

Krush Groove

Krush Groove

Krush Groove és una pel·lícula de hip hop, primer acostament cinematogràfic del director al món del hip hop. Dirigida per en Michael Schultz, va ser estrenada el 1985, després del l'èxit del cinema hip hop, després de Wild Style (1983), Style Wars (1984), Breakin' - Breakdance (1984), Beat Street (1984), Body Rock (1984), Breakin' 2 - Electric Boogaloo (1984), Turk 182 (1985), Delivery Boys (1985) i Rappin' (1985). Aquesta pel·lícula no es va estrenar als nostres cinemes o almenys no n'he trobat cap dada que ho confirmi. El 2003 es va editar en DVD la darrera edició encara disponible a la venda.

L'autor i la pel·lícula

En Michael Schultz és un director de pel·lícules i sèries de televisió d'èxit amb poques però també exitoses pel·lícules de cinema. Va tenir dos acostaments cinematogràfics al món del hip hop, primer amb Krush Groove, centrant-se en la música, i després amb Disorderlies, centrant-se en la comèdia. No se si és un cineasta involucrat en aquesta cultura però sí ho va ser en el cinema afroamericà i la música en general. Si aquesta pel·lícula s'hagués estrenat el 84 hauria influenciat el cinema hip hop, contribuint a donar a conèixer aquesta la cultura arreu del món. No va ser un intent d'apuntar-se al carro del hip hop.

Aquesta pel·lícula hauria pogut ser més que una pel·lícula

Ens hauríem de remuntar a Wild Style per trobar una pel·lícula de hip hop de la vella escola tan autèntica com aquesta però enlloc d'estar a l'inici o enmig de l'èxit, està al final de la decadència. Una llàstima. Aquesta pel·lícula reflecteix un moment històric i està interpretada per testimonis reals. Es basa en els difícils inicis de Def Jam Recordings i alguns dels seus primers grups. Emceeing, deejaying, human beat box i funky amb un pessic de breakdance i graffiti testimonials, tot amanit amb un toc d'humor de la vella escola. El temps i la gent l'han convertida en un clàssic de culte.

El DVD

Encara no tinc el DVD i no puc descriure com és, com acostumo a fer, perquè només hi ha una edició bàsica amb comentaris, dos videoclips i el trailer, en versió original, amb subtítols en anglès i francès, Regió 1 i NTSC. Malgrat que l'edició no està malament per ser bàsica i que està força barata, s'han d'afegir despeses d'enviament i no m'acabo d'animar a pagar per veure-la en VO a l'ordinador perquè no la pot llegir el reproductor... Si la reeditessin amb bons extres i material inèdit, sobretot de les actuacions musicals, segur que la compraria perquè tard o d'hora la vull tenir a la meva videoteca.

La meva història de la pel·lícula

Krush Groove no es va estrenar a Barcelona. Potser arribaria directament de reestrena o a televisió o fins i tot en VHS als llavors tan populars videoclubs però jo no n'he trobat cap dada. Tampoc conec ningú del meu entorn que en sabés de la seva existència a l'època però sí que fa uns anys en vaig començar a trobar pistes. La vaig veure ja fa un temps, descarregada d'internet, després de trobar-la fent recerca de discografies i bandes sonores a Discogs i de cinema hip hop a IMDb. Em sorprèn no haver descobert la Banda Sonora a l'època, amb la d'hores que passàvem mirant portades de discos a les botigues.

A qui li pot agradar?

La pel·lícula val la pena per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop. Des dels que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als fans de les actuacions musicals de grups vuitanters com RUN-DMC, Sheila E., Fat Boys, Kurtis Blow, LL Cool J, Beastie Boys, New Edition... o als que els agrada reviure l'ambient dels vuitanta o algunes vistes de la ciutat de Nova York, com les de l'escena del cotxe amb el DJ RUN conduint amb l'skyline de Manhattan de fons. Temes mítics, interpretacions inoblidables, rareses, riures... Te de tot!

DJ RUN conduint amb l'skyline de Manhattan de fons a Krush Groove

Fitxa:

Títol: Krush Groove
Direcció: Michael Schultz
Actors: Sheila E., Joseph Simmons (RUN, RUN-DMC), Darryl McDaniels (DMC, RUN-DMC), Jason Misell (Jam Master Jay, RUN-DMC), Mark Morales (Prince Markie Dee, Fat Boys), Damon Wimbley (Kool Rock-Ski, Fat Boys), Darren Robinson (Buff Love, Fat Boys)...
Format: NTSC
Regió: 1
Tipus: Llargmetratge
Duració: 97 minuts
Llengua: Anglès (nord-americà)
Subtítols: Anglès (nord-americà) i Francès
Gènere: Hip Hop


Cartell de Krush Groove

On trobar-la:

Com ja he dit abans, jo encara no el tinc, potser fins una millor edició però, si tens curiositat, si busques bé la pots trobar en versió original i descarregar-la gratis d'internet.

Si t'ha agradat aquesta entrada, no et pots esperar més i vols comprar la pel·lícula des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Krush Groove a Amazon.es

Enllaços externs:
Michael Schultz (IMDb)
Krush Groove (IMDb)
Krush Groove (Wikipedia)
Sheila E. (IMDb)
Sheila E. (Wikipedia)
Joseph Simmons (RUN, RUN-DMC) (IMDb)
Darryl McDaniels (DMC, RUN-DMC) (IMDb)
Jason Misell (Jam Master Jay, RUN-DMC) (IMDb)
RUN-DMC (Wikipedia)
Mark Morales (Prince Markie Dee, Fat Boys) (IMDb)
Damon Wimbley (Kool Rock-Ski, Fat Boys) (IMDb)
Darren Robinson (Buff Love, Fat Boys) (IMDb)
Fat Boys (Wikipedia)
Kurtis Blow (IMDb)
Kurtis Blow (Wikipedia)
Blair Underwood (IMDb)
Blair Underwood (Wikipedia)
New Edition (Wikipedia)
BeastieBoys (Wikipedia)


Entrades relacionades:
Cinema
Wild Style
Style Wars
Breakin' - Breakdance
Beat Street
Breakin' 2 - Electric Boogaloo
Body Rock
Turk 182
Delivery Boys
Rappin'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada