17 de juliol del 2014

Rappin'

Rappin'

Rappin'

Rappin' és una pel·lícula de hip hop comercial, segon acostament cinematogràfic del director al món del hip hop. Dirigida per en Joel Silberg, va ser estrenada el 1985, després del l'èxit del cinema hip hop, després de Wild Style (1983), Style Wars (1984), Breakin' - Breakdance (1984), Beat Street (1984), Body Rock (1984), Breakin' 2 - Electric Boogaloo (1984), Turk 182 (1985) i Delivery Boys (1985). Aquesta pel·lícula no es va estrenar als nostres cinemes o almenys no n'he trobat cap dada que ho confirmi. El 2003 es va editar en DVD la darrera edició encara disponible a la venda.

L'autor i la pel·lícula

En Joel Silberg és un director de cine nascut a Palestina que va estudiar direcció escènica a Londres i va dirigir pel·lícules als EUA i Israel. A la seva primera direcció americana es va acostar cinematogràficament per primera vegada al món del hip hop amb Breakin', centrant-se en la dansa, i una segona vegada amb Rappin', centrant-se en la música. Tot i aquests dos acostaments, no es pot dir que sigui un cineasta involucrat en aquesta cultura però Breakin' va ser tot un èxit i va influenciar el cinema hip hop, contribuint a donar a conèixer la cultura hip hop arreu del món. Rappin' no va arribar tant lluny.

Aquesta pel·lícula és mooolt fluixa

El rap és el cor de la pel·lícula. Un rap net i tou, del protagonista Mario Van Peebles, la família, els amics i alguns dels participants d'un càsting, amb l'excepció d'Ice-T, més dur i amb armes de plàstic! Mai entendré els piques de dansa contemporània que mai van existir ni al carrer ni a les discos de barri. L'únic break que trobarem és una mica de popping d'uns nens que canten i ballen al carrer i d'un dels grups del càsting. Res de graffiti més enllà d'algun tag. Si no es pren seriosament, te algunes escenes divertides i actuacions musicals interessants. És una pel·lícula mooolt fluixa però digerible.

El DVD

No tinc el DVD i no puc descriure com és, com acostumo a fer, a banda de perquè la peli és mooolt fluixa, perquè només hi ha una edició bàsica, en versió original, amb subtítols, però Regió 1 i NTSC, que s'ha de veure a l'ordinador perquè no la pot llegir el reproductor... Hauria de trobar-la molt barata i que em pogués estalviar les despeses d'enviament perquè m'animés a comprar-lo... o que la reeditessin amb bons extres i material inèdit, sobretot de les actuacions musicals, i que em donés un atac de col·leccionisme... El temps dirà si li donen una nova oportunitat i potser l'afegeixo a la meva videoteca.

La meva història de la pel·lícula

Rappin' no es va estrenar a Barcelona. Potser arribaria directament de reestrena o a televisió o fins i tot en VHS als llavors tan populars videoclubs però jo no n'he trobat cap dada. Tampoc conec ningú del meu entorn que en sabés de la seva existència. La vaig veure fa poc temps, descarregada d'internet, després de descobrir-la fent recerca, concretament a les filmografies d'en Joel Silberg i en Mario Van Peebles a IMDb, que tenen d'altres títols vinculats amb el cinema hip hop i de barri.

A qui li pot agradar?

A tots aquells fricandons del hip hop de la vella escola, als que ho volen haver vist tot almenys un cop i als que ho necessiten tenir tot a les seves col·leccions. Als/les fans d'en Mario Van Peebles, que va escriure els temes que rapeja. Als fans de les actuacions musicals de grups vuitanters com el d'Ice-T, T-Force, Force M.D.'s, Tuff Inc... Als que els agrada reviure l'ambient dels vuitanta, les bandes dels suburbis o algunes vistes d'una ciutat visualment molt menys coneguda que NY o LA, Pittsburgh, com les de l'escena gravada des d'un mirador amb l'skyline de la ciutat de l'acer de fons.

John Hood i Dixie amb l'skyline de Pittsburgh de fons a Rappin'

Fitxa:

Títol: Rappin'
Direcció: Joel Silberg
Actors: Mario Van Peebles, Eriq La Salle, Melvin Plowden, Richie Abanes, Kadeem Hardison, Leo O'Brien, Charles Grant, Rony Clanton, Eyde Byrde, Debra Greenfield, Tasia Valenza, Ice-T...
Música: Mario Van Peebles, Ice-T, Force MDs...
Format: NTSC
Regió: 1
Tipus: Llargmetratge
Duració: 92 minuts
Llengua: Anglès (nord-americà)
Subtítols: Anglès (nord-americà), Espanyol i Francès
Gènere: Hip Hop


Cartell de Rappin'

On trobar-la:

Com ja he dit abans, jo de moment passo, mínim fins una millor edició però, si tens curiositat, si busques bé la pots trobar en versió original i descarregar-la gratis d'internet.

Si ets molt fricandó o no et pots esperar més i vols comprar la pel·lícula des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Rappin' a Amazon.es

Enllaços externs:
Joel Silberg (IMDb)
Rappin' (IMDb)
Rappin' (Wikipedia)
Mario Van Peebles (IMDb)
Mario Van Peebles (Wikipedia)


Entrades relacionades:
Krush Groove
Delivery Boys
Turk 182
Body Rock
Breakin' 2 - Electric Boogaloo
Beat Street
Breakin' - Breakdance
Style Wars
Wild Style

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada