31 de gener del 2010

Brodas Bros

Brodas Bros al Teatre Victòria

El passat diumenge 17 de gener, avui fa dues setmanes, el Joe i jo vam anar al Teatre Victòria a veure Brodas Bros, el primer espectacle de hip hop de gran format de la companyia catalana Brodas. L'espectacle és una passada, ha estat tot un èxit de públic i crítica, ha passat pels mitjans de comunicació més importants nacionals i estatals i ja l'han prorrogat, de moment, fins al mes de març!

Brodas Bros al Teatre Victòria

Vam arribar d'hora al teatre i vam esperar a l'entrada per veure quina classe de públic venia. Va anar arribant tot tipus de gent i de totes les edats, per bé que comprensiblement n'hi havia menys de mitjana edat en amunt. Només entrar al pati de butaques, ens va fer gràcia veure graffitis en un teatre del tamany i prestigi d'aquest. Un cop asseguts a les nostres butaques, l'expectació era màxima.

Arribada l'hora, l'espectacle va començar amb un número que ens va donar una idea del format, però la sorpresa va anar augmentant número rere número, fins arribar al clímax del número final amb el públic participant aplaudint dempeus. Música, dansa i puntura, els pilars del hip hop, però també capgrossos breakers, beat box sobre flauta travessera, saxo i persussió amb deejay, jocs de llums...

Brodas Bros al Teatre Victòria

Quan veiem una exhibició promocional de Brodas Bros en un programa de televisió o en un vídeo d'Internet, veiem una bona coreografia però no ens podem fer a la idea del què ens trobarem al teatre. L'espectacle és únic. No es tracta d'un musical però tampoc d'una consecució d'exhibicions de les que ens podem trobar en un festival de hip hop. Està carregat de sorpreses que s'han de veure en persona.

El fil conductor dels números són els personatges que, gairebé sense diàleg, aviat es guanyen al públic. Exemples? El noi i la noia que es coneixen i s'agraden. El xulo que vacil·la i es despista presumint entre número i número. El noi que es troba una baqueta, el posen de bateria i acaba competint amb el deejay, que al seu temps baixa a fer un graffiti i acaba ballant breakdance... tot molt ben lligat.

Brodas Bros al vestíbul del Teatre Victòria

Suposo que la direcció escènica de Joan Gràcia (El Tricicle) ha tingut molt a veure amb aquest molt ben lligat però no es pot negar que sense l'empenta i enginy dels germans Fruitós i Pons, la veterania d'en Kapi en els tres pilars del hip hop i el talent de tots plegats, no es podria trobar la veritable clau de l'èxit. Qui ens hauria dit a l'any 1984 que a l'any 2010 veuríem un espectacle de hip hop al teatre!

Vint-i-sis anys després en Joe i jo asseguts a la butaca, aplaudint i mirant-nos amb la boca oberta, la pell de gallina i aquella sensació emocionant de llagrima continguda que et fa dir a tu mateix: "Ho han aconseguit!" però que només et fa exclamar: "Quina passada!". Aquesta sensació només la podem entendre els que vam aprendre a ballar i pintar al carrer i el metro, quan ningú ho havia fet abans.

Brodas Bros al vestíbul del Teatre Victòria

Em vaig assabentar de l'espectacle durant el passat Hipnotik Festival, quan els Brodas van fer una exhibició força guapa i van anunciar un proper espectacle. Després vam començar a veure promoció durant el Nadal i finalment el Joe va aconseguir entrades gratuïtes. He de reconèixer que en un primer moment era una mica escèptic, en el sentit que pensava que el hip hop en un teatre potser es veuria forçat.

Res de forçat, ni academitzat, ni descafeinat com algú a qui no li agrada el hip hop ensenyat a classe enlloc de al carrer podria pensar d'un espectacle com aquest sense haver-lo vist. Només professionalitat. Com diu el cartell, del carrer al teatre, però amb una qualitat i precisió impressionant i digne d'admirar. No se com s'ho fan per casar-ho tot al lloc cada dia! I en Kapi és lo puto amo!!! Als plats, a la paret i al terra!

En Joe i jo davant d'un cartell de Brodas Bros

En Joe i jo potser repetirem i us recomanem des d'aquest bloc que us rasqueu la butxaca, aneu al teatre i vegeu aquest espectacle, que us assegurem que us agradarà tant si sou part d'aquesta cultura com si només en teniu curiositat. Recordeu que podeu deixar un comentari al final d'aquesta entrada i que podeu donar suport a Brodas Bros fent-vos seguidors a Twitter o fans a Facebook.

Fitxa artística:

Direcció artística: Lluc Fruitós. Ballarins: Lluc Fruitós, Pol Fruitós, Berta Pons, Clara Pons, Quim Marín (B-boy Plastik), Albert Mendoza (B-boy Gravity), Ángel Patiño (B-boy Kadoer), Carlos Carmona (cover). Idea original i coreografia: Brodas. Música en directe: Jean Philippe Barrios (percussió) i Kapi (DJ). Direcció escènica: Joan Gràcia. Creació musical: Jean Philipe Barrios, Kapi (Camilo Sampayo) i El Pulcro (Lucas Cervantes). Il·luminació: Ignasi Morros. Assisents de direcció: Anna Sánchez, Pol Fruitós, Clara Pons i Berta Pons. Assessorament escenogràfic: Mònica Quintana. Construcció de l’escenografia: Gege, Patuleco i Facundo. Disseny Gràfic: Quim Marín. Fotografia: Elisabeth Angelats i Quim Marín. Producció i Management: Fani Benages. Coproducció: 3xtr3s i Brodas. Amb la col·laboració de Varium.


Fitxa:

Espectacle: Brodas Bros
Companyia: Brodas
Lloc: Teatre Victòria
Duració: 90 minuts aprox.
Preu: Entre 19 i 25€ (hi han promocions temporals a Internet)
Dates: Del 14 de gener al 14 de febrer març!
Adreça: Avinguda del Paral·lel 67-69, 08004 Barcelona


Enllaços xarxes socials:
Brodas Bros a Instagram
Brodas Bros a Twitter
Brodas Bros a Facebook


Entrades relacionades:
DdosNdos a l'Hipnotik Festival 2009
Hipstory al Badalona Urban Festival 2011
Concierto Concepto al Teatre Grec el 2013
Brodas Bros 10 Anys al Teatre Coliseum el 2016
Vibra a La Mercè 2017
Solo 2 al Connect'Art el 2017
Brodas

5 comentaris:

 1. Mercés per aquest bloc.

  http://twitter.com/mauritsjf/status/8599226861

  So nice to read some good interesting Catalan. Have to keep up the language, but sorry I reply in English.

  ResponElimina
 2. No es mereixen company : )

  My translators don't do a good work with that tweet but I think I can understand the general meaning.

  I added the Google Translate gadget to this blog thinking of possible international readers. It won't translate street slang but it will help.

  I'll try to post new and old stuff weekly. You probably will remember parts of your pre-olympic experience in Barcelona on some historic posts.

  Well, thanks for the comment and you know you're always welcome to comment on all my blogs... even in South African Ninja slang... x'D

  ResponElimina
 3. Molt bon article!

  Gràcies per plasmar i textualitzar les sensacions que experimenta el públic d'aquest espectacle. Sobretot del públic que valora i s'estima aquesta cultura.

  "Ho han aconseguit"

  ResponElimina
 4. No es mereixen Laia, gràcies a tu pel comentari : )

  Me'n alegro que t'hagi agradat l'entrada i que en comparteixis les sensacions respecte l'espectacle i els sentiments respecte la cultura hip hop.

  Aprofito per animar-te a que et subscriguis al bloc, comentis sempre que vulguis i en facis córrer la veu (surt a Google cercant bcn hip hop).

  ResponElimina
 5. Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

  - Daniel

  ResponElimina