20 de maig del 2021

Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World

Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World

Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World

Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World, com el nom indica, és un llibre d'abecedaris de graffitis d'arreu del món de la escriptora de graffiti alemanya Claudia Walde, també coneguda com a MadC. El llibre es va publicar el 2011 i es va presentar a Barcelona el 21 de maig del mateix any amb l'autora realitzant un taller/pintada col·lectiva d'alfabets a l'Espai Jove Boca Nord. Hi han bastantes edicions en diferents formats i llengües, així que em centraré en la que tinc. Aquesta entrada tracta l'Edició Original del 2011 en tapa dura (cartoné) i en anglès.

L'autora i el llibre

La MadC és escriptora de graffiti, muralista i dissenyadora gràfica, membre dels grups Bandits, The Wallnuts i Stick Up Kids. L'autora va encarregar a cada artista el disseny de les 26 lletres de l'alfabet llatí. El llibre es pot dividir en tres parts: A l'inici l'Índex i la Introducció de la MadC, a la part central els Alfabets i al final Webs, Crèdits Fotos i Agraïments. Els alfabets estan ordenats pels noms dels autors i estan acompanyats d'una fitxa amb tag, nom, localitat, grup/s, inici/fundació, lletra preferida, enllaç, text i imatge/s de treball/s. Un total de 154 alfabets, més de 400 il·lustracions.

Aquest és un gran llibre

El llibre està pensat com una guia per a principiants novells a l'escriptura de graffiti, una col·lecció intemporal per a escriptors experimentats, així com una font d'inspiració per a dissenyadors de fonts. Molts alfabets, de molts estils, fets amb moltes tècniques, de molts escriptors, de molts llocs, companyats fitxes, text i moltes imatges dels seus treballs. L'orígen del graffiti és el tag, del que es va passar al throwup i finalment a la peça, sempre lletres i aquest llibre, a diferència de la majoria, està centrat en les lletres, tot l'abecedari, de vegades acompanyades de caràcters.

Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
La MadC a l'Street Fonts

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2011 i en el seu moment no em vaig assabentar de la presentació del llibre amb taller/pintada a Barcelona però ara encara es pot llegir la crònica a aquest enllaç. En el meu cas, així que el vaig descobrir en anglès el vaig afegir a la meva llista de favorits d'Amazon.co.uk (encara no hi havia Amazon.es) i així que en vaig tenir l'oportunitat el vaig traslladar a la cistella i me'l vaig regalar el 2012. M'hauria encantat poder conèixer l'autora, que em signés el llibre i viure la pintada amb tots els escriptors congregats al Boca Nord però no va poder ser.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art de l'escriptura global. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin actualitzar-se, passant pels que simplement els agrada l'art, fins als nous escriptors que vulguin trobar inspiració, que en trobaran i molta. La majoria d'escriptors sempre repetim les mateixes lletres dels nostres noms i no acostumem a practicar-ne d'altres, sent els alfabets una bona forma d'experimentar lletres que mai practiquem. Aquí hi han un munt d'exemples. Les característiques d'aquesta obra són qualitat, quantitat, diversitat i inspiració.

Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
El Kapi a l'Street Fonts

Barcelona: Present

El llibre passa per quasi tot el món però només fa una única parada a Barcelona, sort que n'és una que val molt, concretament amb el gran Kapi (pàgines 136-137), un dels millors representants de la cultura hip hop de Barcelona. La foto de la seva peça és molt xula però potser el seu alfabet no llueix tant com d'altres més cridaners perquè és un esbós monocrom on s'hi aprecia el llapis sota la tinta però tots els que el coneixem sabem com n'és de polit al mur. No és un bon llibre per veure molts exemples de Barcelona però és un gran llibre per veure'n de tot el món.

Múltiples edicions, quina triar?

Fins on se, només hi ha una única versió dels continguts però hi han diferents formats i llengües. A priori, prefereixo l'Edició Original del 2011 en tapa dura (cartoné) i en anglès, perquè és la primera que va sortir i vaig descobrir però si me'n hagués assabentat de la presentació ara segurament tindria la mateixa però en castellà. He tingut l'oportunitat de comparar la meva en anglès amb la del Hate One en castellà i puc dir que només es diferèncien en el títol, la imatge de les cobertes i la llengua, la resta és exactament igual, a excepció del preu, que ara és intocable. Si l'hagués de comprar ara, optaria per l'edició actual en tapa tova (rústica) i en anglès. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
Autors: Claudia Walde
Any: 2011
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 320
Editorial: Thames & Hudson
Llengua: Anglès
ISBN-10: 050051559X
ISBN-13: 978-0500515594
Dimensions: 22,23 x 2,54 x 29,85 cm
Gènere: Il·lustració, disseny gràfic i Fotografia


Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
Edicions original en anglès, actual en anglès i original en castellà

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Street Fonts:
Graffiti Alphabets from Around the World
(tapa dura, edició original, anglès, Amazon.es)

o
Compra Alfabeto graffiti
(tapa dura, edició original, castellà, Amazon.es)

o
Compra Street Fonts:
Graffiti Alphabets from Around the World
(tapa tova, edició actual, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

2 comentaris:

  1. Gran llibre! gràcies per comptar amb mi per fer la comparativa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per ensenyar-me'l! Perdona pel retard de la resposta, problemes tècnics amb el Blogger darrerament...

      Elimina