31 de gener del 2022

Fast or Die

Fast or Die

Fast or Die

Fast or Die és un llibre de graffiti al metro (no de graffitis) del fotògraf de carrer i artista italià Alex Fakso. El llibre es va publicar el 2010, del que se'n podien trobar cinquanta còpies amb jaqueta i foto numerada i signada. Aquesta entrada tracta l'única Edició Original del 2010 en tapa tova (rústica) i en anglès.

L'autor i el llibre

L'Alex Fakso va començar a fotografiar els seus primers trens com a escriptor de graffiti i va acabar documentant més les escenes que les peces, convertint-se en un fotògraf de carrer pioner en mostrar l'ambient que es viu durant les missions. El llibre és un recull de 148 fotografies, en blanc i negre i color, durant quatre anys viatjant per diferents països. No hi ha cap text (ni anècdotes, ni descripció de les fotos), amb l'excepció de dos comentaris escrits per Alessandro Zuek Simonetti i Andrea Caputo i un índex de les fotografies (número de pàgina, títol, ciutat i any).

Aquest és un bon llibre

El llibre quasi no mostra graffitis però mostra moltes escenes de graffiti al metro. Menys la peça en sí mateixa, veiem tot el que la rodeja abans, durant i després de realitzar-la però sense cap ordre espaitemporal. Les ciutats estan barrejades, com ho estan les escenes i així veiem la multitut de passatgers on camuflar-se, gent que entra o surt d'un lloc prohibit, que espera el moment per arribar al vagó i començar o acabada la peça per marxar. De vegades la imatge transmet pressa, d'altres calma. Hi han cares de preocupació, alegria, monotonía, tapades i fins i tot un parell d'autorretrats!

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2010 i en el seu moment no li vaig parar l'atenció que temps després li pararia. El Mark Madness un cop va parlar de l'Alex Fakso com a gran referència a la fotografia i després de llegir el seu llibre i assistir en línia a la presentació, el mateix juliol de 2021 vaig buscar l'obra de l'Alex Fakso, en vaig trobar aquest llibre a molt bon preu a SprayPlanet i el vaig comprar. Malgrat no tenir-ne el primer, amb aquest segon ara entenc que l'Alex sigui una gran referència pel Mark però els projectes dels llibres són completament diferents.

A qui li pot agradar?

El llibre és molt interessant per a qualsevol que s'estimi l'art de l'escriptura de metro global més enllà de la peça en sí mateixa i la fotografia artística. Des d'escriptors de graffiti que reconeixeran i s'identificaran amb situacions, passant pels que no les han viscut però els agradaria o els que simplement els agrada la fotografia artística. Abstenir-se els que busquin una bona lectura o bons graffitis, no són els subjectes d'aquest llibre, tot i que hi han dos texts i es poden veure algunes parts de peces i bastants tags, quasi sempre en segon terme.

Fast or Die
Metro de Barcelona

Barcelona: Present

El llibre circula per onze ciutats de tres continents i fa unes quantes parades al metro de Barcelona (pàgines 22-29, 56-57, 68-69, 95 i 97). Entre d'altres coses podem veure alguns metros de la Sèrie 1100 (subsèrie de la 1000) retirats definitivament el mateix any que es va publicar el llibre. Sempre duré la Sèrie 1000 i les cotxeres de Vilapicina dins del meu cor. Veure aquells vells metros, encara que rejovenits amb altres colors, sempre m'emociona. No és un bon llibre per veure molts exemples de Barcelona però és un gran llibre per veure'n de moltes ciutats.

Fast or Die
Metro de Barcelona

Fitxa:

Títol: Fast or Die
Autors: Alex Fakso
Any: 2010
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 112
Editorial: Damiani editore
Llengua: Anglès
ISBN: 978-88-6208-164-1
Dimensions: 24 x 1 x 30,90 cm
Gènere: Fotografia


Fast or Die

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Fast or Die
(tapa tova, edició original, anglès, SprayPlanet.es)

o
Compra Fast or Die
(tapa tova, edició original, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada