31 d’octubre del 2022

Vaughn Bodē's Poem Toons

Vaughn Bodē's Poem Toons

Vaughn Bodē's Poem Toons

Vaughn Bodē's Poem Toons és un insòlit llibre d'il·lustracions de còmic i poesia del dibuixant de còmics i il·lustrador nord-americà Vaughn Bodē. El llibre es va publicar el 1989 als Estats Units en tapa tova i en anglès. Aquesta entrada tracta aquesta única edició original en tapa tova (rústica) i en anglès.

Honey Ass poema i dibuix de Vaughn Bodē
Vaughn Bodē's Poem Toons

L'autor i el llibre

Vaughn Bodē (Utica, NY 1941 - San Francisco, CA 1975) va ser un reconegut dibuixant de còmics i il·lustrador però també un potser menys conegut guionista i poeta. Va ser un dels grans autors de comix o còmic underground dels Estats Units, dirigit a lectors adults amb contingut explícit que no hauria passat la censura de les publicacions convencionals. Alguns dels seus personatges més coneguts, com el Cheech Wizard o el Lizard, així com alguns dels seus voluptuosos personatges femenins o broads, van inspirar i continuen inspirant molts escriptors de graffiti.

El llibre consta de tres blocs principals. En primer lloc hi ha les Introductions on Vaughn Bodē de Bernie Wrightson, Reed Waller, Richard Corben i Moebius, un poker d'asos de dibuixants de còmic, on recorden com era ell i el seu art. A continuació hi han els poemes amb les il·lustracions de còmic, el gruix del llibre, on apareix el conegut personatge Lizard parlant en primera persona sobre noies nues amb les que intima. Finalment hi ha Regarding Vaughn Bodē del fotògraf Fred A. Levy Haskell, on recorda com era ell amb paraules i fotos.

Mad Mona poema i dibuix de Vaughn Bodē
Vaughn Bodē's Poem Toons

Aquest és més que un llibre

Vaughn Bodē's Poem Toons és una obra pòstuma, es va publicar catorze anys després de la seva sobtada mort, és el seu darrer treball, és l'únic de poesia il·lustrada i només es va publicar als Estats Units. També és un homenatge, on els quatre dibuixants i el fotògraf esmentats parlen d'ell i el seu art. També és un darrer projecte, concebut per Stephen i Richard Donnelly, Paul Mounts i els editors Valery Jones i Fred Schiller. Finalment, també és una darrera dedicatòria d'ell i la dona al seu fill, el Mark Bodē, qui continua el llegat del pare en formats còmic, il·lustració, tatuatges i graffiti.

Per la part de la poesia (gènere literari del que en sóc profà), utilitza el mateix llenguatge en argot nord-americà que als còmics, l'estil és eròtic i aparentment fàcil d'entendre (potser se m'escapa algun doble sentit) i a cada poema el Lizard parla d'una noia diferent amb la que es relaciona. Per la part de la il·lustració, n'hi ha una per a cada poema, que capta algun moment del mateix amb el Lizard i una noia. Per la part del graffiti, és un bon recull de dibuixos del personatge des de molts punts de vista i de les seves noies de totes les tonalitats de pell i cabells.

La meva història del llibre

Els còmics del Vaughn Bodē no es van publicar mai al nostre país, no sabíem ni qui era ni quins còmics havia fet, així que vaig descobrir alguns dels seus personatges al llibre Subway Art, on vaig llegir el seu nom per primera vegada el 1985. Al llarg dels anys, de tant en tant apareixia algun dels seus personatges a peces de graffiti però mai cap còmic seu i jo en comprava força. Sempre havia volgut tenir-ne algun, conèixer el context d'aquells personatges i saber alguna cosa de l'autor però res de res. Al final vaig desistir, pensant que potser algun dia me'n trobaria algun...

El 2013 vaig visitar l'exposició El Món dels Bodé. Allà vaig descobrir que era mort (per això no en trobava cap còmic nou), que el fill havia continuat el llegat del pare i que tenien històries postapocalíptiques (un dels meus gèneres de ficció preferits). Si em quedava algun dubte que havia d'aconseguir còmics dels Bodē aquests es van esvaïr completament. Però per internet només trobava algun número solt, de segona ma i sense saber-ne res del contingut, cosa que em frenava. Encara no devia ser el moment i hauria d'esperar fins al 2017...

A la Inauguració BREAK BCN VOL. 2 el Nozam venia a una de les parades que hi teníem i em va ensenyar aquest llibre... era el moment! No m'agrada comprar de segona ma però si un dia havia de fer-ho era aquell. No era un còmic, era poesia il·lustrada, però les il·lustracions eren de còmic, el Lizard i les broads! Les presentacions i el record amb fotos em descriurien una mica com era l'autor però el que no m'imaginava pas de cap manera era que els quatre dibuixants eren tots dels meus preferits, que l'admiraven i que el Corben havia estat encoratjat pel Vaughn Bodē als inicis la seva carrera!

Foto de Vaughn Bodē de Fred A. Levy Haskell
Vaughn Bodē's Poem Toons

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art del còmic, els caràcters de graffiti i la poesia eròtica. Des de col·leccionistes de comix fans de l'autor, passant per escriptors de graffiti que busquin ampliar opcions sobre un clàssic, continuant pels que simplement els agrada la història de l'art fruit de la revolució sexual, fins als nous artistes de còmic, art de carrer o poesia que vulguin trobar inspiració. El llibre es fa curt, te bons textos i fotografies, poesia, magnífiques il·lustracions de còmic i tot el dit anteriorment que fa d'aquesta edició un llibre de col·leccionisme.

Fitxa:

Títol: Vaughn Bodē's Poem Toons
Autor: Vaughn Bodé
Any: 1989
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 48
Editorial: Tundra Publishing Ltd.
Llengua: Anglès
ISBN-1: 1-879450-39-9
Dimensions: 13,4 x 20,3 x 0,4 cm
Gènere: Il·lustració de còmic i Poesia


Vaughn Bodē's Poem Toons

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Vaughn Bodē's Poem Toons
(tapa tova, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
Cheech Wizard's Book of Me
Tramontana (Da Roots of the Hip Hop Character d'en Mark Bodé)
El Món dels Bodé
📚📚📚
Comic Barcelona 2022
Comic Barcelona 2021
Comic Barcelona 2020

Saló del Còmic de Barcelona / Comic Barcelona (2019)
Saló del Còmic de Barcelona (2018)
Saló del Còmic de Barcelona (2017)
Saló del Còmic de Barcelona (2016)
Saló del Còmic de Barcelona (2015)
Saló del Còmic de Barcelona (2014)
El Món dels Bodé (2013)
Saló del Còmic de Barcelona (2013)
Homenatge a Moebius (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2011)
El naixement del còmic (2011)
Saló del Còmic de Barcelona (2010)
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada