30 de novembre del 2022

Cheech Wizard's Book of Me

Cheech Wizard's Book of Me

Cheech Wizard's Book of Me

Cheech Wizard's Book of Me és un llibre de còmic i il·lustració del dibuixant de còmics i il·lustrador nord-americà Vaughn Bodē. El llibre es va publicar el desembre del 2015 als Estats Units en tapa dura i en anglès. Aquesta entrada tracta aquesta única edició original en tapa dura (cartoné) i en anglès.

Detall de la tapa que s'amaga sota la jaqueta del llibre
Cheech Wizard's Book of Me

Els autors i el llibre

Vaughn Bodē (Utica, NY 1941 - San Francisco, CA 1975) va ser un reconegut dibuixant de còmics i il·lustrador. Va ser un dels grans autors de comix o còmic underground dels Estats Units, dirigit a lectors adults amb contingut explícit que no hauria passat la censura de les publicacions convencionals. Alguns dels seus personatges més coneguts, com el Cheech Wizard o el Lizard, així com alguns dels seus voluptuosos personatges femenins o broads, van inspirar i continuen inspirant molts escriptors de graffiti.

L'autor del còmic és molt important però també ho és l'autor i editor d'aquest llibre. Mark Bodē (Utica, NY 1963) és un dibuixant de còmics, il·lustrador, escriptor de graffiti i tatuador. És també el fill del Vaughn Bodē que, tot i tenir obra pròpia, continua el llegat del seu pare difonent la seva obra i aportant-hi nou material pròpi. Sense la feina del fill no podríem tenir exposicions com El món dels Bodé, articles com Da Roots of the Hip Hop Character, marxandatge o aquesta gran integral del Cheech Wizard.

El Cheech Wizard va nèixer el 26 de setembre de 1957 a les 14:30, va ser publicat per primer cop l'abril del 1966 i per darrera vegada el 1975. Se n'han publicat diverses col·leccions però aquest llibre és la primera integral que reuneix tota la història del personatge, des dels primers esbossos conceptuals, un mapa de la imaginària illa de York, descripcions dels personatges, vehicles, plànols del seu habitatge, dissenys de portades, la primera tira mai abans publicada... passant per totes les tires publicades, fins a noves il·lustracions, històries i una curiosa entrevista en format fotocòmic.

La primera tira mai abans publicada de Vaughn Bodē
Cheech Wizard's Book of Me

El llibre podria constar de tres o quatre blocs principals però no estan clarament definits. En primer lloc hi han el pròleg Foreword by Da' Lizard d'en Mark Bodē i Os Gemeos, l'expansió del mite amb True Stories of Da Hat d'en Mark Bodē, l'arxienemic a The Arch Warlock Fuck Head d'en Mark Bodē, Von (Vaughn Bodē) i Os Gemeos, una il·lustració de The Lizard of Oz d'en Mark Bodē però sense signar i una mini tira anomenada Tits suposo que d'en Mark Bodē però també sense signar.

Tot seguit hi ha el treball previ a la primera publicació, l'art conceptual a The Idea Man, la primera tira còmica no publicada i més art conceptual a In The Begining, una il·lustració sense signar i la segona tira no publicada a Chech Wizard' by - Von, tot d'en Vaughn Bodē. A continuació hi han totes les tires publicades, el gruix del llibre, des de Cheech Wizard "The Race to the Moon" fins a Cheech Wizard "Lord of Da' Bees", tot d'en Vaughn Bodē. Aquest dos blocs en podrien ser un de sol.

Finalment hi ha Da Rebirth and Resurrection of a Beloved Hat by Da' Lizard, que són diverses il·lustracions d'en Mark Bodē, The Lone Lizard in: Hang um' When They're high.., Cheech "Gets It Done Navy Lizard Style" i Cheech Wizard "Goes To Germany", que són noves històries d'en Mark Bodē, Bodē's Otherground Special "Cheechy Blows A Load", que és una nova història de Mark Bodē i Dr. Revolt, Cheechenstein In Da' Fran"can"stein Monster, que és una nova història de de Mark Bodē, Stan 153 (RIP) i Dr. Revolt, The C.W. Interview, que és un fotocòmic on en Vaughn Bodē entrevista al Cheech Wizard, concepte d'en Vaughn Bodē, fotos d'en Fred Haskell i guió i il·lustracions d'en Mark Bodē i al final hi ha una il·lustració d'Os Gemeos.

El llibre és d'una gran qualitat, protegit per una jaqueta de paper satinat sobre una tapa dura que te un disseny completament diferent, mat i brillant, amb unes pàgines i impressió de qualitat, bons textos, magnífics esbòssos, còmic i il·lustracions i un regalet de comiat del poca-solta mag del barret a l'interior de la contratapa. L'única pega que se li pot trobar, si és que en té cap, és precisament la falta d'una clara divisió de l'autoria de l'art, sobretot quan no està signat o degudament acreditat.

Una de les tires amb tots els elements clàssics de Bodē
Cheech Wizard's Book of Me

Aquest és més que un llibre

Cheech Wizard's Book of Me és una obra integral, un llibre que conté totes les tires de còmic publicades d'aquest gran personatge d'en Vaughn Bodē. Però és molt més. També conté un munt de material que no es va publicar i que ens ensenya com va nèixer i com va evolucionar. Però també conté nou material que ens ensenya com continua evolucionant a mans del seu fill Mark Bodē i d'altres autors, quaranta anys després de la seva mort. I és que aquest llibre és l'homenatge d'un fill a un pare, d'un deixeble a un mestre. Continuament es fan i faran homenatges per part d'autors arreu del món, en còmics, il·lustracions, graffitis i tatuatges.

Les tires de còmic de Cheech Wizard contenen tots els elements clàssics d'en Vaughn Bodē que tant van influenciar les peces i sobretot les arrels del caràcter hip hop als inicis del graffiti. Lletres de bombolla als rètols i onomatopeies amb reflexos i efectes que donen volum als rètols. Personatges com el Cheech Wizard o el Green Lizard amb posats, actituds i estil hip hop i les dones vuluptuoses o broads nues i amb posats sensuals o eròtics. Argot nord-americà de carrer que parla de beure, col·locar-se i cardar, constantment malsonant. És un bon recull de dibuixos dels personatges des de molts punts de vista, sobretot del mag del barret.

La meva història del llibre

Després d'aconseguir el llibre Vaughn Bodē's Poem Toons el 2017 (cliqueu l'anterior enllaç per a saber com vaig descobrir l'autor, seguir els seus caràcters i adquirir el llibre), volia aconseguir almenys algun còmic del Cheech Wizard però per internet continuava només trobant algun número solt, de segona ma i en estat dubtòs, així que de tant en tant el cercava... fins que vaig descobrir aquest llibre a Amazon, el vaig afegir a la meva llista de desitjos i pel meu darrer aniversari me'l vaig regalar.

No puc estar més content de tenir aquests dos llibres però com més conec l'autor i els seus personatges més en vull conèixer. De moment em planto aquí però no puc més que desitjar que el seu fill faci alguna altra integral d'algun dels altres còmics, on apareixen d'altres personatges clàssics del graffiti, de vegades amb aparicions dels mateixos d'aquests dos llibres. Mentrestant, a veure si aconsegueixo algun dels còmics del Mark Bodē i, si tinc sort, alguna de les edicions limitades de figures...

Una de les il·lustracions de Mark Bodē
Cheech Wizard's Book of Me

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art del còmic i els caràcters de graffiti. Des de col·leccionistes de comix fans de l'autor, passant per escriptors de graffiti que busquin ampliar opcions sobre un clàssic, continuant pels que simplement els agrada la història de l'art fruit de la revolució sexual, fins als nous artistes de còmic o art de carrer que vulguin trobar inspiració. És un llibre preciós per dins i per fora, que amb tot el dit anteriorment fa d'aquesta edició un llibre de col·leccionisme.

Fitxa:

Títol: Cheech Wizard's Book of Me
Autor llibre: Mark Bodē
Autor còmic: Vaughn Bodē
Any: 2015
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 152
Editorial: Fantagraphics Books
Llengua: Anglès
ISBN: 978-1-60699-819-9
ISBN-10: 1606998196
ISBN-13: 978-1606998199
Dimensions: 23,88 x 31,5 x 2,03 cm
Gènere: Còmic i il·lustració


Cheech Wizard's Book of Me

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Cheech Wizard's Book of Me
(tapa dura, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
Vaughn Bodē's Poem Toons
Tramontana (Da Roots of the Hip Hop Character d'en Mark Bodé)
El Món dels Bodé
📚📚📚
Comic Barcelona 2022
Comic Barcelona 2021
Comic Barcelona 2020

Saló del Còmic de Barcelona / Comic Barcelona (2019)
Saló del Còmic de Barcelona (2018)
Saló del Còmic de Barcelona (2017)
Saló del Còmic de Barcelona (2016)
Saló del Còmic de Barcelona (2015)
Saló del Còmic de Barcelona (2014)
El Món dels Bodé (2013)
Saló del Còmic de Barcelona (2013)
Homenatge a Moebius (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2011)
El naixement del còmic (2011)
Saló del Còmic de Barcelona (2010)
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada