15 de març del 2023

Hip Hop Family Tree

Hip Hop Family Tree

Hip Hop Family Tree

Hip Hop Family Tree és una sèrie de còmics i il·lustracions del dibuixant de còmics alternatius nord-americà Ed Piskor. Els còmics es van començar a publicar a partir del 2012 als Estats Units, una pàgina setmanal en línia i en anglès. El 2013 es van començar a publicar en volums físics, el 2014 en caixes de dos volums, el 2015 en revista de grapa, el 2016 el darrer volum i caixa, del 2018 al 2021 els quatre volums en castellà i el 2023 una integral pel 10è Aniversari en anglès. Aquesta entrada tracta els quatre volums Edició Col·leccionista en tapa tova (rústica) i en castellà.

Block Party de DJ Kool Herc al 1520 de Sedgwick Ave.
Hip Hop Family Tree

L'autor i els llibres

Ed Piskor (Homestead, PA 1982) és un reconegut dibuixant de còmics alternatius o independents amb notables col·laboracions tant a còmics underground com a còmics de superherois. Al primer volum diu que il·lustra el seu amor per la música rap i la cultura hip hop. La quantitat de dades que hi ha vinyeta rere vinyeta fa pensar que el treball de recerca ha d'haver estat ingent i la capacitat de caricaturitzar tal quantitat de personatges i plasmar gràficament bromes, anècdotes i esdeveniments històrics demostra el coneixement que té sobre la cultura hip hop.

Hip Hop Family Tree explica la història dels inicis de la cultura hip hop, des dels 70s fins al 85, el que s'anomena la vella escola. El primer volum Hip Hop Family Tree Vol. 1: 1970s-1981 (Desde la calle) va ser publicat el març de 2018, el segon Hip Hop Family Tree Vol. 2: 1981–1983 (A veces el Planeta Rock es una jungla) el març de 2019, el tercer Hip Hop Family Tree Vol. 3: 1983–1984 (Los monstruos salen la noche de los locos de los subgraves) l'octubre de 2019 i el quart i darrer volum Hip Hop Family Tree Vol. 4: 1984-1985 (Def Jam te cuenta quién soy) el febrer de 2021.

Primera actuació en un club amb els quatre elements
Hip Hop Family Tree

Cada volum consta de tres blocs principals. En primer lloc hi han l'índex i la història en còmic (que és la principal), a continuació hi han les Pinups (il·lustracions d'artistes i grups fetes per diversos autors) i al final hi ha el Material de Referencia (bibliografia, discografia, pelis, docus, vídeos...), l'Índice Funky o Onomástico (tots els noms ordenats alfabèticament i a quines pàgines hi apareixen), el Sobre el autor (biografia) i les Traducciones (d'algunes lletres de cançons no traduïdes a les vinyetes). Aquesta és la estructura base de tots els llibres.

A més a més, a cada volum hi apareixen detalls únics, com les guardes anteriors i posteriors de les tapes sempre diferents, vinyetes o il·lustracions a pàgina completa abans, durant o després d'alguns blocs... Per si això no fos prou, el Vol. 1 té un epíleg sobre La Conexión Hip Hop - Cómics, el Vol. 2 té un pròleg d'en Charlie Ahearn i el Vol. 3 té La panda de granujas, un mosaic de cares amb noms de personatges del còmic, similar als que apareixen a les guardes anteriors i posteriors dels dos primers volums però en format cares rodones sense cos.

Algunes Pinups dels quatre volums
Hip Hop Family Tree

Els llibres són de gran format. Les portades són de tapa tova però prou rígides com perquè costin d'obrir del tot o doblegar sense voler-ho. Les pàgines són gruixudes i la impressió simula l'aspecte dels còmics de grapa dels 1970s. L'estil del dibuix no és únic, hi han personatges amb les cares detallades, d'altres més símples, unes més realistes i d'altres més caricaturitzades però tot fet d'una manera i colors que li donen continuïtat. La informació és força detallada per a qui desitja conèixer o repassar la història però per a qui li sobrepassi la quantitat de dades no cal voler retenir-ho tot!

He de dir que en aquesta edició en castellà he trobat diverses errades d'impressió, com el text massa a l'esquerra o a la dreta dins d'alguns entrepans, colors desquadrats que fan borròs el dibuix d'unes quantes vinyetes o d'altres vinyetes i pàgines senceres sense l'efecte vintage que dubto molt que apareguin a la versió original en anglès. Els llibres són guapíssims i he gaudit molt llegint-los però aquestes errades li resten una mica a l'experiència quan te les trobes. Estava dubtòs de si comprar les dues caixes de dos volums però finalment vaig optar per esperar a la integral d'octubre de 2023.

Errada d'impressió: Colors desquadrats
Hip Hop Family Tree

Errada d'impressió: Vinyetes amb i sense efecte vintage
Hip Hop Family Tree

Errada d'impressió: Pàgines sense i amb efecte vintage
Hip Hop Family Tree

Aquests són més que uns llibres

Hip Hop Family Tree explica la història dels inicis de la cultura hip hop, de tots els elements, destacant la música, ja que d'altra manera l'autor hauria necessitat una sèrie per a cada element. Hi trobem deejaying, emceeing, beatboxing, turntablism, producció, gestió, gravació i publicació musical, bboying, popping, locking, graffiti, estil, llenguatge, fotografia, cinema... Hi apareixen les pel·lícules Wild Style, Style Wars, Breakin', Beat Street, Breakin' 2, Rappin', Crush Groove, el documental de televisió Breakin' N' Enterin'... i un llistat enorme de discs, artistes i grups.

Hip Hop Family Tree és una sèrie d'èxit, de vendes i de reconeixement, que s'ha traduït almenys a cinc llengües, que ha portat a l'autor de gira mundial, per tota mena de mitjans de comunicació i convencions, que ha guanyat un Premi Eisner a Millor treball de no ficció i que ha venut els drets per si es fa una sèrie o peli d'animació... però al tercer volum diu que la sèrie estarà formada per un mínim de sis volums i amb el quart es va acabar. Ara sabem que a la integral hi han 140 pàgines extra, que equival a més d'un volum de material inèdit però... s'endinsarà gaire a l'era daurada?

Henry Chalfant i el graffiti
Hip Hop Family Tree

La meva història dels llibres

No recordo com vaig descobrir Hip Hop Family Tree per internet però sí recordo que era una mica confòs saber quants volums, caixes i còmics de grapa hi havien, quines diferències hi havien i fins on cobriria de la història. Ho vaig deixar per a més endavant. Ara bé, si no recordo malament, vaig descobrir el primer volum en castellà a la fnac de La Maquinista i el vaig comprar. Igual que el segon. El tercer el vaig comprar a l'Abacus de Badalona Centre i en vaig comprar un altre a l'anterior fnac per a regalar a un aniversari. El darrer el vaig comprar a l'Amazon.es durant la pandèmia.

Estic molt content de tenir aquests quatre llibres, només podria estar-ne una mica més si no tinguès les errades d'impressió. En principi ja en tindria prou però mentre preparava aquesta entrada Ed piskor va anunciar a Twitter i explicar a YouTube que publicaria una Edició Omnibus, una integral pel 10è Aniversari, ja disponible en precompra a Amazon, lliurat a l'octubre de 2023. No m'agrada fer precompres amb tanta antelació però sí quan falta menys i no em podia resistir a tenir els quatre volums amb 140 pàgines noves en un sol llibre! Una mica de paciència!

La Conexión Hip Hop - Cómics
Hip Hop Family Tree

He parlat moltes vegades a aquest bloc sobre la relació entre el còmic i el graffiti. Com dels rètols i onomatopeies amb tipografies planes es passa al disseny de rètols i onomatopeies tridimensionals, com el pas dels tags a les peces, i la inspiració de peces en còmics i de còmics en peces. A aquest còmic es parla de la connexió entre el hip hop i els còmics, centrant-se en la música. Mai se m'havia acudit aquesta relació i em va fer molta gràcia, ja que ho fa en clau d'humor i, com admet el propi autor, podrien ser connexions forçades degudes al seu amor cec per ambdues coses.

A mida que llegeixes la sèrie van apareixent cançons i cap al final de cada volum hi ha un recull, que em va impulsar a començar una llista a Spotify. Poc després em vaig adonar que l'editorial catalana hi té una llista per volum i ho vaig deixar estar però amb l'aparició de la integral, que dubto que editin en castellà, crec que té sentit tornar a reprendre-la per poder llegir i sentir-ho tot d'una tirada. Així doncs, aquí comparteixo la meva llista, on hi apareixen totes les cançons que surten a les vinyetes (fins i tot les que no surten a les llistes de cada volum) que són disponibles a la plataforma.


Notes sobre Spotify: Hi han cançons que no estan disponibles a aquesta plataforma o bé perquè no hi són, o bé perquè hi són però no es poden reproduïr o bé perquè hi eren però en algun moment han deixat de ser-hi i potser en un altre hi tornaran a ser. He aconseguit trobar moltes més cançons i ordenar-les millor que a les llistes de l'editorial però n'hi han algunes que no estan disponibles. En aquests moments hi han els dos primers volums i hi anirè incloent la resta, així com possibles novetats de la integral.

Els RUN-DMC anaven amb periquito
Hip Hop Family Tree

Com anècdota personal, una vinyeta em va tocar la fibra i transportar al 1984. Al còmic, en DMC li diu a en RUN que necessiten una caixa de rock alçant una gravadora on sona una canço feta amb caixa de ritmes. Des del 1984 fins al 1986 vaig fer servir tres gravadores de casset i no radiocassets. L'Alex en tenia un d'un altaveu però no el portava gairebé mai i només a l'escola. Era jo qui portava la música sempre a tot arreu. El 1986 a casa me'n van regalar un de guapíssim però fins llavors els Electro Breakers havíem anat no amb lloro sinó amb periquito... igual que els RUN-DMC!!!

Notes: A les meves gravadores els hi dèiem periquito carinyosament perquè al ser més petites no arribaven al tamany d'un lloro. Sóc conscient que el fet que els joves RUN i DMC portèssin una gravadora podria ser una llicència artística de l'autor i no un fet real però em va fer molta gràcia i ara sempre podrè dir... Ho diu al Hip Hop Family Tree!

Martha Cooper i el bboying
Hip Hop Family Tree

A qui li pot agradar?

La sèrie és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art del còmic i la història de la cultura hip hop. Des de homeboys interessats en el coneixement, passant per col·leccionistes de còmics, continuant pels que simplement els agrada la història, fins als vells o nous artistes de graffiti o còmic que vulguin trobar inspiració. És una sèrie genial, que amb tot el dit anteriorment fan d'aquestes edicions uns llibres de col·leccionisme. Em puc imaginar una pila de peces de graffiti amb caràcters de la vella escola inspirats en aquesta sèrie.

Fitxa:

Títol: Hip Hop Family Tree
Autor: Ed Piskor
Anys: Vol. 1 2018, Vol. 2 2019, Vol. 3 2019 i Vol. 4 2021
Versió: Edició Original - Edició per a col·leccionistes
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 112 c/u
Editorial catalana: Flow Press Media
Llengua: Castellà
ISBN-10 Vol. 1 8494741888
ISBN-13 Vol. 1 978-8494741883
ISBN-10 Vol. 2 8494864491
ISBN-13 Vol. 2 978-8494864490
ISBN-10 Vol. 3 8412034619
ISBN-13 Vol. 3 978-8412034615
ISBN-10 Vol. 4 841203466X
ISBN-13 Vol. 4 978-8412034660
Dimensions: 13,97 x 21,59 x 2,34 cm
Gènere: Còmic i il·lustració


Hip Hop Family Tree

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar els llibres des d'aquí mateix, clica l'enllaç que prefereixis.


Compra Hip Hop Family Tree 1
(tapa tova, castellà, abacus.coop)


Compra Hip Hop Family Tree 2
(tapa tova, castellà, abacus.coop)


Compra Hip Hop Family Tree 4
(tapa tova, castellà, abacus.coop)


o

Compra Hip Hop Family Tree 1
(tapa tova, castellà, fnac.es)


Compra Hip Hop Family Tree 2
(tapa tova, castellà, fnac.es)


Compra Hip Hop Family Tree 3
(tapa tova, castellà, fnac.es)


Compra Hip Hop Family Tree 4
(tapa tova, castellà, fnac.es)


o

Compra Hip Hop Family Tree 1
(tapa tova, castellà, Amazon.es)


Compra Hip Hop Family Tree 2
(tapa tova, castellà, Amazon.es)


Compra Hip Hop Family Tree 3
(tapa tova, castellà, Amazon.es)


Compra Hip Hop Family Tree 4
(tapa tova, castellà, Amazon.es)


Precompra Hip Hop Family Tree Omnibus
(tapa dura, anglès, Amazon.es)


o

Compra Hip Hop Family Tree
(tapa tova, castellà, flowpress.media)


o

Compra Hip Hop Family Tree
(tapa tova, anglès, fantagraphics.com)


Entrades relacionades:
Comic Barcelona 2022
Comic Barcelona 2021
Comic Barcelona 2020

Saló del Còmic de Barcelona / Comic Barcelona (2019)
Saló del Còmic de Barcelona (2018)
Saló del Còmic de Barcelona (2017)
Saló del Còmic de Barcelona (2016)
Saló del Còmic de Barcelona (2015)
Saló del Còmic de Barcelona (2014)
El Món dels Bodé (2013)
Saló del Còmic de Barcelona (2013)
Homenatge a Moebius (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2011)
El naixement del còmic (2011)
Saló del Còmic de Barcelona (2010)
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada