10 de febrer del 2010

25 Anys de Hip Hop

25 Anys de Hip Hop

El 2009 va fer vint-i-cinc anys que es van estrenar als EUA Breakdance, Beat Street i Electric Boogaloo, les pel·lícules que van posar de moda i donar a conèixer la cultura hip hop arreu del món. Aprofitant l'any clau (el 1984) i l'avinentesa (els 25 anys), es van organitzar actes per commemorar el desembarcament del hip hop al nostre país.

Jo tampoc podia deixar passar la data sense fer-ne cap esment, ja que també va fer vint-i-cinc anys que vaig descobrir el hip hop i darrerament he estat escrivint sobre el tema de cara al 25è Aniversari del nostre grup, els Electro Breakers. El 1984 va ser l'any del break, el deejaying, l'emceeing i el graffiti, els fonaments del hip hop.

Recordo haver vist les tres pel·lícules al cinema, varies vegades, diferents dies i el mateix dia en sessió continua doble. La sessió continua volia dir que quan acabava la pel·lícula tornava a començar i la podies tornar a veure (si arribaves tard podies veure el principi). La sessió doble constava d'una pel·lícula d'estrena i una de re-estrena, molt popular als cines de barri.

Cartells originals de les pel·lícules
Breakdance, Beat Street i Electric Boogaloo

Indubtablement, les pel·lícules van obrir el camí a la cultura hip hop però els xiquets d'aquella època som els que vam fer que arrelés i es quedés un cop passada la moda. Nosaltres som els que omplíem els cines de barri i vèiem les pel·lícules una vegada rere l'altra, d'estrena i re-estrena, i amb la mateixa entrada en sessions continues dobles!

Després del cinema sortíem al carrer, pintàvem, escoltàvem música i ballàvem i, quan treien la pel·lícula, passàvem els dies, esperant que en tornessin a posar una altra... Fins i tot ballàvem a la porta del cine quan estava tancat! Fins que al final no en va arribar cap més i la moda va passar... però el hip hop es va quedar i vint-i-cinc anys després ho vam celebrar!

Segurament algun crític de cine pensarà que la qualitat d'aquestes pel·lícules no era per il·lustrar-nos sinó per traumatitzar-nos però, afortunadament, l'opinió dels crítics te poc a veure amb els fenòmens de culte espontani per part del públic. El pas del temps ens permet veure les carències però ens segueixen emocionant. I com ha passat el temps pels actors?

Llavors i ara:

Llavors i ara de
Michael 'Boogalo Shrimp' Chambers

Michael 'Boogalo Shrimp' Chambers, Turbina (Turbo) a les pel·lícules Breakdance (Breakin') i Electric Boogaloo (Breakin' 2: Electric Boogaloo), llavors i ara (breaker).

Llavors i ara d'
Adolfo 'Shabba Doo' Quiñones

Adolfo 'Shabba Doo' Quiñones, Ozono (Ozone) a les pel·lícules Breakdance (Breakin') i Electric Boogaloo (Breakin' 2: Electric Boogaloo), llavors i ara (coreògraf).

Llavors i ara de
Lucinda Dickey

Lucinda Dickey, Kelly (Kelly / Special K) a les pel·lícules Breakdance (Breakin') i Electric Boogaloo (Breakin' 2: Electric Boogaloo), llavors i ara (retirada).

Llavors i ara de
Rae Dawn Chong

Rae Dawn Chong, Tracy Carlson a la pel·lícula Beat Street, llavors i ara (actriu de cinema i televisió).

Llavors i ara de
Guy Davis

Guy Davis, Kenny "Double K" Kirkland a la pel·lícula Beat Street, llavors i ara (cantant).

Llavors i ara de
Jon Chardiet

Jon Chardiet, Ramo a la pel·lícula Beat Street, llavors i ara (actor i productor).

Llavors i ara de
Robert Taylor

Robert Taylor, Lee Kirkland a la pel·lícula Beat Street, llavors i ara (breaker).

Curiositats:

Sabíeu que Electric Boogaloo forma part de l'argot cinèfil?

Des de l'estrena de la pel·lícula, l'inusual sufix "Electric Boogaloo", una referència al l'estil de dansa orientada al funk dels 1970s, ha esdevingut una frase feta comunament emprada en referència a les seqüeles. Les implicacions varien, però tendeixen a implicar una seqüela que és ridícula, absurda, no volguda, innecessària, convencional o simplement obscura. (Font: Wikipedia).

Sabíeu que estan estudiant fer una tercera seqüela?

En Michael Chambers està actualment en converses per fer una tercera seqüela de la popular saga de Breakdance. El projecte està en suspens en aquests moments, mentre els productors cerquen fons. Desencoratjat, en Michael està altre cop preparat per tornar al focus del públic, aquest cop no només com a ballarí sinó també com a ponent de la cultura hip hop i dansa de carrer. (Font: Wikipedia).

Pel que he trobat per Internet, sembla ser que tenen el títol "Break'n Revolution", la història i el trio TKO disponible! Així que la indústria s'aixequi una mica de la crisi... Breakdance 3!

Conclusió:

Aquest ha estat el meu petit homenatge a aquestes tres pel·lícules i a alguns dels seus actors principals en forma d'entrada de bloc. Espero que agradi als breakers de la vella escola i als fans que puguin passar per aquí.

25 Anys de Hip Hop! : D

Nota: Aquestes tres pel·lícules no van originar el hip hop als EUA. De fet, no són ni les primeres, ni les darreres pel·lícules de hip hop que es van estrenar a l'època però es van estrenar en el punt més àlgid de popularitat d'aquesta cultura i van ser pioneres en fonamentar-ne el coneixement i l'expansió fora dels EUA.

Actualitzacions:

En posteriors recerques trobo que el 2014 el projecte de seqüela ja està en pre-producció però amb el nom de "Breakin' Evolution" i amb la data d'estrena prevista per al 2016. De moment, del trio TKO només hi apareix en Michael Chambers. Mentre estigui en pre-producció totes les dades són subjectes a canvis parcials o totals. (Font: IMDb).

En posteriors recerques trobo que el 2014 es va estrenar el documental "Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films" sobre els propietaris de l'estudi que va fer -entre d'altres- les dues pel·lícules de Breakdance i on apareixen -entre d'altres- Adolfo Quinones, Michael Chambers i Lucinda Dickey. El títol fa referència a l'argot cinèfil. (Font: IMDb).

En posteriors recerques trobo que el 2015 hi ha un projecte paral·lel en pre-producció amb el nom de "A Breakin' Uprising" i sense data d'estrena. De moment, del trio TKO només hi apareix l'Adolfo Quinones. Mentre estigui en pre-producció totes les dades són subjectes a canvis parcials o totals. (Font: IMDb).

En posteriors recerques trobo que el 2015 el projecte de seqüela continua en pre-producció i amb la data d'estrena prevista per al 2016 però amb el nom de "Break Dance Revolution". De moment, del trio TKO només hi apareix en Michael Chambers. Mentre estigui en pre-producció totes les dades són subjectes a canvis parcials o totals. (Font: IMDb).

El 2016, en motiu de l'actualització de les entrades de Breakdance, actualitzo aquesta entrada amb les imatges de llavors i ara dels actors Jon Chardiet i Robert Taylor i l'estat de la possible nova seqüela o noves pel·lícules de Michael Chambers i Adolfo Quinones.

Nota sobre les actualitzacions: Podria ser que un o ambdós projectes siguin falsos per despistar, per intentar evitar fuites d'informació i imatges fins a l'estrena, i que en realitat estiguin preparant una única tercera part, com s'apuntava inicialment. Això explicaria els tres canvis de títol, l'aparició d'un altre projecte i la falta de noms als llistats d'actors. Si ja estaven tots disposats i el problema era falta de recursos, no s'entén que els dos protagonistes principals tinguin un projecte cadascun, enlloc d'un en comú, a menys que no hi hagi tercera part i simplement cadascun estigui participant individualment en projectes independents. Dels dos projectes, el que guanya més pes és el de Break Dance Revolution, que ja te un teaser on apareix clarament en Michael Chambers.

El 2019 s'estrena i publica el documental Boogaloo Shrimp Documentary que narra la història d'en Michael 'Boogalo Shrimp' Chambers mitjançant entrevistes al protagonista i a d'altres estrelles de la cultura hip hop, que vaig comprar en BD i que en algun moment n'escriurè una entrada a aquest bloc.

El 29 de desembre de 2020 l'Adolfo 'Shabba Doo' Quiñones va morir als 65 anys d'arteriosclerosi, malaltia cardiovascular que pot causar ictus isquèmics o embòlics. Amb aquesta trista notícia, a menys que hi hagi material enregistrat, podem donar per tancada la possibilitat de cap nou projecte o seqüela d'aquest gran ballarí.

El 2 de juliol de 2022 en Bruno 'Pop N Taco' Falcon va morir als 58 anys de causes naturals. Malgrat no aparèixer a aquesta entrada, tenia i tinc pensat incloure aquest i algun altre actor el 2024, pel 40è Aniversari de Breakdance.

Enllaços externs:
Adolfo Quinones (Wikipedia)
Adolfo Quinones (iMDb)
Michael Chambers (Wikipedia)
Michael Chambers (iMDb)
Lucinda Dickey (Wikipedia)
Lucinda Dickey (iMDb)
Rae Dawn Chong (Wikipedia)
Rae Dawn Chong (iMDb)
Guy Davis (Wikipedia)
Guy Davis (iMDb)
Guy Davis
Jon Chardiet (iMDb)
Robert Taylor (iMDb)


Entrada original fora d'aquest bloc:
25 Anys de Hip Hop (04-09-09)


Entrades relacionades a aquest bloc:
25 Anys de Hip Hop
Breakin' - Breakdance
Beat Street
Breakin' 2 - Electric Boogaloo


Entrades relacionades fora d'aquest bloc:
25 Anys de Hip Hop

2 comentaris:

  1. xe! 25 anys!! el temps pasa volant nano!!! Mola que encara que pasen 25 anys el Electro Breakers continueu ;-)

    ResponElimina
  2. Sí noi, el 2009 va fer 25 anys que vaig descobrir el hip hop i enguany fa 25 anys que vam fundar el grup. Alguns ja no estan entre nosaltres, d'altres no han tornat (encara) però hi ha un nucli de resistents!

    Gràcies pel comentari ; )

    ResponElimina