25 de maig del 2011

Pioners del graffiti a Espanya

Pioners del graffiti a Espanya

Pioners del graffiti a Espanya

Pioners del graffiti a Espanya, com el nom indica, és un llibre sobre la història dels primers escriptors de graffiti a l'estat espanyol. El llibre està escrit per na Gabriela Berti i és el primer que s'ha publicat a l'estat que recull de forma documentada els inicis de la història del graffiti a Espanya. El llibre es va publicar el 2009, l'any dels 25 Anys del Hip Hop, i es va presentar primer al Poliniza 2009 de València i després a l'Hipnotik Festival 2009 de Barcelona, popularitzant-se ràpidament. Aquesta entrada tracta l'única edició disponible en tapa tova (rústica).

L'autora i el llibre

Gabriela Berti és Doctora en filosofia i especialista en temes d'art i cultura urbana (filosofia i pràctica de la cultura) i després d'aquest llibre va continuar involucrada amb la història del graffiti a l'estat espanyol. El llibre consta de dues parts: una primera dividida en castellà (negre), català (blau) i anglès (vermell), més breu, on es fa una anàlisi teòrica, freda i feixuga i una segona trilingüe a tres columnes, prou extensa, on es fa un recull documentat, càlid i agradable, plena d'informació d'hemeroteca, anècdotes dels escriptors i material gràfic de l'època.

Pioners del graffiti a Espanya
Títol en trilingüe castellà, català i anglès

La segona part comença amb El grafit europeu, Espanya: els començaments, Avís a navegants, Influència i expansió del fenomen hip hop, Arco 85. Els visionaris de l'art, Del breakdance al graffiti artesanal i Materials i elements tècnics. Després es centra en el que anomena El triangle d'or: Madrid, Barcelona i Alacant. També fa un breu pas per València, Sevilla, Saragossa i Palma de Mallorca. Finalment acaba amb L'escena femenina del graffiti pioner, Fanzines, La dècada dels 90: expansió del hip hop, Hall of Fame (passat i present) i Bibliografia i linkografia.

Aquest és un bon llibre

Tot i que el llibre fa referències a Subway Art i Spraycan Art, aquest no hi te res a veure. Aquells eren llibres on el més important eren les fotografies (acompanyades de text) del present i aquest és un llibre on el més important és la història (acompanyada d'imatges) del passat. Això no vol dir que les imatges no siguin importants però les primeres són fetes per fotògrafs i les segones per grafiters. És un bon llibre, el primer d'aquella època a l'estat espanyol i el temps dirà quin lloc li pertoca però sens dubte ha omplert un gran buit històric. Bon complement de BCN ZNIART i Barcelona Showdown.

La meva història del llibre

No vaig assistir a la presentació del llibre a l'Hipnotik Festival perquè jo sempre hi vaig el darrer dia per les finals de les batalles i aquesta es va celebrar el dia abans però, quan em vaig assabentar del contingut i de que se'n havia imprès una tirada curta de 500 exemplars, no vaig trigar gaire a trobar-lo a Montana Shop i comprar-lo. Com que només tenien l'exemplar exposat -i no estava del tot nou- encara en vaig treure un descompte, agraït donat el preu. Només veure les fotos d'Universitat als 80 ja va valdre la pena i llegir-lo genial.

Pioners del graffiti a Espanya
Fotos d'Universitat als 80

El 2007 vaig començar a planejar i recollir material per escriure la meva història del hip hop (encara hi treballo de tant en tant) i el primer que vaig constatar és que gairebé no tenim fotos! En primer lloc érem preadolescents i no ens agradava fer-nos fotos, en segon lloc no li donàvem importància a tenir records (ni de nosaltres ni dels graffitis) i en tercer lloc l'única cosa de valor que portàvem era la música (i el més atrotinat possible perquè t'ho robaven tot), pel que ara les fotos d'aleshores són un escàs bé preuat. Les fotos són or i aquest llibre n'és ple.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin conèixer com eren els inicis. Malgrat no ser un llibre de fotos conté més de 500 imatges, entre fotos i material gràfic, la majoria de l'època. Això sí, no són ni de la qualitat ni del tamany de les fotos de llibres fotogràfics i no són només graffitis sinó també dels escriptors.

Barcelona: Present

El bloc més gran del Triangle d'or és Barcelona, que gairebé duplica el número de pàgines dedicades a la segona ciutat i no parlem de la tercera. És abundant la informació escrita i gràfica recollida, no només en aquest bloc sinó al llarg de tot el llibre. Evidentment no és complet, no poden aparèixer ni tots els protagonistes ni tots els racons del moment però sí els més coneguts, alguns dels quals encara en actiu. Malgrat no hi apareguin els del meu entorn, apareixen tags amb els quals vaig compartir línies de metro i racons on vaig pintar i ballar.

Fitxa:

Títol: Pioneros del graffiti en España
Autora: Gabriela Berti
Any: 2009
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 388
Editorial: Editorial de la UPV (Ref: 2009.2254)
Llengües: Castellà, català i anglès
ISBN: 978-84-8363-414-1
Dimensions: 25.0 x 18.0 x 2.3 cm
Gènere: Recerca, Documental


Pioners del graffiti a Espanya

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre, jo ho vaig fer a Montana Shop Barcelona i el preu era d'uns 40€. Clica l'enllaç i contacta per conèixer disponibilitat i preu actuals.


També el pots trobar a d'altres botigues, llibreries especialitzades o la fnac, però acostumen a tenir-ne pocs exemplars o sota encàrrec. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Si vols veure fotos del llibre, en trobaràs algunes a la galeria "El Graffiti entra en la historia del arte" que el diari El País va publicar per l'Hipnotik Festival 2009. Clica l'enllaç per veure les fotos.

Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Spanish Graffiti. Old School
Spraycan Art
Subway Art

2 comentaris:

  1. A la biblioteca no crec que estigui no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cada biblioteca te el seus continguts. Si vas a la teva, preguntes i no el tenen, suposo que pots demanar que t'ho mirin a alguna base de dades de la diputació.

      Elimina