31 de gener del 2014

RAP. 25 años de rimas

RAP. 25 años de rimas

RAP. 25 años de rimas
RAP. 25 años de rimas, com el mateix llibre indica, és un recorregut per la història del rap a Espanya. El llibre està escrit per El Chojin i Francisco Reyes i és el primer que s'ha publicat que recull de forma documentada i experimentada la història del rap a l'estat, des dels inicis fins a l'actualitat. El llibre es va publicar el 2010, finalitzats els 25 Anys del Hip Hop, i a Barcelona es va presentar a l'Hipnotik Festival 2010, popularitzant-se ràpidament. Aquesta entrada tracta l'única edició disponible en tapa tova (rústica).

Els autors i el llibre

El Chojin no necessita presentació però alguna cosa s'ha d'escriure. És l'emcee més gran de parla castellana i un dels divulgadors més grans de la cultura hip hop. No només s'expressa magistralment per mitjà del rap, sinó que també domina ràdio, televisió, internet, teatre, llibres, debats, conferències, tallers i qualsevol mitjà que serveixi per difondre el hip hop i defensar les injustícies socials. El compromís amb les causes socials hauria de ser part fonamental del hip hop que va més enllà d'una imatge comercial.

Francisco Reyes és doctor per la Universidad Complutense de Madrid, on també és professor, a més de realitzador i productor d'spots, videoclips i televisió, així com fotògraf i periodista freelance. Menys popular però igualment important és la seva tasca de divulgació de la cultura hip hop, sent autor de la primera i única tesi doctoral de hip hop a l'estat: Graffiti, breakdance y rap. El hip hop en España. També ha escrit diferents assajos i llibres, fet conferències i impartit tallers i assignatures, tot relacionat amb el hip hop.

El llibre està dividit en vuit capítols (C) i quatre extres (E) però el podríem dividir en tres parts. Una primera part contindria una introducció dels autors (C1) i una prehistòria del rap a l'estat (C2). Una segona part entra en matèria amb la història dividida per períodes de temps (C3-7). I una tercera part contindria una visió de futur (C8), un glossari de termes (E1), la Declaració de Pau del hip hop (E2) i la bibliografia (E3).

Aquest és un bon llibre

De la mateixa manera que Pioners del graffiti a Espanya, aquest és un llibre on el més important és la història però, a diferència d'aquell, aquest te una fotografia molt treballada amb centenars de fotos i portades de discs. És un bon llibre, el primer dels 25 anys de rap a l'estat espanyol i el temps dirà quin lloc li pertoca però sens dubte, igual que el del graffiti, ha omplert un gran buit històric. Passarà el mateix amb el breakdance?

BZN a RAP. 25 años de rimas

La meva història del llibre

Com ja he dit al principi, a Barcelona el llibre es va presentar a l'Hipnotik Festival 2010, on hi vam ser presents, però, com ja he explicat moltes vegades, com que ens centrem en la dansa i de la resta de coses en veiem el què podem, la presentació del llibre no va poder ser com ens hauria agradat i només hi vam poder ser fugaçment. Un temps després vaig trobar i comprar el llibre i me'l vaig llegir ràpidament fins al 2004 però, pel considerable tamany i pes, vaig anar endarrerint finalitzar-lo i escriure aquesta entrada.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de la música. Des dels emcees, deejays o bboys de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes que vulguin conèixer com eren els inicis. Moltes dades, molts estils, moltes anècdotes i moltes fotos que desperten molts records, moltes sorpreses i moltes ganes de cercar i treure la pols als vells cassets, vinils o CDs i escoltar molta, molta, molta música.

Catalunya i el català: Fugaç

Si bé el llibre explica molt bé els artistes catalans que rapegen en castellà i l'excepció del pioner Crim que en el seu moment es va atrevir a fer-ho en català, no reflecteix gens ni l'evolució ni l'estat del rap a Catalunya, sobretot en català, dels darrers anys fins que es va escriure el llibre. I no parlo només de maquetes de barri, parlo també de discs, un recopilatori, concerts, festivals i fins i tot concursos, un celebrat per escoles i a l'Hipnotik Festival. Només s'anomena el primer disc d'At Versaris i sense dir que és en català.

Això no és cap queixa. Entenc el ràpid repàs que el llibre fa als darrers anys per la quantitat de referències creades i que és pura casualitat que aquests anys siguin els que creix el rap en català. També entenc que el llibre està fet per madrilenys, des d'un punt de vista madrileny, encara que englobin tot l'estat i siguin el més neutres possibles. Això només és una crida. Els catalans podem reprendre aquest magnífic treball i complementar-lo amb un sobre el rap a Catalunya i entre tots documentar la cultura hip hop a Europa.

Fitxa:

Títol: RAP. 25 años de rimas
Autors: El Chojin i Francisco Reyes
Any: 2010
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 383
Editorial: Editorial Viceversa
Llengua: Castellà
ISBN: 978-84-92819-28-7
Dimensions: 23 x 28,5 x 2,8 cm
Gènere: Recerca, Documental, Hip Hop


RAP. 25 años de rimas

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre, jo ho vaig fer a la fnac i el preu era d'uns 30€. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.


També el pots trobar a la pròpia Editorial Viceversa de Barcelona, on segurament deu costar menys de trobar. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.

També el pots trobar a d'altres botigues, llibreries especialitzades o a Amazon.es, però acostumen a tenir-ne pocs exemplars o sota encàrrec o revenuts. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Si vols veure el dossier de premsa del llibre publicat per l'editorial, amb totes les dades i algunes fotos, el trobaràs en format PDF aquí. Clica l'enllaç per veure'l.

Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Presentació disc 'I.R.A.'
Wall and Piece
Spanish Graffiti. Old School
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada