28 de febrer del 2021

Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes

Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes

Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes

Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes és un llibre de graffitis fets per dones d'arreu del món del creatiu Nicholas Ganz. El llibre es va publicar el 2006, durant el boom de llibres de graffitis, i succeeix el llibre Graffiti. L'única Edició Original del 2006 en tapa dura (cartoné) i en castellà està esgotat, només disponible de tercers a preus elevats. Hi han dues edicions en anglès més assequibles que no tractaré però enllaçaré al final. Aquesta entrada tracta l'Edició Original en tapa dura i en castellà, que és l'única que hi havia a Barcelona en el moment en que el vaig comprar.

L'autor i el llibre

Nicholas Ganz, també conegut com a Keinom, és escriptor, fotògraf, pintor i dissenyador. Ha publicat altres llibres sobre art de carrer, com Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes o Street Messages, entre d'altres llibres de temàtica social. Després d'anys documentant-se sobre l'art de carrer i el graffiti, anys viatjant per tot el món i escriure i publicar llibres, en aquest ens mostra un munt de fotos, pròpies i cedides, de peces de més de 125 dones artistes de tot el món, ordenades alfabèticament en dos grans blocs: Graffiti (el més gran dels dos) i Art urbà.

Aquest és un gran llibre

Aquest llibre mostra la cara femenina del graffiti, de vegades completament indistingible de la masculina per guanyar el reconeixement pel treball fet i no pel sexe, d'altres completament diferenciada de la masculina amb colors, estils i sensibilitats culturalment associades a les dones i d'altres que poden començar d'una manera i acabar de l'altra o ser una barreja. Les dones han estat al món del graffiti des del principi però en menor quantitat, ja que no totes han estat disposades a afrontar la por als abusos. Moltes fotografies irrepetibles i text amb comentaris d'artistes.

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2006, personalment en plena efervescència de trobades dels Electro Breakers i quan em documentava sobre els estils actuals i no hi havien tants recursos com ara però hi va haver un boom de llibres i aquest en va ser un dels més destacats i que vaig comprar, a la fnac Diagonal Mar el 2006. Durant el boom es podien trobar simultàniament una desena de llibres d'art de carrer, que ràpidament s'esgotaven i es substituïen per d'altres més nous, inicialment internacionals però poc a poc també de Barcelona i amb peces de graffiti hip hop.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art de carrer i, en especial, l'art de l'escriptura i pintura mural global. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin actualitzar-se, passant pels que simplement els agrada l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració, que en trobaran i molta. El llibre fa un breu repàs històric i posada al dia, per passar a posar tota la carn a la graella i reblar el clau amb un altra breu però detallada informació, agraïments i crèdits. Les característiques d'aquesta obra són qualitat, quantitat, diversitat, testimoni i inspiració.

Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
La Musa/Venus al Graffiti Mujer

Barcelona: Present

El llibre passa per tot el món i fa algunes parades a Barcelona, concretament amb les artistes Dune (pàgines 2 i 43), Fly/Flai (pàg. 61), Irena (pàg. 166), Laia (pàgs. 3 i 66 -desplegable interior-), Malicia (pàgs. 4, 7 i 82), Musa/Venus (pàgs. 2, 18 i 95) i ∞+ (pàgs. 138 i 139). Tret d'un parell d'artistes, els exemples de la ciutat comtal són d'escriptores properes o integrants de la cultura hip hop. No és un bon llibre per veure gaire graffiti de Barcelona però és un gran llibre per veure art de carrer global.

Fitxa:

Títol: Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Autor: Nicholas Ganz
Any: 2004
Versió: Edició Original (reimpressió de 2005)
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 376
Editorial: Gustavo Gili
Llengua: Castellà
ISBN-10: 8425221072
ISBN-13: 978-8425221071
Dimensions: 22,8 x 24,2 x 3,5 cm
Gènere: Fotografia


Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Edició Original

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
(tapa dura, edició original, castellà, Amazon.es)

o
Compra Graffiti Woman - Street Art from Five Continents
(tapa dura, edició original, anglès, Amazon.es)

o
Compra Graffiti Women - Street Art from Five Continents
(tapa dura, nova edició, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada