31 de gener del 2021

Street Art

Street Art

Street Art

Street Art Graffiti Stencils Stickers Logos és un llibre d'art de carrer del fotògraf, director d'art i editor Louis Bou, on aparèixen indistintament varies ciutats. El llibre es va publicar el 2005, durant el boom de llibres de graffitis i immortalitza un moment històric irrepetible. El llibre encara està disponible a l'editorial on es pot comprar l'única Edició del 2005 en tapa dura (cartoné). Aquesta entrada tracta aquesta edició en tapa tova i en castellà, que és l'única que vaig trobar en el moment en que el vaig comprar.

L'autor i el llibre

Louis Bou és fotògraf, director d'art i editor. Ha publicat molts llibres d'art i disseny, entre els quals varis sobre art de carrer (com aquest o BCN NYC). Que jo sàpiga, l'autor no te cap vinculació directa amb el hip hop però com a fotògraf va documentar l'art de carrer d'un moment històric, on aparèixen tot tipus de peces de graffiti, plantilles, cartells i adhesius, entre els quals n'hi ha de hip hop. El llibre contè més de 900 fotos pròpies de peces, identificant bastants artistes i localitzacions, alternant indistintament les ciutats i els estils (fins i tot dins d'una mateixa pàgina) i fitxes d'artistes i grups.

Street Art
Moment històric irrepetible

Aquest és un bon llibre, malgrat el text

El llibre conté vuit temes: Graffiti vs Street Art, Stencils, City Textures, Stickers, Personajes, Wonderland, Traffic Signs i Streetarama, amb un breu text sobre cadascún que, per a mi, és el gran error d'aquest llibre. La divisió per temes està bé però la teoria contè errors greus. Sense entrar en la inútil guerra de conceptes com graffiti, art de carrer i postgraffiti, les incorreccions de dècades i localitzacions dels orígens a diversos llocs del llibre són de traca i mocador. L'orígen de les plantilles al París dels 90? No sap què diu!!! (*) Sens dubte, cal ignorar el text i fixar-nos en les imatges i fitxes.

Aquest llibre mostra la riquesa de la diversitat d'estils i influències culturals de varies ciutats en un moment històric irrepetible, en plena transformació urbanística previa a l'esclat de la bombolla immobiliària, en plena tolerància zero amb la seguretat, l'inici d'ordenances municipals sobre civisme i previ a la Gran Recessió. Aquest llibre preserva un testimoni, no complet però sí representatiu, de l'estat d'un art efímer d'un període de temps. Moltes fotografies irrepetibles. El llibre compleix amb el que promet al subtítol: ofereix un munt de graffiti, stencils, stickers i logos.

(*): A mitjans dels vuitanta, inspirat pels Trepax, vaig començar a fer i pintar plantilles a Barcelona. En aquella època pintàvem plantilles des d'escriptors de graffiti, passant per estudiants i artistes de belles arts i acabant per punks.

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2005, personalment en plena efervescència de trobades dels Electro Breakers i quan em documentava sobre els estils actuals i no hi havien tants recursos com ara però hi va haver un boom de llibres i aquest en va ser un dels més destacats i que vaig comprar, a la fnac Diagonal Mar el 2005. Durant el boom es podien trobar simultàniament una desena de llibres d'art de carrer, que ràpidament s'esgotaven i es substituïen per d'altres més nous, inicialment internacionals però poc a poc també de Barcelona i amb peces de graffiti hip hop.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art de carrer i, en especial, l'art de l'escriptura i pintura mural. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin actualitzar-se, passant pels que simplement els agrada l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració, que en trobaran i molta. Passant del text i anant directament a les fotos intercalades de les diferents ciutats, hi ha molts moments en que costa o no es pot saber d'on són, ja que molts artistes operen a moltes ciutats, molts llocs han desaparegut i en molts casos no s'indica enlloc.

Barcelona: Ben present

El llibre és barceloní, des de l'autor, passant per l'editorial, la impressió i fins a bona part de les fotografies i dels autors de les peces. La majoria dels exemples no són gens propers a la cultura hip hop, malgrat alguns artistes tenen els seus orígens al graffiti clàssic, però d'altres exemples sí que ho són. És un bon llibre per veure art de carrer dels murs de Barcelona i altres ciutats, amb autors locals i globals, d'unes ciutats que els governants van esborrar del mapa però que no van poder erradicar ni els escriptors de graffiti ni la pràctica de l'art de l'escriptura al mur.

Fitxa:

Títol: Street Art Graffiti Stencils Stickers Logos
Autor: Louis Bou
Any: 2005
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 192
Editorial: Monsa
Llengua: Castellà
ISBN: 84-96429-11-3
Dimensions: 24,50 x 21,50 cm
Gènere: Fotografia


Street Art Graffiti Stencils Stickers Logos
Edició 2005

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Street Art
(tapa tova, edició 2005, castellà, Monsa)

Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada