19 de desembre del 2021

BCN ZNIART

BCN ZNIART

BCN ZNIART

BCN ZNIART. 1987-2013. Piezas en los Cercanías de Barcelona és un llibre de graffiti dels Rodalies de Barcelona d'un escriptor de graffiti anònim que es va publicar el desembre de 2013 de forma independent i lliure de patrocinadors. Aquesta entrada tracta l'única edició limitada disponible en tapa dura (cartoné) i esgotada.

L'autor i el llibre

No es pot dir gairebé res en públic d'un autor que -per raons òbvies- vol mantenir el seu anonimat, així que només diré el que ja s'ha dit públicament, que és un escriptor de graffiti en actiu, que va contactar i recopilar material de més de cent col·laboradors i que el seu objectiu amb aquest llibre és conservar fotos de peces, acompanyades de dades el més generals i objectives possibles per ajudar a la comprensió de les fotos i les diferents èpoques. Un grandíssim treball totalment anònim.

El llibre consta de tres blocs principals. En primer lloc hi han els apartats Atenció, Índex, Intro, Línies, Renfe, Trens i Graffiti amb informació sobre el llibre, les línies, la companyia, els models de trens i el graffiti (amb fotos dels vuitanta). A continuació hi ha l'apartat Fotos, el bloc més gran, amb les fotos de 1990 a 2013 acompanyades de dades contextuals. Finalment hi han els apartats Epíleg, English Text i Gràcies, amb informació sobre el llibre, la traducció del text a l'anglès i els agraïments.

Impressió original, tant per dins com per fora
BCN ZNIART

Aquest és més que un llibre

BCN ZNIART és un homenatge al graffiti dels Rodalies de Barcelona, recopilant dades històriques des dels orígens fins a l'actualitat, mostrant imatges dels pròpis escriptors, unes quantes dels vuitanta i dividides per anys des del 1990 fins al 2013. Evidentment, és impossible recopilar peces de tots els escriptors i grups que han pintat a Rodalies de Barcelona però hi apareixen una bona mostra dels més destacats. Bon complement de Barcelona Showdown i Pioners del graffiti a Espanya.

Edició Limitada Número 471 de 500
BCN ZNIART

La meva història del llibre

Havia sentit a parlar del llibre però no coneixia ningú que el tingués, ni m'havia arribat cap anúnci de cap presentació, ni l'havia vist mai a cap botiga, ni en sabia el nom per cercar-lo, fins que un dia me'l vaig trobar per internet i el vaig comprar directament a la web BCN ZNIART el 3 d'agost del 2016. Vaig estar de sort, ja que la meva còpia era la 471 de 500 i el 30 d'octubre vaig ser present quan es va dir que s'havia venut el darrer llibre a la fira Unlock dins de l'Openwalls Conference 2016.

Gràfics dels models de trens
BCN ZNIART

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració. Hi han fotos de millor i pitjor qualitat però totes de gran valor. El llibre te un molt bon disseny, amb bons gràfics i una impressió original que fan d'aquesta edició un llibre de col·leccionisme.

Nota: L'única pega que li he trobat al llibre és una petita errada al text de l'apartat Graffiti. Style Wars es va emetre a Barcelona per TV2 a El ojo de cristal (Las guerras del estilo, 27 de gener de 1987) i no a Metrópolis.

Peces a Rodalies dels vuitanta
BCN ZNIART

Barcelona: Omnipresent

El llibre és barceloní, des del títol fins l'autor (anònim però no tant), passant per la impressió, les fotografies i probablement la majoria dels autors de les peces. L'inici de la història és l'inici de la cultura hip hop amb l'arribada del break, malgrat que el pas als trens arribaria cap al 1987, quan el break estava en declivi i el graffiti en auge i molts treners se'n han desvinculat o directament mai n'han pertanyut al ser generacions posteriors. És un bon llibre per veure l'evolució del graffiti als Rodalies de Barcelona des de l'inici fins a l'actualitat (2013).

Fitxa:

Títol: BCN ZNIART
Autor: Anònim
Any: 2013
Versió: Edició Original Limitada (500)
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 272
Llengües: Castellà i Anglès
Dimensions: 28 x 21 x 2,5 cm
Gènere: Fotografia i Documental


BCN ZNIART

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre, ja fa anys que es va esgotar però si realment el vols tenir només el podràs trobar de segona ma i a preus elevats. No és un llibre per prestar-lo però pots provar sort a biblioteques. Per entretenir la gana, aquí comparteixo el vídeo promocional oficial que és una vista ràpida.
Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Style Wars
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada