31 d’agost del 2021

Barcelona Showdown

Barcelona Showdown

Barcelona Showdown

Barcelona Showdown és un llibre de graffiti del metro de Barcelona de Blood & Madness (Mark Madness i Jaume Gómez) que s'ha publicat el 2021, finançat amb una campanya de micromecenatge, que es va lliurar el juny i presentar el juliol. Aquesta entrada tracta l'única edició disponible en tapa dura (cartoné).

Els autors i el llibre

En Mark Madness és fotògraf i en Jaume Gómez és Doctor en Historia de l'Art i Tècnic en Disseny Gràfic - Socialmedia. Tots dos tenen en comú que són escriptors de graffiti (d'això no se'n retira un, si se'n ha estat, se'n és per sempre) i que en un punt de les seves vides van decidir posar-se a documentar. En Mark va agafar la càmera i va començar a fer fotos de les missions, els escriptors, els segurates, els metros, les peces, les escenes... En Jaume va agafar l'ordinador i va començar a investigar, escriure, coordinar, editar... I tots dos van convergir a aquest llibre.

El llibre consta de quatre blocs principals. En primer lloc hi han uns textos de Craig Castleman, Kapi i Fasim, l'Índex i un Pròleg de Blood & Madness. A continuació hi ha una Introducció a la Història que després es mostra dividida per anys (un dels dos blocs grans). Després a Estil de vida hi han les fotografies de Mark Madness (l'altre dels dos blocs grans). Finalment hi han COVID-19 i Operació Despertar. Com que el llibre és bilingüe es van mostrant les dues llengües a mida que avança el text, primer en castellà negre sobre blanc i després en anglès blanc sobre negre.

El plànol del metro de Barcelona travessa el llibre
Barcelona Showdown

Aquest és més que un llibre

Barcelona Showdown és un homenatge al graffiti de metro de Barcelona, recopilant la història des dels orígens fins a l'actualitat, mostrant imatges dels pròpis escriptors i una exposició de fotografies artístiques actuals. Cada divisió per anys de la Història compta amb un text amb fotos i a continuació només fotos en un format que simula un fanzine. Evidentment, és impossible recopilar tots els noms de tots els grups i escriptors de l'Àrea Metropolitana de Barcelona però hi apareixen una bona mostra dels més destacats. Bon complement de BCN ZNIART i Pioners del graffiti a Espanya.

Segell de Blood & Madness amb dedicatòria en llàpis
Barcelona Showdown

La meva història del llibre

Després participar en el finançament del Castleman Tour i saber de la qualitat d'aquell llibre, quan en Jaume em va parlar del Barcelona Showdown sabia que estaria a l'alçada i tampoc no podia no participar en el finançament del mateix. No m'ha decebut gens ni mica. Gràcies al Jaume, ara tenim una altra peça del trencaclosques que és la història del graffiti a Barcelona, gràcies al Mark ara tenim una visió personal de com són les missions actualment i gràcies als dos ara tinc aquesta única edició estampada i dedicada per Blood & Madness. Gràcies a tots dos.

Diferents models de metro als Índex
Barcelona Showdown

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració. A Història hi han fotos de millor i pitjor qualitat però totes són de gran valor i a Estil de vida totes són de qualitat. El llibre te un molt bon disseny de Jaume Ricart i unes grans il·lustracions d'Alejandro Alonso amb una enquadernació original que fan d'aquesta edició un llibre de col·leccionisme.

Nota: L'única pega que li he trobat al llibre és que els números de les pàgines a l'Índex no quadren, suposo que COVID-19 i Operació Despertar no s'haurien afegit al darrer moment si no haguèssim patit una pandèmia i van desquadrar el repaginat.

La primera escena suburbana de Jaume Gómez
Barcelona Showdown

Graffiti Magazine - 1984-1992 de Jaume Gómez
Barcelona Showdown

Una de les moltes il·lustracions de l'Alejandro Alonso
Barcelona Showdown

Un parell de les moltes fotos d'en Mark Madness
Barcelona Showdown

Barcelona: Omnipresent

El llibre és barceloní, des del títol fins als autors (el Jaume és valencià però -si no m'equivoco- tots dos són residents a l'Area Metropolitana de Barcelona / Rodalies), passant per l'editorial, la impressió, les fotografies i probablement la majoria dels autors de les peces. L'inici de la Història és l'inici de la cultura hip hop amb l'arribada del break, malgrat amb el pas del temps alguns escriptors se'n han desvinculat o directament mai n'han pertanyut al ser generacions posteriors. És un bon llibre per veure l'evolució del graffiti al metro de Barcelona des de l'inici fins a l'actualitat.

Fitxa:

Títol: Barcelona Showdown
Autors: Blood & Madness (Mark Madness i Jaume Gómez)
Any: 2021
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 260
Editor: Jaume Gómez Muñoz
Producció: Contorno Urbano
Micromecenatge: Verkami
Llengües: Castellà i Anglès
ISBN: 978-84-09-29722-1
Dimensions: 30,5 x 22,5 cm
Gènere: Fotografia i Documental


Barcelona Showdown

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre, aquest formava part d'una campanya de micromecenatge que va acabar però pots preguntar si en queda cap disponible contactant amb els autors: Blood & Madness.


Alternativament, també el pots comprar a SprayPlanet, la botiga en línia de Montana Colors. Consulta disponibilitat i preu clicant al seguent enllaç.

Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Style Wars
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada