10 de març del 2010

Enderrock

Enderrock

El passat mes d'octubre Hipnotik Faktory em va comunicar que Enderrock, Propaganda pel fet i Hipnotik presentaven al CCCB el projecte HIP-HOP.CAT per difondre el rap en català, amb un especial de la revista amb un disc recopilatori, un concurs de rap pels instituts dels Països Catalans i una web com a punt de trobada.

Del concurs i la web encara haurem d'esperar una mica més per veure com funciona però de la revista i el disc en puc parlar. La revista + disc recopilatori costa 4,95€. Sobre hip hop la revista inclou l'editorial, un apartat titulat Rap en català (amb entrevistes a onze dels setze artistes del disc i un resum de les cançons del mateix) i les bases del concurs.

Els entrevistats són: At Versaris (4 pàgs.), Gato-El-Quiman (1 pàg.), El Nota (1 pàg.), Latecnika i Rapsodes (1 pàg. els dos), Komando Noguera, Rapapolvo i Vazili (1 pàg. els tres), In*digna, Nano i Shían (1 pàg. els tres). Comptant l'editorial (1 pàg.), l'apartat Rap en català (10 pàgs.) i les bases (2 pàgs.), són tretze pàgines!

El disc recopilatori inclou setze cançons de setze artistes diferents. Els artistes no entrevistats a la revista (no se perquè) són: El gordo del puru, Jezie, Nitropic, Ender i Dague. He escoltat tot el disc i he de dir que en general m'ha agradat molt. Malgrat tinc predilecció pel rap dels EUA, he de reconèixer que algunes cançons molen molt.

25 anys després de l'arribada del hip hop a les nostres terres, sembla que el rap en català comença a quallar. Si bé alguns dels artistes més importants i pioners del rap en castellà són catalans, no ha estat fins els darrers anys (amb excepcions) que ha aparegut rap en català, en una situació similar a la del rap en castellà dels noranta.

Rap en català a Enderrock

Enderrock és la revista musical dels Països Catalans. Encara recordo quan la llegia, amb un format molt més reduït i econòmic, mentre esperava que arribés la colla, a un bar musical que fa anys freqüentava els caps de setmana. S'ha d'agrair l'esforç fet per donar un petit impuls al rap en català que tot just comença créixer.

Propaganda pel fet és una discogràfica que funciona com una plataforma catalitzadora de projectes musicals. Treballen, entre d'altres, amb artistes com At Versaris o El Nota. Els seus discs els podeu comprar a les botigues o escoltar gratuïtament a l'ordinador amb l'Spotify. S'ha d'agrair la seva participació, el disc i la feina que fan.

Hipnotik és un festival de hip hop. El punt més criticable sempre ha estat l'absència pràcticament total del català en l'organització, promoció i informació electrònica i impresa, fins al punt de castellanitzar-ne noms catalans. Sempre els ho he criticat constructivament i em complau molt felicitar-los per participar en aquest projecte.

Per si hi esteu interessats, aquest és el número 168 d'Enderrock i és a la venda en línia a un preu de 9,95€ (4,95€ de la revista + disc recopilatori i 5,00€ de les despeses d'enviament). A l'actual número 173 hi trobareu l'article At Versaris + Asstrio, que presenten l'espectacle conjunt Per principis elegants ja en gira.

Ja coneixia força At Versaris i ja havia sentit algun cop a El Nota (ambdós amb discs a la venda i disponibles a l'Spotify), però després d'escoltar el disc ara també m'encanten Gato-el-Qiman (disc a la venda i demo gratis a la web), Nano (maqueta gratis al Myspace) i El gordo del puru (com pot ser que només tingui un tema? Jo en vull més!).

Si bé no acostumo a llegir premsa musical, crec que valia la pena llegir i publicar unes entrades sobre aquestes revistes publicades coincidint amb els 25 anys de hip hop. Espero que us hagin agradat i si me'n assabento d'algun article o revista que cregui que s'adiu amb la temàtica d'aquest bloc, el publicaré i el trobareu a l'etiqueta revistes.

25 Anys de Hip Hop! : D

Entrada original fora d'aquest bloc:
Enderrock (24-10-09)


Entrades relacionades a aquest bloc:
25 Anys de Hip Hop


Entrades relacionades fora d'aquest bloc:
25 Anys de Hip Hop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada