24 de març del 2015

Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España

Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España

Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España

Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España, com el mateix títol indica, és un recorregut per la història del hip hop a Espanya. La pel·lícula documental està realitzada per Rafa de los Arcos, amb guió del mateix i Francisco Reyes i produïda per Redbull Media House. Aquest documental es podria vincular al llibre RAP. 25 años de rimas i al programa de televisió Ritmo Urbano, ja que Francisco Reyes és co-escritor del primer i director del segon i alguns testimonis apareixen als tres mitjans. El documental es va estrenar el passat 23 de febrer de 2015 a La 2 de RTVE i a RTVE.es A la Carta.

Els autors i el documental

Rafa de los Arcos és realitzador de curts, videoclips, publicitat, internet i televisió. A la seva obra prèvia hi trobem mostres de hip hop i art de carrer, per exemple als anuncis de Red Bull Batalla de Gallos o Nissan Street Art. Amb aquest documental s'alia amb Francisco Reyes, tota una autoritat de la cultura hip hop. Com a apunt, aquest realitzador gallec de Vigo va estudiar a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya.

Francisco Reyes és doctor per la Universidad Complutense de Madrid, on també és professor. A més és realitzador i productor d'spots, videoclips i televisió, així com fotògraf i periodista freelance. Igualment important és la seva tasca de divulgació de la cultura hip hop, sent autor de la primera tesi doctoral de hip hop a l'estat: Graffiti, breakdance y rap. El hip hop en España. També ha escrit diferents assajos i llibres, com RAP. 25 años de rimas, fet conferències, impartit tallers i assignatures i és director del programa de televisió Ritmo Urbano, tot relacionat amb el hip hop.

El documental no està dividit en parts però podríem dir que clarament n'hi ha dues: Una primera, al principi, on es tracten breument els orígens nord-americans i com van arribar i es van desenvolupar tots els pals del hip hop a l'estat espanyol. I una segona, la resta, que es dedica al rap. Apareixen força testimonis, membres destacats de la cultura hip hop, la majoria rapers i, com és comprensible, ni hi apareixen tots els que són, ni tots els que hi apareixen són més importants que d'altres que no hi apareixen. Durant les entrevistes s'intercalen vídeos i fotos de l'època.

Aquest documental és un bon documental

És un bon documental i un bon complement del llibre RAP. 25 años de rimas, de la mateixa manera que el documental Spanish Graffiti. Old School és un bon complement del llibre Pioners del graffiti a Espanya. A ambdós documentals dona gust veure als protagonistes explicant els seus inicis en el món del hip hop, acompanyats d'alguns vídeos i fotos que no tenen preu. La llàstima és que sent de temàtica hip hop no hagin desenvolupat tots els pals per igual, enlloc de centrar-se tant en el rap, ja que si hagués durat 90 o 120 minuts enlloc de 52, hauria pogut entrar més teca.

La meva història del documental

Vaig descobrir aquest documental per casualitat, uns dies després de l'estrena, fent recerca per internet. Era un documental molt esperat, sobretot després de llegir el llibre RAP. 25 años de rimas i veure el programa Ritmo Urbano, era qüestió de temps. Els darrers anys som molts els que hem començat a recuperar i documentar material i dades sobre el tema. Diversos projectes ja han vist el llum al final del túnel, segur que encara en queden més que apareixeran properament i molt probablement encara quedaran moltes més iniciatives que quedaran a la foscor i no veurem mai.

A qui li pot agradar?

El documental agradarà a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de la música. Des dels breakers de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que hagin llegit el llibre i vist el programa, fins als que simplement vulguin conèixer com eren els inicis. Malgrat no tractar tots els pals per igual, el contingut és d'un gran valor documental. Llibre, programa i documental s'haurien de gaudir plegats. ATENCIÓ: S'adverteix que tant el llibre com el documental fan venir moltes ganes d'escoltar molta música. Esteu avisats!

Barcelona: Present en cos. Catalunya: Present en ànima. El català: Absent.

Si bé el documental comença amb en Metro (Girona) rapejant, continua amb els orígens nord-americans i d'altres apunts explicats per Gabriela Berti (Barcelona), hi apareix el Briky explicant els inicis i ballant a Universitat (BCN), hi apareix Rap de aquí amb temes de grups que no eren de Madrid però sense dir d'on, s'anomenen BZN (BCN), 7 Notas 7 Colores (El Prat de Llobregat) o Sólo los Solo (BCN) i algunes escenes estan gravades al MNAC (BCN), la immensa majoria del documental parla de Madrid i tot el rap en castellà, això no reflecteix gens tot el hip hop a tot l'estat i menys encara el rap en català.

Això no és cap queixa. Entenc el límit del temps, el ràpid repàs sobretot als darrers anys i que és pura casualitat que aquests anys siguin els que creix el rap en català. També entenc que el documental està fet per un gallec i un madrileny, des d'un punt de vista central, encara que englobin tot l'estat i siguin el més neutres possibles. Això només és una crida. Els catalans podem reprendre aquest bon treball i complementar-lo amb un sobre el rap a Catalunya i entre tots documentar la cultura hip hop a Europa. Potser encara cal una mica de temps per veure el que està passant aquí els darrers anys.

Visionat


Fitxa:

Títol: Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España
Realització: Rafa de los Arcos
Guió: Rafa de los Arcos i Francisco Reyes
Format: RTVE.es
Tipus: Llargmetratge
Duració: 51:59 minuts
Llengua: Castellà
Gènere: Documental, Hip Hop


Poster Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España

On trobar-lo:
A banda d'aquesta entrada, podeu trobar el vídeo a aquest enllaç de la web de RTVE.es A la Carta, on diuen que hi serà des del 23 de febrer i durant un any.


Enllaços externs:
Dos platos y un micro (IMDb)


Entrades relacionades:
RAP. 25 años de rimas
Spanish Graffiti. Old School
Pioners del graffiti a Espanya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada