8 de desembre del 2016

Els murs - Openwalls Conference 2016

Els murs - Openwalls Conference 2016

Del 27 al 30 d'octubre de 2016 es va celebrar l'Openwalls Conference 2016 i, com l'any passat em va agradar molt la xerrada de Martha Cooper & Jay Edlin però no vaig poder veure els murs, enguany no me'n vaig voler perdre cap.

Openwalls Conference 2016 és la quarta edició d’una trobada internacional de gestors, programadors, artistes i públic, que aborda la gestió d’intervencions urbanes autònomes a l’espai públic, organitzada per Openwalls, una xarxa de murs legals per pintar.

Començaré mostrant els murs dels artistes participants, primer els que estaven anunciats que pintarien i després els que no ho estaven però van realitzar alguna activitat i també van acabar pintant. A alguns es pot veure el procés de creació.

Artistes participants anunciats:

SIXE

El mural del Sixe a Alfons X és el primer que vaig visitar i el més gran de tots. Hi vaig anar el dia 28 d'octubre amb el meu amic davidtsh. Dona la casualitat de que el lloc és un dels que freqüentàvem tant amb DNP Crew com amb Daplé Crew.

Façana del Sixe a Alfons X
Els murs - Openwalls Conference 2016

Façana del Sixe a Alfons X
Els murs - Openwalls Conference 2016

SYRUP

La peça de la Syrup a la Nau Bostik és l'única que en vaig fer un seguiment complet del procés. Hi vaig anar els dies 29 i 30 d'octubre i el 24 de novembre, amb el meu amic Diamond de Daplé Crew i sol.

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça de la Syrup a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Per a saber més sobre la Syrup a l'Openwalls llegiu aquesta entrada.

FASIM

El mural del Fasim a la Nau Bostik és el segon més gran i en vaig fer un seguiment del procés parcial. Hi vaig anar els dies 29 i 30 d'octubre i el 24 de novembre, amb el meu amic Diamond i sol.

Mural del Fasim a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Fasim a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Fasim a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Fasim a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Fasim a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Fasim a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

SHEONE

El mural del Sheone a la Nau Bostik és el tercer més gran i la part blanca estava acabada però la part negra en vaig fer un seguiment del procés parcial. Hi vaig anar els dies 29 i 30 d'octubre i el 24 de novembre, amb el meu amic Diamond i sol.

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sheone a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

MURETZ

El mural del Muretz a la Nau Bostik és un dels més petits de tots i ja estava acabat quan vaig arribar. Hi vaig anar els dies 29 i 30 d'octubre i el 24 de novembre, amb el meu amic Diamond i sol.

Mural del Muretz a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Muretz a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Muretz a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Muretz a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

ROC BLACKBLOCK

El mural del Roc Blackblock a la Nau Bostik és un altre dels més petits de tots i també ja estava acabat quan vaig arribar. Hi vaig anar els dies 29 i 30 d'octubre i el 24 de novembre, amb el meu amic Diamond i sol.

Mural del Roc Blackblock a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Roc Blackblock a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

NOV

La peça del Nov a la Nau Bostik és la cinquena més gran i no en vaig poder fer cap tipus de seguiment del procés perquè no la vaig veure fins passat l'Openwalls, tot i fer una foto on apareix de costat. La vaig veure el 24 de novembre, sol.

Peça del Nov -de costat- a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça Right to the City del Nov a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

La peça Right to the City del Nov a la Nau Bostik està inspirada en la peça Fuck the Buff del Seen al Subway Art i forma part d'un projecte de peces inspirades en peces d'aquest llibre i pintades a murs d'arreu del món. Fixeu-vos en la simulació de censura.

Peça Fuck the Buff del Seen al Subway Art
Els murs - Openwalls Conference 2016

SAM3

El mural del Sam3 al Poblenou és el quart més gran i no el vaig poder visitar fins passat l'Openwalls. Segons el programa n'hi havia d'haver un altre al Poblenou però no hi era, sí un altre a la Nau Bostik però no se si previ. Els vaig veure el 24 i 25 de novembre, sol.

Mural del Sam3 al Poblenou
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sam3 al Poblenou
Els murs - Openwalls Conference 2016

Mural del Sam3 a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Artistes participants no anunciats:

HAT & AEEC

La peça dels Hat i Aeec a la Nau Bostik també ja estava acabada i de nit quan la vaig veure. Hi vaig anar el dia 30 d'octubre i el 24 de novembre, amb el meu amic Diamond i sol. No estaven anunciats però participaven a la presentació del llibre Versus.

Peça dels Hat & Aeec a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça dels Hat & Aeec a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça dels Hat & Aeec a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

ROAD/PUNO

La peça del Road/Puno a la Nau Bostik no en vaig poder fer cap tipus de seguiment del procés perquè no la vaig veure fins passat l'Openwalls i per la tele, tot i fer una foto on apareix al fons a la dreta. La vaig veure el 24 de novembre, sol.

Peça del Road/Puno al fons a la dreta a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Peça del Road/Puno a la Nau Bostik
Els murs - Openwalls Conference 2016

Per a saber més sobre el Road/Puno a l'Openwalls llegiu aquesta entrada.

Google MyMaps:

Per si algú s'anima a visitar un o tots els murs dels artistes participants, he creat un Google MyMaps que podeu fer gran i veure detalladament, especialment indicat pels que no coneguin bé la ciutat de Barcelona.


Google MyMaps amb les localitzacions exactes dels murs
Els murs - Openwalls Conference 2016

Valoració i crítica constructiva:

La meva valoració dels murs és molt positiva. Per una banda trobo molt positiu que Openwalls aconsegueixi murs on artistes de qualitat hi puguin donar color i bellesa. Per una altra banda sempre és molt positiu veure i aprendre de processos de creació.

Cal dir que a la Nau Bostik hi havien molts més murs amb molts més murals i peces d'abans, durant i després de l'Openwalls Conference però que no he compartit aquí perquè seria una entrada massa llarga. Val la pena fer una visita i explorar la zona.

Com a crítica constructiva, va faltar un plànol al fulletó o un Google MyMaps a la web per saber a quins murs es feien les peces noves i avisar arreu si algun mural es cancel·lava, com el de Sam3 a Sancho d'Àvila que encara apareix a la web i jo no el vaig trobar.

Anècdota final:

Per acabar, com ja vaig anunciar prèviament, he deixat per la darrera entrada d'aquesta sèrie Openwalls una anècdota per posar la cirereta al pastís.

El dia 30 a la nit, quan el Diamond i jo fèiem una cervesa abans de marxar, vaig veure la Syrup i el Kyle que tramaven alguna cosa, així que vaig anar a saludar-los i em van demanar si els podia guardar el blackbook que anaven a fer uns throwups.

Vaig acceptar i vaig agafar el blackbook de la Syrup però llavors em van venir records dels meus temps de bombardeigs i els vaig preguntar, si no anaven gaire lluny, si podíem acompanyar-los i em van dir que anaven a la vora i que cap problema.

Els vaig proposar avisar al Puno, em van dir que d'acord, vam anar a buscar-lo, li vaig preguntar si volia venir i va contestar que sí. Així que vam anar un petit grup cap a l'antic Pont del Treball, avui una gran tanca d'obres de la Sagrera-TAV.

Com que anaven curts de material i el Puno no portava res, li vaig oferir un retolador nou que sempre porto per casos d'emergència i mentre ell mirava de baixar la pintura jo vaig fer una foto del Nov i la Syrup que començaven a fer uns throwups.

El Nov i la Syrup fent uns throwups
Els murs - Openwalls Conference 2016

Fins aquí tot anava de conya però aviat es torçaria de mala manera quan va arribar un suposat vigilant de l'obra que va començar a amenaçar, cridant i gesticulant molt agressivament, tant al Nov com a la Syrup. De seguida m'hi vaig acostar.

Quan van intentar parlar amb ell perquè es calmés, es va encendre encara més i els va començar a insultar amb tota mena d'improperis xenòfobs, homòfobs i masclistes, que no cal que reprodueixi, i vaig intentar mediar per posar pau.

L'home no s'esperava que hi haguessin locals amb ells però tampoc va canviar gaire d'actitud. Em va dir que era el patriarca del clan gitano que vigilava l'obra, ex-legionari, que allò era casa seva i que tenia tres morts a les esquenes amb lloc per a més.

Vaig intentar d'asserenar-lo una mica, explicant-li que era veí del barri, que havia viscut l'època de La Perona, que coneixia molts gitanos... A l'home no li va importar una merda el meu discurs. Em va dir que marxéssim tots d'allà i que no tornéssim a pintar.

L'home va marxar, el Nov i la Syrup van intentar acabar els throwups i l'home va tornar més cabrejat encara. Ara ja deia que ens volia matar a tots directament i com la Syrup continuava acabant va anar a per ella i la va intentar agredir.

Si no fos pel Nov i un servidor que ens vam interposar no se què hagués passat. Vaig intentar dir-li que no m'havia donat temps de traduir-los el que m'havia dit, que eren artistes famosos convidats a un festival proper... Ni m'escoltava.

El vaig anar distraient mentre els estrangers marxaven i, quan jo també anava a marxar i deixar-lo cridant, llavors va aparèixer un cotxe patrulla de la Guardia Urbana. Solució, vaig anar directament cap a ells i els vaig explicar la meva versió dels fets.

Els vaig dir que uns artistes famosos convidats a un festival proper havien anat a pintar a unes tanques d'obra pensant que era legal i que el vigilant s'havia tornat boig, amenaçant-los i volent-los agredir però que jo havia posat pau i ja estava passat.

Els policies em van dir que coneixien al vigilant i el festival, que no es podia pintar enlloc a fora del recinte i que no era legal pintar tanques d'obres però que si al final no havia passat res... es van donar per satisfets. El vigilant havia desaparegut.

Vaig tornar amb el Diamond, que encara m'esperava, ens vam anar a retrobar amb la resta del grup al recinte i pel camí, mentre xerràvem de l'anècdota, va reaparèixer el vigilant, aquest cop muntat en bici i parlant amb un walkie-talkie...

Quan vam entrar a la Nau Bostik, el vigilant es va quedar a fora i a l'entrar a l'Unlock, el Nov i la Syrup em van agrair la mediació, que no feia falta perquè qualsevol hauria fet el mateix en la meva situació, coneixent bé el barri, l'idioma i l'etnia.

Després vam estar xerrant una estona sobre el què havia passat amb més gent i resulta que el Derz ja coneixia aquest vigilant perquè és un personatge conegut a la zona i per les enganxades que ha tingut amb molts escriptors de graffiti.

És una vergonya que grans constructores, pagades amb diners públics, contractin la seguretat a grups violents, racistes, homòfobs i masclistes. I una cosa és vigilar la maquinària i el coure a dins i una altra amenaçar i intentar agredir per pintar a fora.

La veritat és que a l'home, que hauria d'estar jubilat, s'hauria de dutxar i fer una dentadura nova, el podíem haver linxat entre tots però la civilització és el que diferència les persones dels d'animals. Una anècdota xunga amb final feliç per recordar.

El 24 de novembre vaig tornar a visitar els throwies inacabats. No, no em vaig tornar a trobar el desagradable vigilant però vaig fer unes fotos de record per concloure la darrera entrada d'aquesta sèrie Openwalls.

Throwups del Nov i la Syrup
Els murs - Openwalls Conference 2016

Throwup del Nov
Els murs - Openwalls Conference 2016

Throwup de la Syrup
Els murs - Openwalls Conference 2016

Totes les entrades d'aquesta edició a l'entrada Openwalls Conference 2016.

Entrades relacionades:
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Openwalls Conference 2016
Conservar l'art urbà? - Openwalls Conference 2016
Presentació All City Queens - Openwalls Conference 2016
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada