30 de novembre del 2016

Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

El 30 d'octubre de 2016 es va celebrar la Conferència Keep The Faith dins de la trobada Openwalls Conference 2016 i, com havia llegit sobre la revista, m'interessava molt i l'autor Marcus Barnes en parlaria, els Daplé Crew hi vam assitir.

Openwalls Conference 2016 és la quarta edició d’una trobada internacional de gestors, programadors, artistes i públic, que aborda la gestió d’intervencions urbanes autònomes a l’espai públic, organitzada per Openwalls, una xarxa de murs legals per pintar.

Vaig començar la jornada Openwalls visitant la peça de la Syrup a la Nau Bostik i cercant la presentació de La gràfica del hip hop a Barcelona de David Shot, que no vaig trobar perquè es va cancel·lar i em vaig quedar a la de Firmas, muros y botes de Fernando Figueroa.

Marcus Barnes i la publicació de graffiti contra la llei
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

El Diamond i jo vam gaudir de la presentació però ens va saber greu que el Shot es posés malalt. Aviat va ser l'hora de la conferència de Keep The Faith. El Javier Abarca va presentar el Marcus Barnes i el seu cas i de seguida li va cedir la paraula.

El Marcus Barnes va explicar com havia escrit graffiti, estudiat periodisme i com quan va acabar la carrera va tenir la idea d'unir els coneixements que tenia a ambdós camps per crear una bona revista sobre graffiti. Així va néixer Keep The Faith.

Amb l'ajuda d'un dissenyador i escriptor de graffiti, el 2010 va autopublicar el primer número i un bloc que van agafar renom ràpidament, fet que els va animar a autopublicar un segon número el 2011, amb igual o més èxit que el primer.

Marcus Barnes i els números 1 i 2 de la revista
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Però després de només dos números la policia es va presentar a casa seva, quan no hi era, i es van emportar les revistes i tot el material que van voler de la seva habitació. La seva germana el va contactar per explicar-li el què estava passant.

Després d'incloure al graffiti a una llei recent d'"actes criminals seriosos", sembla que aquest art de carrer va esdevenir una prioritat pel govern, s'havia d'aturar com fos, imposant un càstig exemplar a aquesta revista de renom.

El Marcus va esdevenir la primera persona al Regne Unit a ser acusada de "fomentar la comissió de danys criminals". Alerta! Aquesta és una revista de documentació massiva! Hi surten perilloses fotos de peces i entrevistes a escriptors!

Marcus Barnes i l'avís de la revista
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Sabeu aquell avís que surt quan hi han entrevistes, ja sigui a mitjans audiovisuals o impresos, on no es fan responsables de les opinions dels entrevistats? A Catalunya en diem avís (d'exempció de responsabilitat) i al Regne Unit disclaimer. El de KTF:

"Avís: Els editors de Keep The Faith no encoratgem, glorifiquem o condonem el vandalisme o qualsevol acte criminal en absolut. La publicació ha sigut creada merament per a documentar la cultura del graffiti al Regne Unit i ultramar. No acceptem cap responsabilitat per les accions d'alguns dels nostres lectors i voldríem recordar a tothom que el graffiti no és un joc, és un crim que pot comportar severes penes a un tribunal."

Paper mullat. Tot el que els entrevistats van dir va ser utilitzat per part de l'acusació com si ho hagués dit la revista i el propi Marcus, sobretot les parts ressaltades, encara que sigui un recurs propi de la maquetació de premsa. Les lleis les carrega el poder!

Marcus Barnes i el codi de barres de la revista
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Durant el procés l'acusació va cuinar tota mena de "proves" extretes de la revista que "demostraven" la seva culpabilitat. Van mirar amb lupa i només en van treure frases descontextualitzades d'entrevistats i interpretacions subjectives d'obres.

Com a revista autoeditada, aquesta no disposava de codi de barres real. Al lloc d'aquest de la número 2 hi havia un disseny que consistia en un codi de barres retallat en forma de Torres Bessones, un avió acostant-s'hi i un codi alfanumèric conspiranoic.

Es poden interpretar moltes coses, opinar que no agrada i fins i tot pensar que és de mal gust, però fer-ho servir de prova criminal? Pot el poder criminalitzar i il·legalitzar tot el que no li agrada? Sembla que, si més no, ho intenta. Lluita contra el poder!

Marcus Barnes i la factura del cas
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Tres anys de llibertat sota fiança, compareixences periòdiques, tractament psicològic, enormes despeses i una possible condemna de set anys de presó... per haver creat una revista de graffiti!!! El Regne Unit al Segle XXI. Increïble però cert.

Al final del judici el Marcus Barnes va ser declarat innocent i absolt de tots els càrrecs però aquells tres anys ja mai es podran esborrar. Per celebrar-ho, va reeditar el número 1 en digital i el número 2 en paper, que es podien comprar a la fira i per internet.

Quan va acabar la conferència ens vam quedar per saludar-lo i jo també li volia comprar el pack dels dos números de la revista i adhesius. Ens va acompanyar a la fira, em va signar la revista amb el seu tag Puno i vam continuar xerrant fent unes birres.

Marcus Barnes fent amistats catalanes
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Després del bar vam tornar a la fira, li vaig ensenyar al Marcus la parada d'Street Spirit i li vaig presentar al Derz i l'Aisa, també editors de revistes de graffiti. Vam estar una estona xerrant i fent amistats catalanes. El Marcus és un tio molt enrotllat.

També li vaig ensenyar al Marcus, però ja havien venut la darrera còpia, el llibre BCN-Zniart, que vaig portar dos dies per si podia conèixer l'autor i que me'l signés però no va poder ser, tot i que vaig conèixer al Paco, principal col·laborador.

Va ser genial conèixer al Marcus, al Paco, tornar a xerrar amb la Syrup i el Kyle... Aquella jornada passarien un munt de coses però poc m'imaginava que acabaria com va acabar però això ho deixo per la darrera entrada d'aquesta sèrie Openwalls, sobre els murs.

Peça de Marcus Barnes com a Road
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

Ja a casa i veient les notícies sobre l'Openwalls Conference, nacionals al TN de TV3 i locals a l'Àrtic de BTV, vaig adonar-me que el Marcus també havia fet una peça, no com a Puno sinó com a Road, molt a prop d'on la Syrup va fer la seva.

Keep The Faith signat pel Marcus Barnes com a Puno
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016

La meva valoració de la jornada és mooolt positiva altre cop. Vaig poder assistir a la conferència, comprar les revistes, que em signés la impresa com a Puno, xerrar amb ell i viure una anècdota final... What else?

A més també em va agradar molt la fira, trobar i comprar coses que volia, trobar i xerrar amb amistats noves i no tan noves, l'altra presentació, el servei de bar... i no puc parlar del menjar perquè tampoc el vaig tastar. Si hi puc tornar, segur que repetiré.

Com a crítica constructiva, potser hauria estat millor tenir un plànol per saber els noms de les naus on es feien les presentacions/conferències/tallers i a quins murs es feien les peces noves, per identificar-les més fàcilment dins i, sobretot, fora del recinte.

Totes les entrades d'aquesta edició a l'entrada Openwalls Conference 2016.

Nota: Més endavant publicaré una entrada sobre la revista Keep The Faith.

Entrades relacionades:
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Openwalls Conference 2016
Conservar l'art urbà? - Openwalls Conference 2016
Presentació All City Queens - Openwalls Conference 2016
Els murs - Openwalls Conference 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada