9 de novembre del 2016

Openwalls Conference 2016

Openwalls Conference 2016

Del 27 al 30 d'octubre de 2016 es va celebrar l'Openwalls Conference 2016 i, com l'any passat em va agradar molt la xerrada de Martha Cooper & Jay Edlin, enguany vaig voler repetir i aprofundir, ja que hi havien diverses coses que m'interessaven.

Openwalls Conference 2016 és la quarta edició d’una trobada internacional de gestors, programadors, artistes i públic, que aborda la gestió d’intervencions urbanes autònomes a l’espai públic, organitzada per Openwalls, una xarxa de murs legals per pintar.

Enguany, a més de les conferències al CCCB i els murs legals pintats per la ciutat, es van introduir novetats com la primera fira editorial de graffiti i art urbà Unlock realitzada a la Nau Bostik, on es van pintar la majoria de murs i realitzar la resta d'activitats.

Donada la quantitat de coses que vaig viure resulta pesat fer una única entrada, així doncs, enumeraré els temes als que vaig poder assistir, amb una breu descripció, indicant el dia i el lloc, si amplio la informació amb una altra entrada i un petit resum.

Conservar l'art urbà?

Debat amb Javier Abarca (artista, investigador i moderador), Elena Gayo (restauradora i conservadora), Christian Omodeo (comissari i responsable d'una plataforma de projectes) i Jorge Rodríguez-Gerada (artista i activista). Dia 28 al CCCB. Entrada.

Conservar l'art urbà?
Openwalls Conference 2016

Cadascun dels participants va exposar el seu punt de vista sobre si s'ha de conservar, en quins casos i com. El debat es va acabar centrant en la polèmica exposició de l'Omodeo amb obres de l'artista Blu arrancades i exposades sense el seu consentiment.

Per a saber més, llegiu aquesta entrada.

Presentació All City Queens

Presentació del llibre amb l'autora Syrup. Pintada d'una peça, signatura del llibre i anècdota. Presentació el dia 29 a la Unlock i pintada els dies 29 i 30 a la Nau Bostik. Entrada presentació i entrada llibre.

Presentació All City Queens
Openwalls Conference 2016

La Syrup va presentar el seu llibre de fotos de graffitis d'arreu del món pintats exclusivament per dones, que va estar disponible a la venda a la fira i que l'autora em va dedicar i signar. La presentació es va realitzar a mig pintar una peça.

Per a saber més, llegiu aquesta entrada.

Presentació Banksy: Urban Art in a Material World

Presentació del llibre i lectura d'un capítol del mateix amb l'autor Ulrich Blanché. Dia 29 a la Unlock, Nau Bostik.

Presentació Banksy: Urban Art in a Material World
Openwalls Conference 2016

L'Ulrich Blanché va presentar i llegir el primer capítol del seu llibre, el primer estudi acadèmic sobre l'artista urbà Banksy, que és una versió reduïda de la seva tesi doctoral i que va estar disponible a la venda a la fira.

Em sembla increïble la feinada que ha fet l'Ulrich Blanché i em va agradar força la presentació i lectura amb imatges en pantalla però desconec què en pensa l'artista. Jo només tinc un llibre i un documental que se que són del Banksy. De la resta de productes sorgits de la seva obra em reservo l'opinió fins a saber la implicació de l'artista.

Presentació Firmas Muros y Botes

Presentació del llibre amb l'autor Fernando Figueroa. Dia 30 a la Unlock, Nau Bostik.

Presentació Firmas Muros y Botes
Openwalls Conference 2016

El Fernando Figueroa va presentar el seu llibre, una investigació documental de la història del graffiti de Madrid, centrat en el que es coneix com a graffiti autòcton i descartant el graffiti hip hop, i que va estar disponible a la venda a la fira.

Tot el meu respecte i admiració per la feina feta pel Fernando Figueroa i el Felipe Gálvez i per la franquesa explicant les dificultats que comporta fer un projecte com aquest. Personalment potser m'interessaria més el seu altre llibre Madrid Graffiti 1982-1995, que sí que inclou el graffiti hip hop, però està esgotat i tampoc dono a l'abast.

Conferència Keep The Faith

Conferència de la revista amb l'autor Marcus Barnes. Signatura d'una revista i anècdota. Dia 30 a la Unlock, Nau Bostik. Entrada conferència i properament entrada revista.

Conferència Keep The Faith
Openwalls Conference 2016

El Marcus Barnes va explicar com va anar el judici contra la revista Keep The Faith fent un repàs al que estava fent fins aleshores i el mal tràngol que va haver de passar durant el procés. L'autor em va dedicar i signar la revista, disponible a la venda a la fira.

Per a saber més, llegiu aquesta entrada.

Els murs

Fotos de tots els murs pintats per al festival per Sixe, Syrup, Fasim, Sheone, Muretz, Roc Blackblock, Nov, Sam3, Hat & Aeec i Road/Puno. Intervencions dies 29 i 30 i acabats diversos dies. Alfons X, Nau Bostik i Poblenou. Entrada.

Façana de Sixe, un dels murs i el més gran
Openwalls Conference 2016

Alguns murs els vaig fotografiar durant el procés amb els autors en acció i després amb els murs acabats i d'altres només després. També vaig fotografiar d'altres murs pintats prèvia i posteriorment al festival, dins i fora dels llocs autoritzats.

Per a saber més, llegiu aquesta entrada.

La fira

Fira editorial de graffiti i art urbà amb expositors, editors, llibres, revistes, presentacions, lectures i conferències. Fira del 27 al 30 i activitats dies 27, 29 i 30. Nau Bostik.

Parada d'Street Spirit a la fira
Openwalls Conference 2016

A la fira s'hi podien trobar parades amb coses difícils de trobar, novetats i clàssics, així com alguns dels autors i editors. Per poder passar-hi bones estones mirant, comprant i xerrant i alhora anar les presentacions, vaig haver de descartar els tallers.

En destaco les parades amb el llibre All City Queens, la revista Keep The Faith, l'editorial Dokument amb el llibre Classic Hits, la revista Street Spirit, el fanzine Vandal Problem, el llibre BCN ZNIART i el fanzine Barna Town, on vaig passar per caixa i gaudir de bons moments amb autors i venedors: Syrup, Kyle, Marcus, Derz, Aisa i Pako.

Llibres, revistes, fanzines, adhesius, postals, targetes... Unlock!
Openwalls Conference 2016

La meva valoració general de l'Openwalls Conference 2016 és totalment positiva. Vaig aconseguir tot el que m'havia proposat abans d'anar-hi i molt més. M'ho vaig passar genial i me'n vaig anar carregat. Si hi puc tornar a anar, segur que repetiré.

Com a crítica constructiva, he de dir que la web podria haver estat escrita almenys en català, com a les anteriors edicions, i en la resta d'idiomes que es vulguin. Com a suggeriment, que portin al Henry Chalflant. Please, come to Barcelona!

Em va molar molt que dels tres dies que hi vaig anar, el Diamond de Daplé Crew en pogués venir dos i que poguéssim conèixer autors, altres escriptors de graffiti i compartir algunes bones anècdotes, algunes de les quals compartiré en properes entrades.

Entrades relacionades:
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Conservar l'art urbà? - Openwalls Conference 2016
Presentació All City Queens - Openwalls Conference 2016
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016
Els murs - Openwalls Conference 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada