31 de juliol del 2018

Tramontana

Tramontana

Recentment es va presentar el primer número de Tramontana, la nova revista de graffiti d'arreu del món feta per la marca d'esprais i material de graffiti Montana Colors, escrita en anglès i castellà i de distribució mundial gratuïta. Vaig ser a la presentació, vaig aconseguir-ne un exemplar i escric aquesta entrada per explicar com és.

Només pel volum amb 164 pàgines en color i la qualitat d'impressió amb els logos impresos en relleu negre brillant i la resta en mat, ja sembla més un llibre que una revista i s'intueix l'esforç humà i econòmic realitzat per un producte que és gratuït. Només una gran empresa està al nivell per fer passes d'aquesta magnitud.

fade in
Tramontana

Si a primer cop d'ull impressiona, al llegir-la encara impressiona més. Hi han moltíssimes fotos però també les històries que hi ha al darrera. Tota la revista transpira humanitat. Des dels sentits records als que ja no hi són, fins a pura història dels orígens, que és amb el que em centraré a aquesta entrada.

#forever Tretze d'en Brazo de Hierro
Tramontana

La revista fa diversos homenatges a escriptors de graffiti desapareguts. Ara comento breument el primer sobre en Tretze, perquè és d'aquí, perquè ocupa l'editorial del cap de la marca i perquè compta amb una il·lustració dedicada pel primer artista entrevistat i una fotografia dedicada per un bon fotògraf i escriptor de graffiti, tots catalans.

New Lots Ave. & Sutphin Blvd. d'en Henry Chalfant
Tramontana

Ja he parlat vàries vegades d'en Henry Chalfant a aquest bloc i em va agradar molt trobar-lo a les pàgines del primer número d'aquesta revista amb un interessant article d'un fet històric, en Chalfant anant a cotxeres amb el MinOne, el Mare139 i el Pade, amb genials fotos com la que mostro on el fotògraf pinta i l'escriptor el fotografia.

Da Roots of the Hip Hop Character d'en Mark Bodé
Tramontana

Dels Bodé també n'he parlat vàries vegades i l'homenatge del fill Mark Bodé al pare Vaughn Bodé és tant tendre com important per a la història, ja que explica l'origen del caràcter hip hop als graffitis basat en els personatges dels còmics d'en Vaughn, documentat i contrastat. Sovint escric sobre la relació entre el còmic i el graffiti.

Tiempos de Glorias d'en kapi
Tramontana

Com no podia ser d'altra manera, el gran Kapi descriu amb les seves pròpies paraules i fotos els orígens del graffiti a Glòries, el Hall of Fame, les festes a l'antiga Olivetti i el mític personatge de l'Ure. Imprescindible lectura per a qualsevol que apreciï la història de la cultura hip hop a Barcelona. Me'n alegro haver anat amb ell a la presentació.

Okuda i Martha Cooper
Tramontana

A l'olimp de la història del hip hop tampoc hi podia faltar la Martha Cooper, de qui també n'he parlat vàries vegades i a qui vaig tenir l'honor de conèixer en persona. El també interessant article tracta sobre l'Okuda però aquest comenta com es van conèixer i ho il·lustra amb una foto d'ella on apareixen tots dos.

fade out
Tramontana

La revista acaba de la mateixa forma que comença, amb un homenatge a un escriptor de graffiti desaparegut, en aquest cas l'Scaner. Amb una pila de col·laboracions i una gran frase final: Legends never die. Magnific final per a una revista que compta amb molts altres articles i testimonis magnífics que no et pots perdre.

A mi m'ha encantat! Sempre hi hauran haters que trobaran malament qualsevol cosa de Montana Colors però la qualitat de la revista és indiscutible. Un cop que la vaig començar, no vaig poder parar fins acabar-la. M'agrada tot, excepte algun peu de foto perdut. El problema serà continuar amb un llistó tan alt i aconseguir-les totes!

Tramontana Nº 1 ja es distribueix! Podeu solicitar-la gratuïtament a les botigues que trobareu a la web. No perdeu el temps i adquiriu-la abans que s'esgoti!!!

Entrades relacionades:
Presentació Tramontana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada