16 de desembre del 2020

BCN NYC Street Art Revolution

BCN NYC Street Art Revolution

BCN NYC Street Art Revolution

BCN NYC Street Art Revolution és un llibre d'art de carrer de les ciutats cosmopolites de Barcelona i Nova York del fotògraf, director d'art i editor Louis Bou. El llibre es va publicar el 2006, durant el boom de llibres de graffitis i immortalitza un moment històric irrepetible. El llibre està esgotat a l'editorial però encara es pot trobar l'Edició del 2006 en tapa dura (cartoné). Aquesta entrada tracta aquesta edició en tapa dura i en castellà i portuguès, que és l'única que vaig trobar en el moment en que el vaig comprar, tot i que també hi havia la mateixa en anglès.

L'autor i el llibre

Louis Bou és fotògraf, director d'art i editor. Ha publicat molts llibres d'art i disseny, entre els quals varis sobre art de carrer (com aquest o Street Art). Que jo sàpiga, l'autor no te cap vinculació directa amb el hip hop però com a fotògraf va documentar l'art de carrer d'un moment històric, on aparèixen tot tipus de peces de graffiti, plantilles, cartells i adhesius, entre els quals n'hi ha de hip hop. El llibre contè un munt de fotos pròpies de peces, sense identificar ni artistes ni localitzacions, alternant constantment les dues ciutats, evidenciant la diversitat que comparteixen.

BCN NYC Street Art Revolution
Moment històric irrepetible

Aquest és un bon llibre

Aquest llibre mostra la riquesa de la diversitat d'estils i influències culturals de les dues capitals. Per una banda la Barcelona del Fòrum, un moment històric irrepetible, previ a l'esclat de la bombolla immobiliària i a l'inici de l'ordenença del civisme. Per un altra la Nova York posterior als atacs a les Torres Bessones, un altre moment històric irrepetible, en plena tolerància zero amb la seguretat des de la Llei Patriòtica i previ a la Gran Recessió. Aquest llibre preserva un testimoni, no complet però sí representatiu, de l'estat d'un art efímer d'un període de temps. Moltes fotografies irrepetibles.

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2006, personalment en plena efervescència de trobades dels Electro Breakers i quan em documentava sobre els estils actuals i no hi havien tants recursos com ara però hi va haver un boom de llibres i aquest en va ser un dels més destacats i que vaig comprar, a la fnac Diagonal Mar el 2006. Durant el boom es podien trobar simultàniament una desena de llibres d'art de carrer, que ràpidament s'esgotaven i es substituïen per d'altres més nous, inicialment internacionals però poc a poc també de Barcelona i amb peces de graffiti hip hop.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art de carrer i, en especial, l'art de l'escriptura i pintura mural de Barcelona i Nova York. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin actualitzar-se, passant pels que simplement els agrada l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració, que en trobaran i molta. El llibre comença amb la presentació del pròpi Louis Bou, per passar directament al bombardeig de fotos intercalades de les dues metròpolis. Hi ha moments en que no sabries distingir quina ciutat és, si no fos per la indicació al número de pàgina.

Barcelona: Ben present

El llibre és barceloní, des de la meitat del títol, passant per l'autor, fins a l'editorial, la impressió, la meitat de les fotografies i bona part dels autors de les peces. La majoria dels exemples no són gens propers a la cultura hip hop, malgrat alguns artistes tenen els seus orígens al graffiti clàssic, però d'altres exemples sí que ho són. És un bon llibre per veure art de carrer dels murs de Barcelona i Nova York, amb autors locals i globals, d'unes ciutats que els governants van esborrar del mapa però que no van poder erradicar ni els escriptors de graffiti ni la pràctica de l'art de l'escriptura al mur.

Una edició, dues opcions

Només hi ha una Edició del 2006 però hi han dues versions, una en castellà i portuguès i una en anglès, que per les dades que he trobat a internet només es diferèncien en l'idioma. A priori, prefereixo la bilingüe, malgrat que preferiria que fos en català i castellà o anglès, perquè és la primera, perquè és una edició de qualitat i pel que representa per a mi però si es tractés d'un altre llibre dels actuals probablement compraria la que trobés. Els preus de les dues versions encara no han pujat gaire perquè no n'hi han de nous disponibles. Tu tries.

Fitxa:

Títol: BCN NYC Street Art Revolution
Autor: Louis Bou
Any: 2006
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 640
Editorial: Monsa
Llengües: Castellà i Portuguès
ISBN-10: 8496429407
ISBN-13: 978-8496429406
Dimensions: 19,69 x 14,61 x 5,08 cm
Gènere: Fotografia


BCN NYC Street Art Revolution
Edició 2006 versió en castellà i portuguès sobre versió en anglès

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


BCN NYC Street Art Revolution
(tapa dura, edició 2006, castellà i portuguès, Amazon.es)


BCN NYC Street Art Revolution
(tapa dura, edició 2006, anglès, Amazon.es)

Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada