30 de novembre del 2020

Barcelona 1000 Graffitis

Barcelona 1000 Graffitis

Barcelona 1000 Graffitis

Barcelona 1000 Graffitis és un llibre de graffitis de la ciutat comtal de la dissenyadora gràfica i fotògrafa Rosa Puig Torres. El llibre es va publicar el 2005, durant el boom de llibres de graffitis, i va acompanyat del DVD Travelling Barcelona Graffitis, que junts immortalitzen un moment històric irrepetible. El llibre està esgotat a l'editorial però encara es pot trobar l'Edició Original del 2005 en tapa dura (cartoné) i l'Edició del 2008 en tapa tova (rústica). Aquesta entrada tracta la primera en tapa dura i en castellà amb el DVD, que és l'única que hi havia en el moment en que el vaig comprar.

L'autora i el llibre

Rosa Puig Torres és dissenyadora gràfica i fotògrafa. Ha publicat un altre llibre sobre graffiti (Barcelona Graffiti), a més d'un fotollibre, exposicions individuals i col·lectives i obra exposada a galeries. L'autora no te cap vinculació directa amb el hip hop però com a fotògrafa va documentar l'art de carrer d'un moment històric, on aparèixen tot tipus de peces de graffiti, plantilles, cartells i adhesius, entre els quals n'hi ha de hip hop. El llibre contè 1000 fotos pròpies de peces de 188 artistes identificats i anomenats alfabèticament al final i de no identificats i advertits al principi.

El DVD

Travelling Barcelona Graffitis és un "passeig virtual per la Barcelona del graffitis-me alternatiu de paret". El DVD està fet pel realitzador Julián Alvarez amb música d'Alberto G. Demestres i 525 fotos del llibre de Rosa Puig Torres. La duració és de 26 minuts i no s'indica enlloc ni el format (PAL), ni la regió (2 o 0). Les imatges passen en travelling de dreta a esquerra a una velocitat massa ràpida per veure detalls i quan pauses per veure'n algun no es veu bé. M'agrada molt com aparèixen els noms dels artistes a l'inici i el final. Ideal per a projectar durant un esdeveniment mentre punxa un deejay.

Barcelona 1000 Graffitis
Moment històric irrepetible

Aquest és un bon llibre

Aquest llibre mostra la riquesa de la diversitat d'estils i influències culturals de la Barcelona del Fòrum, un moment històric irrepetible, previ a l'esclat de la bombolla immobiliària i l'ordenença del civisme, llocs que ja mai més seran, ja que la major part de murs van ser enderrocats i el graffiti prohibit. Em sorprèn que totes les plantilles del moment són monocapa i majoritàriament monocolor. Aquest llibre preserva un testimoni, no complet però sí representatiu, de l'estat d'un art efímer d'un període de temps. Moltes fotografies irrepetibles i text amb comentaris d'artistes.

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2005, casualment coincidint amb 20è Aniversari dels Electro Breakers que celebraríem poc després, motiu de la primera retrobada amb el Joe al Sangre X Sangre (precisament al mateix lloc on es va presentar el llibre però amb uns dies de diferència) i un any després de l'Espai Graffiti al Fòrum que vam visitar l'Stoneman i jo. Tot això va passar l'any del meu retorn actiu al hip hop. Quan vaig començar a comprar pelis, discs i llibres de hip hop de la vella escola, llibres i vídeos d'art de carrer de la nova escola i a documentar-me i recopilar material propi.

Quan em documentava sobre els estils actuals no hi havien tants recursos com ara però hi va haver un boom de llibres i aquest en va ser un dels més destacats i que vaig comprar, a la fnac Diagonal Mar el 2005. Durant el boom es podien trobar simultàniament una desena de llibres d'art de carrer, inicialment internacionals però poc a poc també de Barcelona i amb peces de graffiti hip hop. En el seu moment no em vaig assabentar de la presentació del llibre però ara encara es pot veure el resum en vídeo a aquest enllaç amb l'Action Painting d'3xtra, Kafre i Zosen.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art de carrer i, en especial, l'art de l'escriptura i pintura mural de Barcelona. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin actualitzar-se, passant pels que simplement els agrada l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració, que en trobaran i molta. El llibre comença amb les presentacions de Josep Maria Català, Julián Álvarez i Rosa Puig Torres, per passar a les fotos amb textos de Chanoir, Dr. Hoffmann, Dur & Flai, Eledu, Pez, Sam3, Zosen, 3xtra i Laurie, i finalitzar amb llistats d'autors i localitzacions.

Barcelona: Omnipresent

El llibre és barceloní, des del títol fins a l'autora (Esparreguera, Barcelona), passant per l'editorial, la impressió, les fotografies i bona part dels autors de les peces. La majoria dels exemples no són gens propers a la cultura hip hop, malgrat alguns artistes tenen els seus orígens al graffiti clàssic, però d'altres exemples sí que ho són. És un bon llibre per veure art de carrer dels murs de Barcelona, amb autors locals i globals, d'una ciutat que els governants van esborrar del mapa però que no van poder erradicar ni els escriptors de graffiti ni la pràctica de l'art de l'escriptura al mur.

Barcelona 1000 Graffitis
DVD Travelling Barcelona Graffitis

Dues edicions, quina és millor?

No he pogut veure mai l'Edició del 2008, perquè no conec ningú que la tingui i no l'he vist mai a cap botiga, però per les dades que he trobat a internet només es diferència en l'idioma (anglès), la tapa (tova) i que no contè el DVD. A priori, prefereixo l'Edició del 2005, perquè és la primera, perquè és una edició de qualitat i pel que representa per a mi però si es tractés d'un altre llibre dels actuals probablement compraria la darrera edició, malgrat que no porti el DVD. Els preus de les dues edicions han pujat considerablement, desorbitadament si són llibres nous. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Barcelona 1000 Graffitis + DVD Travelling Barcelona Graffitis
Autora: Rosa Puig Torres
Any: 2005
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 256
Editorial: Gustavo Gili
Llengua: Castellà
ISBN-10: 84-252-2022-X
ISBN-13: 978-8425220227
Dimensions: 30 x 21,3 x 2,3 cm
Gènere: Fotografia


Barcelona 1000 Graffitis
Edició 2005 i Edició 2008

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Barcelona 1000 Graffitis
(tapa dura, edició 2005, castellà, Amazon.es)

o
Compra Barcelona 1000 Graffiti
(tapa tova, edició 2008, anglès, Amazon.es)

Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. És clar! Quan passi la pandèmia un dia quedem per mirar llibres! 📚📚📚

      Elimina