30 d’abril del 2022

Back In The Days

Back In The Days

Back In The Days

Back In The Days és un llibre d'estil de carrer del fotògraf nord-americà Jamel Shabazz. El llibre es va publicar el 2001 i es va tornar a publicar una impressió limitada el 2011 per commemorar el 10è Aniversari. Aquesta entrada tracta l'Edició Original del 2001 en tapa dura (cartoné) i en anglès.

L'autor i el llibre

El Jamel Shabazz va començar a fotografiar als 15 anys i ja no ho ha deixat mai. Ha publicat llibres i a revistes i exposat a galeries i museus. Les seves fotos mostren principalment persones, capturen un instant de les seves vides, el seu posat, la seva actitud, el seu estil... i algunes d'elles han esdevingut icòniques. Aquest llibre reflecteix com eren persones afroamericanes i llatines de Brooklyn de 1980 a 1989. No hi ha cap text (ni índex, ni anècdotes, ni peus de foto), amb l'excepció de la introducció de Fab 5 Freddy al principi, l'assaig d'Ernie Paniccioli pel mig i el text de l'autor al final.

Aquest és un bon llibre

El llibre quasi no mostra graffitis però hi són i mostra moltes persones de Brooklyn que anaven de festa tots mudats, que anaven disposats a lligar o que ja estaven festejant, que bombardejaven per tot arreu, que portaven els lloros amb la música a tot drap llestos per ballar a qualsevol lloc, que anaven a treballar o de compres, que anaven o tornaven de Manhattan en metros bombardejats... Persones que van viure els inicis i la consolidació de la cultura hip hop. Amb els anys unes van tenir èxit i d'altres van acabar fatal però a les fotos totes tenen estil i mostren energia, orgull i actitud.

Back In The Days
Tornant als vuitanta sense frè!

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2001, poc abans que comencés a comprar llibres relacionats amb la cultura hip hop i quan vaig començar-hi no el vaig veure mai a cap llibreria. Finalment el vaig descobrir per internet i al llarg dels anys m'hi he anat topant però sense acabar de decidir quan comprar-lo. És un llibre que volia tenir algun dia perquè sempre m'havien atret les fotos de l'autor però no el considerava una prioritat i la disponibilitat tampoc ajudava però aquest Sant Jordi el vaig trobar en estoc a la meva llista de desitjos, vaig pensar que era un bon moment i me'l vaig autoregalar.

A qui li pot agradar?

El llibre és molt interessant per a qualsevol que s'estimi l'art de l'estil de carrer i la fotografia social. Des de membres de la vella escola que reconeixeran i s'identificaran amb les aparences, passant pels que no les han viscut però els agradaria o els que simplement els agrada o estudien el retrat humà o la moda i accessoris dels vuitanta. Abstenir-se els que busquin una bona lectura o bons graffitis, no són els subjectes d'aquest llibre, tot i que hi han tres texts i es poden veure algunes peces i bastants tags, quasi sempre en segon terme.

Back In The Days
Aquells meravellosos vuitanta!

Dues edicions, quina és millor?

Hi han dues edicions: L'Edició Original i l'Edició 10è Aniversari. La segona, anomenada Back In The Days: Remix, és d'impressió limitada amb més de 30 fotos mai publicades abans, un nou assaig, una entrevista amb l'autor i una coberta de luxe amb estampat daurat sobre roba negra i, evidentment, ja fa anys que es va esgotar i només es pot trobar ocasionalment de segona ma. La primera, en canvi, de tant en tant n'apareixen uns quants exemplars que desapareixen relativament ràpid però que, en el moment d'escriure aquesta entrada, es pot acosenguir més fàcilment, de primera ma i a un preu correcte. Si quan va sortir la segona l'hagués pogut aconseguir segurament la preferiria perquè hi han més fotos però, com no va ser així i prefereixo nou que de segona ma, jo estic molt content amb la original. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Back In The Days
Autors: Jamel Shabazz
Any: 2001
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 128
Editorial: powerHouse Books
Llengua: Anglès
ISBN-10: 1576871061
ISBN-13: 978-1576871065
Dimensions: 18,42 x 2,03 x 24,77 cm
Gènere: Fotografia


Back In The Days i Back In The Days Remix

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Back In The Days
(tapa dura, edició original, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada