31 de maig del 2022

Friday Foster

Friday Foster

Friday Foster

Friday Foster és un llibre de còmic del guionista i escriptor nord-americà Jim Lawrence i el dibuixant i il·lustrador català Jordi Longarón. El llibre es va publicar el maig de 2021 en tapa dura i en castellà. També hi ha l'edició nord-americana amb el nom de Friday Foster: The Sunday Strips en tapa dura i en anglès del mateix any. Aquesta entrada tracta l'edició en tapa dura (cartoné) i en castellà.

Jordi Longarón al seu estudi de Barcelona als 70
Friday Foster

Els autors i el llibre

James D. Lawrence (Detroit, MI 1918 - Summit, NJ 1994) va ser un escriptor de guions de sèries de ràdio, llibres juvenils, guions de tires de còmics i novel·les policíaques. Jordi Longarón i Llopart (Barcelona 1933 - Barcelona 2019) va ser un dibuixant de còmics, il·lustrador i pintor, el primer català (i de tot l'estat) que va dibuixar i publicar una tira de còmics a la premsa nord-americana. Ambdós es van reunir a Nova York, on en Longarón va fer fotos i reunir informació per a treballar des de Barcelona. Sempre van treballar plegats però a distància. Els autors del còmic són molt importants però també ho són els editors d'aquest llibre, Javier Mesón i David Moreu, sense la feina dels quals no podríem tenir aquesta integral de les tires dels diumenges.

Friday Foster es va publicar del 1970 al 1974. Està protagonitzada per una incipient fotògrafa de moda, una dona negra autosuficient, independent i valenta que exerceix la igualtat de gènere i raça a la primera meitat dels 70. Va ser la primera dona afroamericana que va protagonitzar una tira de còmic que es va publicar a diversos diaris dels EUA i va ser una icona del Black Power. La protagonista resident a Harlem arriba a treballar per en Shawn North, sortint fora del barri, fora de la ciutat i fins i tot fora del país, de vegades mostrant contrastos entre el glamour de la moda d'uns barris i els problemes dels carrers d'uns altres. El 1975 va saltar a la gran pantalla amb la pel·lícula protagonitzada per la Pam Grier, la reina del blaxploitation.

El llibre consta de tres blocs principals. En primer lloc hi ha el Pròleg (de Claudia Lennear) i Friday Foster. La revolució mai serà televisada (de David Moreu). A continuació hi ha Friday Foster, el gruix del llibre, amb totes les tires dels diumenges publicades en color. Finalment hi han Jordi Langarón. L'home que somiava en Technicolor, Barry Coker. L'agent de Bardon Art a Londres, Pam Grier. Una icona del cine blaxploitation, James D. Lawrence. Apunts per a una biografia i Dibuixants a l'ombra. Una història de col·laboradors i substituts (tots cinc de David Moreu), Fregant l'impossible. Anatomia d'una reedició (de Javier Mesón), els Extres (que no es pot perdre cap fan) i els Agraïments (de Marc Longarón Sorigué).

Friday Foster ajuda Shawn North atacat per una banda
Friday Foster

Aquest és més que un llibre

Friday Foster és una gran tira de còmic, pionera a l'època en diversos aspectes, però també és un homenatge, sobretot a en Jordi Longarón però també a en Jim Lawrence, cinquanta anys després. És la primera vegada que es publica aquesta integral, cercant a arxius i col·leccions privades totes les tires que els diaris no van preservar, rescatant els originals d'en Longarón, digitalitzant i editant tot el material, entrevistant o recuperant entrevistes a les persones involucrades i finalment publicant tot el treball a una editorial barcelonina. El pròpi Longarón va seguir el procés del llibre fins a la seva mort i el seu fill ha pres el relleu divulgant el seu llegat al Longarón Museum.

Friday Foster ajuda un vaquer atacat per una altra banda
Friday Foster

La meva història del llibre

Vaig descobrir en Jordi Longarón quan va obtenir el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona 2011 en reconeixement a tota la seva trajectòria però no va ser fins a l'exposició Gestes gràfiques de Longarón del Saló del Còmic de Barcelona 2012 quan vaig ser conscient de la importància de la seva obra. Vaig quedar impactat per la descoberta i avergonyit de no saber-ne res fins aleshores. Havia vist alguns dels seus treballs d'Hazañas Bélicas sense saber de qui eren i encara menys res de Friday Foster i l'impacte que va tenir als Estats Units amb el Black Power i el blaxploitation.

Amb la pandèmia i sense anar al Saló no em vaig assabentar de la publicació del llibre fins el passat febrer, quan vaig veure la presentació al Més 324. El vaig cercar i comprar a Amazon immediatament. És interessant de cap a peus, amb uns extres preciosos. Personalment, per una banda em va fer gràcia que l'arc argumental que es va publicar quan vaig nèixer el setembre de 1972 fos a una mansió encantada i per una altra a l'entrevista a en Longarón explica una anècdota de la seva visita a Harlem el 1970 que em va fer recordar una de meva molt semblant el 1990, vint anys després!

La mansió encantada de setembre de 1972
Friday Foster

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art del còmic. Des dels homeboys de la vella escola que vulguin llegir un còmic que es llegia abans, durant i després del tractat de pau de les bandes de Nova York i la primera block party de hip hop al Bronx, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de còmic que vulguin trobar inspiració. El llibre te un molt bon disseny, amb bons textos, fotografies, extres i la integral de les tires dels diumenges publicades en color, que fan d'aquesta edició un llibre de col·leccionisme.

De Jet Jones a Dark Angel als Extres
Friday Foster

Barcelona: Present

El llibre és barceloní, des del dibuixant i on es van fer els dibuixos del còmic (no el guionista ni el guió), passant per l'edició i la publicació del llibre (no de les tires de còmic originals), i fins l'editorial (amb seu i botiga central a la capital catalana). Me'n alegro que així com en Longarón va publicar el seu còmic original a la premsa nord-americana, ara que es publica aquest llibre a una editorial de Catalunya, també es publiqui a una editorial dels Estats Units en anglès. Només lamento que, com passa massa sovint, no s'hagi publicat una versió en català.

Fitxa:

Títol: Friday Foster
Autors còmic: Jim Lawrence i Jordi Longarón
Edició llibre: Javier Mesón i David Moreu
Any: 2021
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 256
Editorial: Norma Editorial
Llengua: Castellà
ISBN-13: 978-84-679-4559-1
Dimensions: 29 x 21 x 2 cm
Gènere: Còmic i Documental


Friday Foster

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Friday Foster
(tapa dura, castellà, Norma Comics)


Compra Friday Foster
(tapa dura, castellà, Amazon.es)


Compra Friday Foster: The Sunday Strips
(tapa dura, anglès, Amazon.es)


Entrades relacionades:
Comic Barcelona 2022
Comic Barcelona 2021
Comic Barcelona 2020

Saló del Còmic de Barcelona / Comic Barcelona (2019)
Saló del Còmic de Barcelona (2018)
Saló del Còmic de Barcelona (2017)
Saló del Còmic de Barcelona (2016)
Saló del Còmic de Barcelona (2015)
Saló del Còmic de Barcelona (2014)
El Món dels Bodé (2013)
Saló del Còmic de Barcelona (2013)
Homenatge a Moebius (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2011)
El naixement del còmic (2011)
Saló del Còmic de Barcelona (2010)
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada