22 d’abril del 2010

Subway Art

Subway Art - Edició Original

Subway Art

Subway Art és el llibre de graffitis del metro de Nova York dels fotògrafs Martha Cooper i Henry Chalfant que, des que es va publicar el 1984, ràpidament va esdevenir la bíblia del graffiti i els fotògrafs els cronistes gràfics del hip hop. És per aquest fet que encara es continua venent a l'actualitat, tant en l'Edició Original, com en l'Edició 25è Aniversari. Ambdues edicions es poden trobar tant en tapa dura (cartoné) com en tapa tova (rústica). Aquesta entrada tracta l'Edició Original en tapa tova, que és el mític llibre de la vella escola.

Els autors i el llibre

Martha Cooper i Henry Chalfant van fotografiar graffitis de vagons de metro durant anys, amb tècniques i mètodes diferents, sense conèixer-se entre ells i fent-se amics dels escriptors que els proporcionaven els contactes i les peces a fotografiar. Van ser els mateixos escriptors qui els van presentar, van conèixer els treballs respectius i van unir les forces per a fer aquest llibre. Va ser tot un èxit, no només a Nova York i als EUA, sinó que va ajudar a donar a conèixer el graffiti i la cultura hip hop arreu del món. Ambdós han publicat més treballs per separat.

Aquest és més que un llibre

No hi ha dubte que hi ha un abans i un després d'aquest llibre a la història del graffiti, del hip hop i de l'art de carrer en general. Generacions rere generacions d'escriptors d'arreu del món s'han meravellat i inspirat en les pàgines d'aquest llibre únic i irrepetible. Les fotos són el reflex d'un moment històric, les primeres passes d'una cultura recent nascuda, el sentir d'una generació de nois de barri, el bateg d'una ciutat que tenia dues cares que es trobaven al metro en una explosió de colors mai vista abans. Brillants fotografies, pàgines desplegables i text.

La meva història del llibre

La còpia que tinc ara no és la primera que he tingut a les mans, és una comprada el 2009 a l'estand d'mtn al Saló del Còmic. La primera va ser una que algú va portar a l'escola el 1985 i que em va deixar per copiar alguns conceptes i esbossos. Vaig estar a punt de comprar-ne una a una llibreria de Nova York el 1990 però no en quedava cap i em vaig haver de conformar amb una postal d'en Kase2. La segona va ser la de la biblioteca de l'Institut d'Estudis Nord-americans, que vaig tenir en préstec vàries vegades fins que en vaig poder extreure tot el que volia.

Actualització: El 27 d'octubre de 2015 Martha Cooper em va dedicar i signar el llibre, fet que vaig immortalitzar amb les fotos que podeu veure a la següent entrada: Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració en els originals. Amb 239 fotografies en color, repassa els orígens, els protagonistes, el vocabulari, els tecnicismes, els estils... i el final de l'època daurada del graffiti al metro de Nova York. Sembla mentida però encara hi han coses que no han evolucionat:

L'art no és un crim!

Dues edicions, quina és millor?

Encara no he pogut veure amb detall l'Edició 25è Aniversari, perquè no conec ningú que la tingui, no l'he vista mai a cap botiga, per les imatges que he vist no estic segur de si val la pena tornar-la a comprar i a Internet només la trobo en tapa dura (més cara). El que és segur és que el disseny, tant de la coberta com de l'interior, és més actual i atractiu, que és de dimensions més grans i que te 14 pàgines més que l'edició original, crec que a causa d'algunes fotos noves. Per a mi la millor és l'Edició Original, perquè és la primera i pel que representa. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Subway Art
Autors: Martha Cooper i Henry Chalfant
Any: 1984
Versió: Edició Original (reimpressió de 2006)
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número de pàgines: 104
Editorial: Thames & Hudson
Llengua: Anglès
ISBN-10: 0500273200
ISBN-13: 978-0500273203
Dimensions: 27.2 x 20.6 x 0.6 cm
Gènere: Fotografia


Subway Art - Edició Original i Edició 25è Aniversari

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, tria l'edició que vulguis i clica l'enllaç.


Compra Subway Art - Edició Original (tapa tova, amazon.es)

Compra Subway Art - Edició 25è Aniversari (tapa dura, amazon.es)

Compra Subway Art - Edició Original (tapa tova, amazon.co.uk)

Compra Subway Art - Edició 25è Aniversari (tapa dura, amazon.co.uk)


Entrades relacionades:
Spray Nation
One Week with 1UP
Estrena Martha: A Picture Story - Americana Film Fest 2020
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Subway Art
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Style Wars
Spraycan Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada