5 de maig del 2010

Spraycan Art

Spraycan Art

Spraycan Art

Spraycan Art és un llibre de graffitis dels fotògrafs Henry Chalfant i James Prigoff que, partint del punt on acaba Subway Art, mostra l'evolució i expansió d'aquest art fins que es va publicar el 1987. Del metro a les parets i d'aquestes a les galeries d'art, dels EUA a fins un total de deu països. Si bé aquest llibre no va arribar a la popularitat del seu antecessor, és un magnific llibre de la vella escola que el temps l'ha recompensat amb el valor que es mereix i encara es continua venent a l'actualitat. Aquesta entrada tracta l'edició en tapa tova (rústica).

Els autors i el llibre

Després de Subway Art, Martha Cooper i Henry Chalfant van esdevenir els cronistes gràfics del hip hop, publicant diversos llibres sobre diferents aspectes d'aquesta cultura, al llarg dels anys i fins a l'actualitat. Spraycan Art va ser el següent pas d'en Chalfant i en Prigoff el seu nou company de viatge. Les fotos d'aquest llibre no requereixen les complicades tècniques de fotografiar grans peces efímeres i en moviment, però sí una superior mobilitat, viatjant per poder captar les diferències entre ciutats i països. Ambdós han publicat més treballs per separat.

Aquest és un gran llibre

Les comparacions i paral·lelismes entre Subway Art i Spraycan Art es fan inevitables però la veritat és que són llibres molt diferents. Generacions rere generacions d'escriptors d'arreu del món s'han meravellat i inspirat en les pàgines d'aquests dos llibres únics i irrepetibles però mentre que del primer ja no hi podran haver versions actuals perquè els metros de Nova York ja no es pinten com aleshores, el segon ha esdevingut el model a seguir pels llibres actuals de graffitis que podem trobar a qualsevol llibreria amb secció d'art. Brillants fotografies i text.

La meva història del llibre

La còpia que tinc ara no és la primera que he tingut a les mans, és una comprada pels vols del passat Nadal a la botiga en línia Amazon.co.uk. La primera va ser una que algú em va deixar veure el 1987 i que només em va donar temps a copiar un esbós, concretament el caràcter de la peça de la pàgina 19 amb el peu de pàgina Harlem EUA d'en Flitz del 1984. No vaig apuntar el nom del llibre i no el vaig recordar mai més. No ha estat fins que vaig començar a tornar a cercar i comprar reedicions de material de la vella escola que afortunadament el vaig tornar a trobar.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració en els originals. Amb 224 fotografies en color, repassa els orígens, el vocabulari i els protagonistes i la situació del graffiti en aquell moment als diferents districtes de Nova York i ciutats dels EUA i nou països més, així com murals amb protesta i la creació d'un peça.

Barcelona: Present

El llibre passa pels diferents districtes de Nova York i algunes ciutats dels EUA, Europa i Austràlia. I, sorprenentment, fa parada a Barcelona. Malgrat només dedica una pàgina amb quatre fotos i un paràgraf, fa gràcia veure una petita mostra de l'època. Personalment dades i estil em semblen molt desfasades pel 1987 però el material segurament es va recopilar entre el 1984 i el 1987 i a nosaltres ens tocaria més a prop del principi que del final. Felicitats als pioners escriptors que van tenir la sort d'aparèixer al llibre: Checho, Siko, Beatsky i Sam.

Fitxa:

Títol: Spraycan Art
Autors: Henry Chalfant i James Prigoff
Any: 1987
Versió: Edició Original (reimpressió de 2006)
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 96
Editorial: Thames & Hudson
Llengua: Anglès
ISBN-10: 050027469X
ISBN-13: 978-0500274699
Dimensions: 27.2 x 20.6 x 0.8 cm
Gènere: Fotografia


Spraycan Art

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Spraycan Art (tapa tova, amazon.es)

Compra Spraycan Art (tapa tova, amazon.co.uk)


Entrades relacionades:
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada