18 de novembre del 2020

Getting Up Again

Getting Up Again

Getting Up Again

Getting Up Again: Forty Years Later és un llibre de graffitis del Doctor Craig Castleman que es va publicar el 2019, com a part d'una campanya de micromecenatge per a finançar el Castleman Tour que va portar l'autor a Europa i durant el qual es va presentar i al final lliurar la primera edició del mateix. Aquesta entrada tracta l'única edició disponible en tapa tova (rústica).

L'autor i el llibre

En Craig Castleman és Doctor en Educació per la Columbia University de Nova York, va ser professor al High School of Art and Design al Midtown de Manhattan i escriptor de la primera tesi doctoral sobre graffiti (1979) que va publicar al mític llibre Getting Up (1982). El professor d'institut va simpatitzar amb els alumnes que li explicaven les seves vivències com a escriptors de graffiti en treballs i va acabar estudiant i documentant el moment històric. El 2019 el reconeixement culmina amb el Castleman Tour amb conferències i aquest llibre, quaranta anys després d'escriure la tesi.

El llibre consta de dues parts: una primera on hi ha el text acompanyat de fotos i una segona on hi ha l'arxiu fotogràfic de l'autor sense text. La primera part està escrita en castellà i anglès, en aquest ordre. Primer trobem el text en castellà amb les fotos que l'acompanyen i després la versió en anglès sense cap foto. Primer trobem el text de les introduccions i després el de l'autor. Com que el llibre és bilingüe però l'autor va escriure el text original en anglès i per donar continuïtat a l'entrada del primer, he fet servir el títol en anglès (el títol en castellà no dona cap continuïtat).

Aquest és més que un llibre

Getting Up Again explica com es va fer Getting Up i recull fotografies que l'autor va fer durant la documentació per a la tesi de 1979 i llibre de 1982. El preuat text és ple d'informació interessant i les valuoses fotografies de graffitis de l'arxiu de l'autor són inèdites. El llibre compta amb les introduccions d'Esteban Marín (president de Contorno Urbano) i Jaume Gómez Muñoz (president d'INDAGUE). Aquest segon llibre tanca el cercle del graffiti que va començar el primer, tot i que l'arxiu de l'autor encara deixa la porta oberta a obrir nous cercles del hip hop.

La meva història del llibre

Després de llegir el primer llibre i d'assistir a la conferència, no podia no participar en el finançament del Castleman Tour i així aconseguir aquest segon llibre i assistir al lliurament del mateix. Gràcies a l'Esteban i el Jaume, ara conec la història completa, he tingut l'honor de conèixer i parlar amb el Dr. Craig Castleman dues vegades i tinc l'edició del 2012 del primer i aquesta única edició del segon dedicades i signades pel mateix. Gràcies a tots tres. Ara només em queda contactar amb l'autor, com va demanar les dues vegades que el vaig veure, i així ho faré.

El 5 de juny de 2019 en Craig Castleman em va dedicar i signar el llibre, fet que vaig immortalitzar amb les fotos que podeu veure a la següent entrada: Lliurament Getting Up Again - Castleman Tour 2019.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració en els originals. L'autor no és fotògraf, hi han fotos de millor i pitjor qualitat però totes són de gran valor. Amb 156 fotografies en color i blanc i negre, repassa els orígens, els protagonistes, les tècniques, els estils... i el final de l'època daurada del graffiti al metro de Nova York.

Getting Up Again - Fotos de Craig Castleman

Getting Up Again - Fotos de Craig Castleman

Barcelona: Present

Si bé el contingut principal del llibre no surt de Nova York (a excepció del text i un parell de fotos referents a unes conferències a Mèxic i la referència a Ibèria al text final), el llibre està editat a Barcelona. A més, la introducció de l'Esteban Marín fa referència als seus inicis en el graffiti a Barcelona. Finalment, la gira Castleman Tour va començar amb la presentació i acabar amb el lliurament d'aquest llibre a diferents punts de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Fitxa:

Títol: Levantarse otra vez: cuarenta años después / Getting Up Again: Forty Years Later
Autor: Craig Castleman
Any: 2019
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 108
Editor: Jaume Gómez Muñoz
Producció: INDAGUE i Contorno Urbano
Micromecenatge: Kickstarter
Llengües: Castellà i Anglès
ISBN: 978-84-09-11215-9
Dimensions: 24 x 16,5 cm
Gènere: Fotografia


Levantarse otra vez: cuarenta años después
Getting Up Again: Forty Years Later

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre, aquest formava part d'una campanya de micromecenatge que va acabar però pots preguntar si en queda cap disponible contactant amb els editors: INDAGUE i Contorno Urbano.


Entrades relacionades:
Getting Up
Lliurament Getting Up Again - Castleman Tour 2019
Conferència Getting Up - Castleman Tour 2019
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Style Wars
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada