31 de març del 2018

Inauguració BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

El 13 de gener de 2018 es va inaugurar l'exposició BREAK BCN VOL. 4: Orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona, al Palau Alòs i, com ja vaig explicar, a aquesta quarta edició en vaig tornar a ser un dels tres organitzadors.

Com el nom complet indica, BREAK BCN és una exposició sobre els orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona però també és una excusa per a reunir a membres de grups de break de la vella escola, breakers de totes les generacions i amics.

Com que vaig enllestir els detalls de darrera hora amb temps pel matí abans de dinar, per la tarda vaig arribar amb calma per gaudir de la jornada de la inauguració amb l'exposició, la trobada old school i la resta d'activitats.

Primers visitants entrant a l'exposició
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

El primer que es veia a l'entrada a l'exposició era l'apartat Break amb les fotografies, una gran taula amb pica-pica i els extres. A la dreta hi havia una sala contínua amb els apartats amb impressions i el mur de la fama als costats i l'escenari al fons.

D'esquerra a dreta, per la rampa podíem veure els apartats Documentació, Arxius i Graffiti, l'escenari al centre i per l'esglaó l'apartat Trobades Old School, el mur de la fama i l'apartat Punts de Trobada, un recorregut pels inicis del hip hop a Barcelona.

Altre cop a l'apartat Break, també hi havia temporalment una taula amb el llibre de visites i la vitrina amb els extres que no estaven penjats, al costat de la qual hi havia el text de conclusió de l'exposició. No us perdeu les inauguracions!

Break (vista parcial amb la sala buida)
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Break era un apartat amb fotografies de grups de breakdance, des dels inicis al Parc de la Ciutadella fins al gran punt de trobada que va esdevenir Universitat. Evidentment que no hi eren tots però sí una selecció dels més representatius.

Els més destacats van ser els Break People, que van resistir fins a transmetre els coneixements de la vella escola a la següent generació, i els Puppets, que van ser el primer grup professional contractat per fer actuacions.

És normal que aquests dos grups fossin destacats, ja que per temps i fama són dels que tenen més material als seus arxius, els que més van aportar a l'exposició i un dels membres dels Puppets, el Nono Rico, és un dels organitzadors.

Comparant amb la darrera edició, Break pràcticament no va canviar. Sent com és la part central de l'exposició, només vam reservar alguna foto i canviar la distribució per adaptar-les a l'espai i forma d'exposar.

Documentació, Arxius i Graffiti (amb la sala buida)
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Documentació era un apartat amb reproduccions de pàgines de diari on es podien veure les dates d'estrena, els anuncis dels cines i les crítiques de les pel·lícules Breakdance, Beat Street, Electric Boogaloo i Style Wars a Barcelona, una comparativa i un llistat.

L'objectiu era aportar informació contrastada de com es van promocionar, quan es van estrenar i on es van projectar les pel·lícules que van introduir el hip hop a Barcelona, mostrar el desconcert dels crítics i acabar amb la confusió de dates amb els USA.

Aquestes pel·lícules són el punt de no retorn. Els espectadors que les vam veure, associaríem uns estils de música, dansa i pintura a una única paraula, BREAK, que acabaríem descobrint que en realitat era una cultura anomenada HIP HOP.

Comparant amb la darrera edició, Documentació va tornar a mutar. Vam ampliar el número d'impressions amb les ampliacions de les tres crítiques i la crònica per a una millor lectura i canviar la distribució per adaptar-les a l'espai i forma d'exposar.

Arxius era un apartat amb reproduccions de part del material gràfic dels inicis del hip hop a Barcelona del meu arxiu personal i un parell de documents dels arxius del Nono Rico i The Break People. La selecció incloïa articles de premsa i dos diplomes.

L'objectiu era prendre consciència que tots podem tenir des d'una petita perla fins a un arxiu personal i que és molt important que comencem a pensar què en farem per poder donar-ho a conèixer per llegar-ho a futures generacions.

Comparant amb la darrera edició, Arxius també va tornar mutar. Vam ampliar el número d'impressions amb la introducció dels dos diplomes, de concursos de break, i vam canviar la distribució per adaptar-les a l'espai i forma d'exposar.

Tant l'apartat Documentació com l'apartat Arxius són part de la meva recerca per al projecte del que aquest bloc en forma una tercera part. Tots podem aportar el nostre petit gra de sorra per entendre i transmetre els nostres inicis.

Graffiti era un apartat amb imatges de peces pioneres d'Universitat. Unes del metro força conegudes però ja desaparegudes i les altres del tren molt menys conegudes però sorprenentment encara prou conservades.

L'objectiu era baixar al subsol d'Universitat per mostrar graffitis pioners, sobretot els supervivents, menys coneguts, més amagats i en perill d'extinció, alhora que propiciar l'espontània qüestió sobre la preservació.

Comparant amb la darrera edició, Graffiti no va canviar. El vam mantenir igual per continuar donant a conèixer unes peces encara poc conegudes, fotografiades durant la meva documentació per al projecte del que aquest bloc en forma part.

Trobades Old School
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Trobades Old School era un apartat amb imatges d'algunes trobades de la vella escola del break, des dels 25 Anys de Hip Hop a Barcelona del 2009. Evidentment que no hi eren totes però sí una tria de les més conegudes.

Molts grups fem les nostres pròpies trobades, per diversos motius alguns no podem reunir a tots els membres i d'altres aconsegueixen aplegar diversos grups però les d'aquest apartat eren trobades obertes a tothom.

Comparant amb la darrera edició, Trobades Old School va mutar. Vam canviar de fotografies emmarcades a impressions de dues per pàgina, afegir la imatge de la darrera edició i canviar la distribució per adaptar-les a l'espai i forma d'exposar.

Nota: De totes aquestes trobades obertes, les passades i les futures a les que hi pugui assistir, en trobareu les meves cròniques a l'etiqueta trobades old school que trobareu sempre disponible a la barra lateral del bloc sota Etiquetes del Bloc. ➡️➡️➡️

Punts de Trobada
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Punts de Trobada era un apartat nou amb imatges actuals dels punts trobada generals i cèntrics del break, des del 1984 fins a l'actualitat. Evidentment que no hi eren tots, n'hi havien a gairebé tots els barris, però sí els generals i cèntrics.

Tothom que estudia o pertany a la cultura hip hop sap o hauria de saber quin va ser el gran punt de trobada del break, com el que hi ha avui d'esports i art de carrer, però no tothom sap quins hi van haver abans i després fins a l'actualitat.

Per crear aquest apartat nou vam utilitzar impressions de dues imatges per pàgina fotografiades durant la meva documentació per al projecte del que aquest bloc en forma part. Sempre intentem actualitzar els apartats i introduir-ne de nous.

El DJ Nono Rico a l'escenari començant a escalfar
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Després dels apartats Documentació, Arxius i Graffiti hi havia l'escenari on van punxar els deejays d'aquesta edició i tot seguit hi havien els apartats Trobades Old School i Punts de Trobada, separats pel mur de la fama folrat amb paper d'embalar blanc.

Per aquesta edició vam comptar amb un conegut escriptor de graffiti per a decorar el mur de la fama en directe i on els visitants van poder participar escrivint els seus tags al voltant, però de tot això en parlaré més endavant.

Tornant cap a la sala de l'entrada i abans de concloure l'exposició, no em puc oblidar de la part exposada que com la festa també només es pot veure el dia de la inauguració: Els extres. Ho repetiré mil cops: No us perdeu les inauguracions!

Els extres (vista parcial)
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Els Extres són una sèrie d'objectes originals de col·leccionisme que exposem només el dia de la inauguració de cada edició. Posters, fotogrames, cassets, vinils, trofeus, roba, figures... majoritàriament de l'època i sempre breakers!

Per aquesta edició vam disposar d'una vitrina estreta amb quatre nivells i com a novetat hi vam exposar dos trofeus de concursos de break, un dels quals havia estat exposat només a la segona edició i l'altre inèdit a l'exposició.

Fora de vitrina vam tornar a exposar els posters, els fotogrames i el llibre de visites, per a que els visitants de la inauguració ens poguessin deixar els seus tags, signatures, missatges, dibuixos... altre cop sense bombardejar-lo, gràcies!

DJ Nono Rico
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Ja amb la festa d'inauguració en marxa i els primers convocats a la Trobada Old School, va ser la primera edició que el DJ Nono Rico va tenir la difícil tasca d'escalfar l'ambient, no només punxant música, sinó que també projectant una selecció de vídeos.

Bboy Briky & DJ Nono Rico
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

I si el deejay escalfava l'ambient als plats i la pantalla, el Bboy Briky ho va fer a la pista i també al micròfon com a speaker! Bboy old school amb carrer com el que més, hip hop de tot cor i representant imprescindible. Quatre de quatre! Gràcies!

Trobada Old School
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Les trobades old school són una oportunitat única per a reunir breakers de totes les generacions. Breakers en el sentit original que li donàvem: bboys, writers, deejays i emcees, el que el 1989 Underrap va anomenar "la familia de los hip hoppers".

L'escriptor de graffiti Kader al Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

A mitja trobada l'escriptor de graffiti Kader va fer una pintada en directe al Mur de la Fama. En un principi havia de ser un esbós amb retoladors de pintura però al final va fer un throwup amb esprais. L'olor a pintura va buidar la sala una estona...

L'escriptor de graffiti Kader al Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

La veritat és que ja ens havien advertit que el lloc tenia poca ventilació i per això havíem substituït esprais per retoladors però just abans de començar el Kader ens va demanar permís prometent que seria ràpid i no va trigar gaire.

L'escriptor de graffiti Kader al Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Tot i que estava tot acordat, no estava anunciat i el factor sorpresa de l'acció ràpida amb esprais va donar un aire d'il·legalitat que va superar una estona d'aire amb olor a pintura. Jo crec que va valdre la pena. I encara faltaven els tags.

Bboy Briky & DJ Nono Rico
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Quan el Kader va acabar, la gent va anar tornant a la sala, escrivint els seus tags al voltant del throwup, tornant a ballar a la rotllana amb els temes que posava el DJ Nono Rico i el Bboy Briky va animar a participar a alguns dels presents.

El Granmestre Leur
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Un dels presents era el Leur, que va arribar a primera hora, que va estar ballant i que també es va animar a fer una estona de beatbox i speaker. A mi m'agrada anomenar-lo Granmestre perquè és un pioner que toca tots els pals i els transmet.

DJ Nono Rico i DJ One
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

El DJ One es preparava per rellevar al DJ Nono Rico i continuava arribant gent. Em va saber molt de greu no poder parlar amb tants... com ara l'Inupié, escriptor mític que com es veu a la foto vaig tenir a tocar però ni el vaig veure.

Bboy Briky de Vieja escuela de la calle
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Aquesta edició no va comptar amb coreografies per a les actuacions de break. En el cas de Vieja escuela de la calle, van sortir a la rotllana a fer uns quants torns seguits, els més veterans fent alguns dels passis més clàssics dels vuintantes.

Bboy Enrike de Vieja escuela de la calle
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Vieja escuela de la calle al complet, als plats i a la pista, com el Bboy Enrike, del que recentment s'ha tornat a difondre una actuació de 1984 amb el seu grup Goma 3, quan es deia Goma de Kas, al programa Àngel Casas Show de TV3.

El People a l'Homenatge a The Break People
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

La sorpresa més emotiva va ser l'Homenatge a The Break People. El Marco Fonktana va llegir i lliurar un Diploma d'Homeatge a The Break People a l'únic representant del grup que va poder assistir, el People, que estava notablement emocionat.

Diploma d'Homenatge a The Break People
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

El text deia: "L'organització de BREAK BCN lliura aquest Diploma d'Homenatge al grup The Break People per la seva contribució i importància a la cultura hip hop de Barcelona com a grup més influent i transmissor generacional".

DJ El Tornado AKA Marco Fonktana
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Després de lliurar el diploma d'homenatge, el Marco Fonktana AKA DJ El Tornado va rellevar als DJ Nono Rico i DJ One, reprenent el ball a la rotllana i donant així per acabada la pausa cerimonial ja prou immortalitzada.

Hip Hop Don't Stop!
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Tota festa te un punt àlgid i crec que va ser en aquest moment que va arribar el meu amic Diamond de Daplé Crew, un dels tres que estirem les restes del carro del grup, que va poder tornar a venir i ja van tres de quatre. Gràcies!

Jesse, Dreadful, Akness i Diamond
Imatge del vídeo de Luis Cabeza Requena
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Vam comptar amb la presència de l'Akness de Son 15 i vam estar una estona xerrant abans que el Briky fes una breu presentació/anunci del New Break City i el Son 15 pel cap de setmana següent. Al final tornaré a parlar de Son 15.

46è Aniversari del Bboy Briky
Foto de l'arxiu de Nono Rico
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Un altre moment emotiu va ser la celebració del 46è Aniversari del Bboy Briky. No va ser una festa sorpresa perquè havia estat anunciada i el Briky va ser la imatge de la quarta edició però va ser una merescuda festa d'aniversari.

DJ One
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Després de lliurar, bufar les espelmes i tastar el pastís d'aniversari i el cava, el DJ One va tornar als plats, reprenent el ball a la rotllana i donant així per acabada la pausa cerimonial i encetat el darrer quart de la festa.

Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Tothom que ho va voler va poder deixar el seu tag, el del seu grup, missatges o dibuixos al voltant del throwup del Kader al Mur de Fama. S'hi podien veure un munt de tags molt coneguts i d'altres que potser ho seran en el futur.

Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

El throwup del Kader va quedar força bé i, com ja he dit anteriorment, crec que l'acció va sorprendre positivament. També crec que va ser el Mur de la Fama més complet dels que hem fet fins ara i més que evolucionarà encara...

Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

No destacaré cap tag del Mur de la Fama perquè tots són igualment apreciats, així com els del llibre de visites, ambdós només presents un únic dia per edició. No em cansaré de repetir-ho: No us perdeu les festes d'inauguració!

Little Queen de The New Generation
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Com ja he dit abans, aquesta edició no va comptar amb coreografies per a les actuacions de break. En el cas de The New Generation, van sortir a la rotllana a fer uns quants torns seguits per acabar amb una petita batalla.

Vieja escuela de la calle Vs. The New Generation
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

A la final de la batalla van arribar el més jove de Vieja escuela de la calle i el més gran de The New Generation, tots dos nens. L'important no és guanyar sinó participar. I que tenim relleu generacional assegurat! Podeu venir en família : )

Foto de família al Palau Alòs
Foto de Victor Gomez Audiovisual
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

I com no hi ha inici sense final, no hi ha edició sense fotos de família ...i no hi ha foto de família sense que hi falti algun membre. És inevitable. Diria que la de sobre és la més nombrosa que he trobat ...i com sempre hi falta molta gent.

Foto de família al Palau Alòs
Foto de l'arxiu de Nono Rico
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Foto de família de BREAK BCN amb els organitzadors Marco Fonktana, Nono Rico i Dreadful i els col·laboradors Bboy Enrike i Bboy Briky, el DJ One estava punxant, tots mudats amb les buscades samarretes edició limitada.

BREAK BCN VOL. 4 al SON 15
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

Abans d'acabar voldria donar les gràcies als organitzadors de Son 15 que van visitar varies edicions de la nostra exposició i ens van oferir col·laborar per exposar-la al seu esdeveniment. Va ser una bona experiència que esperem poder repetir algun cop més en el futur. Properament publicaré l'entrada de la crònica.

Apartats Trobades Old School i Punts de Trobada mal recol·locats
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

L'única pega que vam tenir no te res a veure amb la organització de Son 15. Durant els quinze dies que van separar els dos esdeveniments, van treure el nostre Mur de la Fama per realitzar una peça permanent però, enlloc de respectar l'espai acordat, van treure els dos apartats dels costats i els van recol·locar malament sota la resta.

Peça SON d'Okar i Reebone
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

La peça va quedar espectacular i entenc que traguessin els apartats per tenir més lloc de l'acordat però no costava pas res fer una foto amb el mòbil abans de treure els apartats per recol·locar-los correctament. Tot a aquesta exposició segueix un ordre cronològic. En quest cas l'ordre dels factors sí altera el producte. Què hi farem!

Dreadful, Marco Fonktana i Nono Rico
Foto de l'arxiu de Nono Rico
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018

La meva valoració de l'experiència de tornar a coorganitzar l'exposició és súper positiva. Crec que ja som un bon equip consolidat i que la continuïtat ja és una roda que avança paral·lela a l'evolució de cada edició, sempre esperant millorar.

Fer un sol esdeveniment, a dos espais però junts, amb un horari continuat de mitja jornada, va ser tot un encert. Va venir força gent, tant els fidels que venen sempre, com repetidors de diferents edicions, com nous visitants. Genial!

Gràcies al Nono Rico i al Marco Fonktana per l'equip que fem. Gràcies al Palau Alòs per haver-nos ofert la col·laboració i un espai tan genial. Gràcies a tots els que han participat d'una manera o altra col·laborant a la quarta edició.

Finalment, gràcies a tots els que vau venir a la inauguració i durant les vora tres setmanes que va estar oberta l'exposició. No oblideu que els organitzadors seguim tramant, en equip i per separat, així que manteniu-vos sintonitzats! ; D

Nota: Molts de vosaltres pregunteu com aconseguir la nostra samarreta. De moment no es pot. Són d'edició limitada i la primera tirada curta és només per als organitzadors, col·laboradors recurrents i uns pocs compromisos. Tenim planejat fer una segona tirada curta, ja us avisarem. Si us plau, tingueu paciència i estigueu molt atents.

Fitxa:

Exposició: BREAK BCN VOL. 4: Orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona
Organitzadors: Nono Rico, Marco Fonktana i Dreadful
Lloc: Palau Alòs
Preu: Gratuïta
Data Inauguració: 13 de gener de 2018
Dates: Del 13 al 31 de gener de 2018
Adreça: Carrer Sant Pere Més Baix 55, 08003 Barcelona


Entrades relacionades:
BREAK BCN - Perifèria Beat Edition 2023
BREAK BCN - Santa Coloma Edition 2018
Inauguració BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018
Inauguració BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017
Inauguració BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017
Inauguració BREAK BCN - Say It Loud 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada