25 de maig del 2017

Inauguració BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El 8 d'abril de 2017 es va inaugurar l'exposició BREAK BCN VOL. 2: Orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona, a l'Espai Jove Boca Nord i, com ja vaig explicar, a aquesta segona edició en vaig ser un dels tres organitzadors.

Com el nom complet indica, BREAK BCN és una exposició sobre els orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona però també és una excusa per a reunir a membres de grups de break de la vella escola, breakers de totes les generacions i amics.

Vaig arribar amb temps per enllestir els detalls de darrera hora i després vaig gaudir de la jornada de la inauguració amb l'exposició, la trobada old school, la xerrada i el concert, a més de la trobada de deejays paral·lela.

Entrada a l'exposició
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El primer que es veia a l'anar baixant per les escales d'entrada a l'exposició era el cartell original de la pel·lícula Breakdance de 1984, penjat a una gran columna central a l'estil dels populars pirulins publicitaris que hi havia repartits per tota la ciutat.

Al voltant de la columna també es veien les parades amb revistes i fanzines del Derz, llibres del Shot, lloros del Jaime, un munt de coses de col·leccionisme de l'Horacio i discs i marxandatge d'alguns dels projectes del Marco Fonktana.

Centrant-nos en els continguts de l'exposició, seguint les parets des de les escales podíem veure els apartats Documentació, Break, Graffiti, Trobades Old School i Arxius, a més d'els extres intercalats, un recorregut pels inicis del hip hop a Barcelona.

Documentació
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Documentació era un apartat amb reproduccions de pàgines de diari on es podien veure les dates d'estrena, els anuncis dels cines i les crítiques de les pel·lícules Breakdance, Beat Street, Electric Boogaloo i Style Wars a Barcelona i una comparativa USA-BCN.

L'objectiu era aportar informació contrastada de com es van promocionar, quan es van estrenar i on es van projectar les pel·lícules que van introduir el hip hop a Barcelona, mostrar el desconcert dels crítics i acabar amb la confusió de dates amb els USA.

Aquestes pel·lícules són el punt de no retorn. Els espectadors que les vam veure, associaríem uns estils de música, dansa i pintura a una única paraula, BREAK, que acabaríem descobrint que en realitat era una cultura anomenada HIP HOP.

Break (vista parcial fotos Puppets)
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Break era un apartat amb fotografies de grups de breakdance, des dels inicis al Parc de la Ciutadella fins al gran punt de trobada que va esdevenir Universitat. Evidentment que no hi eren tots però sí una selecció dels més representatius.

Els més destacats van ser els Break People, que van resistir fins a transmetre els coneixements de la vella escola a la següent generació, i els Puppets, que van ser el primer grup professional contractat per fer actuacions.

És normal que aquests dos grups fossin destacats, ja que per temps i fama són dels que tenen més material als seus arxius, els que més van aportar a l'exposició i un dels membres dels Puppets, el Nono Rico, és un dels organitzadors.

Graffiti
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Graffiti era un petit apartat amb tres fotografies del grup Mafia 2. A aquesta segona edició no hi havia d'haver cap apartat de graffiti però al final vam recuperar el text i les tres fotos del de la primera edició i li vam fer una mica de lloc.

El motiu és que aquesta edició la vam enfocar cap als primers anys del break, quan s'estrenen les pelis, es balla break amb recopilatoris i es pinten els primers graffitis, com els dos que hi havien d'Universitat a l'apartat Break.

Però com que els Mafia 2 van ser el primer grup de graffiti a pintar metros, el Koa va punxar a la trobada, el Taka va passar per l'expo i el Kapi va participar a la xerrada, vam tenir-hi un detall. Una foto és la portada de Pioners del graffiti a Espanya.

Trobades Old School
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Trobades Old School era un apartat amb fotografies d'algunes trobades de la vella escola del break, des dels 25 Anys de Hip Hop a Barcelona del 2009. Evidentment que no hi eren totes però sí una tria de les més conegudes.

Molts grups fem les nostres pròpies trobades, per diversos motius alguns no podem reunir a tots els membres i d'altres aconsegueixen aplegar diversos grups però les d'aquest apartat eren trobades obertes a tothom.

Nota: De totes aquestes trobades obertes, les passades i les futures a les que hi pugui assistir, en trobareu les meves cròniques a l'etiqueta trobades old school que trobareu sempre disponible a la barra lateral del bloc sota Etiquetes del Bloc. ➡️➡️➡️

Arxius
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Arxius era un apartat amb reproduccions de part del material gràfic dels inicis del hip hop a Barcelona del meu arxiu personal. La selecció incloïa articles de premsa amb l'evolució des d'una estrena, un grup al carrer, un campionat i la moda.

L'objectiu era prendre consciència que tots podem tenir des d'una petita perla fins a un arxiu personal i que és molt important que comencem a pensar què en farem per poder donar-ho a conèixer per llegar-ho a futures generacions.

Tant l'apartat Arxius com l'apartat Documentació són part de la meva recerca per al projecte del que aquest bloc en forma una tercera part. Tots podem aportar el nostre petit gra de sorra per entendre i transmetre els nostres inicis.

L'exposició (vista parcial amb el Mur de la Fama)
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Després de fer un repàs a l'exposició, no voldria oblidar els extres, la part que només es va poder veure el dia de la inauguració, i de la que en vaig escriure una entrada que podeu veure al bloc de l'exposició visitant el següent enllaç.

A un dels extres hi havien exposades tres pel·lícules i Breakdance es va projectar a una sala annexa. Tampoc m'oblido del Mur de la Fama, la part més efímera, però el deixo per a més endavant, abans del concert, ja més farcit de tags.

Després de passar una bona estona a l'exposició, saludant, coneixent gent i explicant detalls, va arribar el moment de passar una altra bona estona a la trobada, escoltant als deejays i mirant als breakers més agosarats.

DJ Enzo
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El primer a punxar va ser el DJ Enzo, que va tenir la difícil tasca d'escalfar l'ambient. Aquest deejay va ser una de les sorpreses, ja que no estava anunciat. El Marco Fonktana me'l va presentar, ja que era el primer cop que el veia.

DJ Koa
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El segon a punxar va ser el gran DJ Koa. A partir d'aquest moment ja no es va parar de ballar. Quina sessió més guapa que es va marcar. Me'l va presentar el Nono Rico, l'havia vist algun cop però ja tenia ganes de coneixe'l en persona!

Dreadful i Koa
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Com quan vaig conèixer en persona al Kapi, em va fer molta il·lusió conèixer al Koa i em va saber greu no poder fer el mateix amb el Taka l'estona que es va passar. Sempre recordaré quan els E⚡️B ens vam començar a trobar M2 a la L5!

Trobada Old School (vista parcial)
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

A la trobada old school hi va venir gent de la vella escola però també gent de generacions posteriors, actuals i futures. Va molar molt poder veure nens aprenent moviments, els mateixos fets per diferents generacions o tots fent una corrent.

B-Boy Briky observat per un parell de Fallen Angelz
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

No podria acabar de parlar de la trobada sense anomenar al Briky, que no falla mai, sempre al peu del canó i sempre disposat quan se'l necessita. Gràcies! Voltes amb el cap estil vella escola del Briky i estil escola actual del Johan dels Fallen Angelz.

DJ Neas donant-li als plats
Almighty Skratcher Barcelona 2017

Després de la trobada old school vam fer una pausa per dinar i al tornar ja hi havia la trobada de deejays paral·lela Almighty Skratcher Barcelona amb, entre d'altres, el DJ Neas donant-li als plats. Ens hi vam estar una bona estona fins a la xerrada.

Xerrada Hip Hop: Orígens i transformació social de l'entorn
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

A la xerrada estàvem anunciats el Marco Fonktana (presentador i moderador), el Nono Rico (Puppets), el Nok (Break People), el Kapi (Strokes/Mafia 2) i jo (Electro Breakers). Al darrer moment vam poder incorporar al Txiki (Trepax) per sorpresa.

Finalment també hi van participar el Koa (Strokes/Mafia 2), el Michael (Estrellas Negras), el Dioni (Strokes), el Briky i l'Enrike (Vieja Escuela de la Calle), a més de les preguntes del públic assistent. Al final va poder venir el Diamond!

Segurament no vam tocar prou la part de transformació social de l'entorn de l'enunciat però amb tants pioners mítics era difícil no aprofitar el munt d'anècdotes que anaven sorgint sobre els orígens i l'evolució. Difícil no, impossible!

Foto Dreadful i Txiki de Jaime Fernandez Aparicio
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Va ser un plaer compartir xerrada amb tots ells i em va fer especial il·lusió conèixer en persona al Txiki, ja que el Max Headroom dels Trepax em va inspirar a començar a fer plantilles el 1986, cosa que vaig compatibilitzar amb el graffiti a ma alçada.

Foto de família al Boca Nord de Jaime Fernandez Aparicio
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Després de la xerrada ens vam fer una foto de família que, malgrat que faltin alguns dels membres, no pot faltar a totes les trobades i reunions old school. El nostre agraïment a en Jaime Fernandez Aparicio per totes les fotos que va fer.

El Mur de la Fama
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El Mur de la Fama es va estrenar a primera hora i a darrera hora ja estava petat, com ha de ser. Som molts els que ens vam fer fotos al davant i aquí en deixo dues fetes abans d'anar al concert i me'n reservo una final per tancar l'entrada.

Dreadful i Nono Rico
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El Nono Rico i jo ens vam encarregar de la major part dels continguts de l'exposició i malgrat els contratemps i el poc marge de temps que vam tenir ho vam aconseguir tirar endavant. Qui m'ho havia de dir quan ens van presentar el 1985!

Dreadful i Diamond
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El Diamond i jo som actualment els dos membres més actius dels Daplé Crew. Els darrers en retrobar-nos i els que més ens veiem. Anem a un munt d'esdeveniments hip hop i no falla mai, cosa que no es pot dir de gaires amics.

Concert Hombres Bala
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

Després de fer-nos fotos, recollir els extres i tancar els llums, vam fer unes merescudes birres i vam anar cap al concert dels Hombres Bala. Concert íntim però de puta mare. Aquests tios sempre s'ho curren, en grup i individualment.

Concert Suko
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

El següent va ser Suko, per a mi una descoberta doble: Per una banda no en tenia ni idea de que el Marco Fonktana hi toqués la bateria elèctrica i per una altra no coneixia l'emcee, que em va molar molt. Gràcies pel tros de CD!

Finalment va ser el torn de Blanquito Smith & El Tornado (DJ Set) però aquí la son endarrerida de dies preparant l'expo va fer acte de presència i vaig haver de plegar. Em vaig acomiadar dels amics i coneguts que vaig veure i vaig marxar.

Foto Nono Rico, Marco Fonktana i Dreadful de Jaime Fernandez Aparicio
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017

La meva valoració de l'experiència de coorganitzar l'exposició és súper positiva. Crec que hem fet un bon equip i que hem aconseguit donar-li continuïtat i un nou enfocament amb espai per evolucionar, per si podem oferir futures edicions.

No es el mateix un esdeveniment amb dos espais, horari discontinu i un esdeveniment paral·lel a un tercer espai, que un sol esdeveniment amb un sol espai i horari continuat. Va venir molta gent que, tot i estar repartida, va superar la de la primera edició.

Gràcies al Nono Rico i al Marco Fonktana per haver-me incorporat a l'equip. Gràcies a l'Espai Jove Boca Nord per haver-nos ofert la col·laboració i un espai tan genial. Gràcies a tots els que han participat d'una manera o altra col·laborant a la segona edició.

Finalment, gràcies tots els que vau venir a la inauguració i durant el mes que va estar oberta l'exposició. No oblideu que els organitzadors seguim tramant, en equip i per separat, així que manteniu-vos sintonitzats! ; D

Fitxa:

Exposició: BREAK BCN VOL. 2: Orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona
Organitzadors: Nono Rico, Marco Fonktana i Dreadful
Lloc: Espai Jove Boca Nord
Preu: Gratuïta, excepte el concert
Data Inauguració: 8 d'abril de 2017
Dates: Del 8 d'abril al 6 de maig de 2017
Adreça: Carrer dels Agudells 37-45, 08032, Barcelona


Entrades relacionades:
BREAK BCN - Perifèria Beat Edition 2023
BREAK BCN - Santa Coloma Edition 2018
Inauguració BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018
Inauguració BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017
Inauguració BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017
Inauguració BREAK BCN - Say It Loud 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada