16 de novembre del 2017

Inauguració BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El 8 de setembre de 2017 es va inaugurar l'exposició BREAK BCN VOL. 3: Orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona, a l'Ateneu L'Harmonia i, com ja vaig explicar, a aquesta tercera edició en vaig tornar a ser un dels tres organitzadors.

Com el nom complet indica, BREAK BCN és una exposició sobre els orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona però també és una excusa per a reunir a membres de grups de break de la vella escola, breakers de totes les generacions i amics.

Vaig arribar amb temps per enllestir els detalls de darrera hora (sempre en sorgeixen) i després vaig gaudir de la jornada de la inauguració amb l'exposició, la trobada old school, les actuacions, la presentació i el concert.

Entrada a l'exposició
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El primer que es veia a l'entrada a l'exposició era un cavallet amb el cartell i el text de presentació de la mateixa. A l'esquerra hi havien els apartats amb impressions, al centre -al fons- els extres i a la dreta els apartats amb fotografies.

Seguint l'esmentat recorregut, d'esquerra a dreta, podíem veure els apartats Documentació, Arxius i Graffiti, els extres i els apartats Break i Trobades Old School, un recorregut pels inicis del hip hop a Barcelona.

Al final del recorregut hi havia el text de conclusió de l'exposició, sota el qual hi havia una taula amb el llibre de visites i un retolador que, de la mateixa manera que els extres, vam retirar al final de la inauguració. No us perdeu les inauguracions!

Documentació
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Documentació era un apartat amb reproduccions de pàgines de diari on es podien veure les dates d'estrena, els anuncis dels cines i les crítiques de les pel·lícules Breakdance, Beat Street, Electric Boogaloo i Style Wars a Barcelona, una comparativa i un llistat.

L'objectiu era aportar informació contrastada de com es van promocionar, quan es van estrenar i on es van projectar les pel·lícules que van introduir el hip hop a Barcelona, mostrar el desconcert dels crítics i acabar amb la confusió de dates amb els USA.

Aquestes pel·lícules són el punt de no retorn. Els espectadors que les vam veure, associaríem uns estils de música, dansa i pintura a una única paraula, BREAK, que acabaríem descobrint que en realitat era una cultura anomenada HIP HOP.

Comparant amb la segona edició, Documentació va mutar. Vam reduir el número d'impressions a les escencials per adaptar-les a l'espai, canviar la distribució per adaptar-la a la forma d'exposar i afegir dades noves per avançar en el temps.

Arxius
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Arxius era un apartat amb reproduccions de part del material gràfic dels inicis del hip hop a Barcelona del meu arxiu personal. La selecció incloïa articles de premsa amb l'evolució des d'una estrena, els orígens, un campionat i la moda.

L'objectiu era prendre consciència que tots podem tenir des d'una petita perla fins a un arxiu personal i que és molt important que comencem a pensar què en farem per poder donar-ho a conèixer per llegar-ho a futures generacions.

Arxius
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Comparant amb la segona edició, Arxius també va mutar. Vam reservar un article en blanc i negre d'una pàgina per poder introduir-ne un altre en color de quatre pàgines i vam canviar la distribució per adaptar-la a la forma d'exposar.

Tant l'apartat Arxius com l'apartat Documentació són part de la meva recerca per al projecte del que aquest bloc en forma una tercera part. Tots podem aportar el nostre petit gra de sorra per entendre i transmetre els nostres inicis.

Graffiti
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Graffiti era un apartat amb imatges de peces pioneres d'Universitat. Unes del metro força conegudes però ja desaparegudes i les altres del tren molt menys conegudes però sorprenentment encara prou conservades.

L'objectiu era baixar al subsol d'Universitat per mostrar graffitis pioners, sobretot els supervivents, menys coneguts, més amagats i en perill d'extinció, alhora que propiciar l'espontània qüestió sobre la preservació.

Comparant amb la segona edició, Graffiti va més que mutar, renéixer. Vam reutilitzar un parell d'imatges per presentar-ne quatre de noves fotografiades durant la meva documentació per al projecte del que aquest bloc en forma part.

Els extres (vista parcial)
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Els Extres són una sèrie d'objectes originals de col·leccionisme que exposem només el dia de la inauguració de cada edició. Posters, fotogrames, cassets, vinils, radiocassets, roba, figures... majoritàriament de l'època i sempre breakers!

Per aquesta edició vam disposar d'una vitrina força ampla i com a novetat hi vam exposar figures de breakers, unes d'un conegut creador de figures artístiques d'edició limitada i les altres, de corda, d'una marca de joguines.

Fora de vitrina vam tornar a exposar dels posters i el llibre de visites, per a que els visitants de la inauguració ens poguessin deixar els seus tags, signatures, missatges, dibuixos... aquest cop sense bombardejar-lo, gràcies!

Break
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Break era un apartat amb fotografies de grups de breakdance, des dels inicis al Parc de la Ciutadella fins al gran punt de trobada que va esdevenir Universitat. Evidentment que no hi eren tots però sí una selecció dels més representatius.

Els més destacats van ser els Break People, que van resistir fins a transmetre els coneixements de la vella escola a la següent generació, i els Puppets, que van ser el primer grup professional contractat per fer actuacions.

És normal que aquests dos grups fossin destacats, ja que per temps i fama són dels que tenen més material als seus arxius, els que més van aportar a l'exposició i un dels membres dels Puppets, el Nono Rico, és un dels organitzadors.

Comparant amb la segona edició, Break pràcticament no va canviar. Sent com és la part central de l'exposició, només vam reservar alguna foto per adaptar-les a l'espai i canviar la distribució per adaptar-la a la forma d'exposar.

Trobades Old School
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Trobades Old School era un apartat amb fotografies d'algunes trobades de la vella escola del break, des dels 25 Anys de Hip Hop a Barcelona del 2009. Evidentment que no hi eren totes però sí una tria de les més conegudes.

Molts grups fem les nostres pròpies trobades, per diversos motius alguns no podem reunir a tots els membres i d'altres aconsegueixen aplegar diversos grups però les d'aquest apartat eren trobades obertes a tothom.

Comparant amb la segona edició, Trobades Old School pràcticament no va canviar. Només vam afegir una foto de família de la darrera edició, reservar alguna foto per adaptar-les a l'espai i canviar la distribució per adaptar-la a la forma d'exposar.

Nota: De totes aquestes trobades obertes, les passades i les futures a les que hi pugui assistir, en trobareu les meves cròniques a l'etiqueta trobades old school que trobareu sempre disponible a la barra lateral del bloc sota Etiquetes del Bloc. ➡️➡️➡️

DJ Enzo
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

A fora, la festa d'inauguració de l'exposició va començar amb la Trobada Old School. El DJ Enzo, va tornar a tenir la difícil tasca d'escalfar l'ambient. Dic tornar perquè ja vam tenir el plaer de comptar amb aquest deejay a la segona edició.

B-Boy Briky ensenyant a les noves generacions
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

I si el deejay escalfava l'ambient als plats, el bboy Briky ho va fer a la pista, començant per ensenyar algunes passes als més joves. Aquest bboy no falla mai, sempre al peu del canó i sempre disposat quan se'l necessita. Tres de tres! Gràcies!

El Briky gravant a l'Alsex
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

L'Alsex va ser un altre dels primers bboys a arrencar-se unes passes. El lloc era gran, hi havia terrassa de bar i molts llocs on asseure, així que va costar una mica aixecar la penya a ballar però de mica en mica es va anar animant.

Bboys de totes les generacions
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El millor d'aquestes trobades old school és que pots veure bboys de totes les generacions, des dels més petits fins als més grans, junts aprenent i ballant tots els estils. No es necessiten cangurs per venir, podeu venir en família!

Breakers de la vella escola
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Quan els breakers de la vella escola s'aixequen és que tramen coses. Aquestes trobades tenen l'esperit d'Universitat als vuitanta, reuneixen penya de tots els grups de tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona i es parla de dansa, música i pintura.

DJ One
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El segon als plats va ser el DJ One, que es va marcar una bona sessió, va posar música a les actuacions dels grups i va tornar a acabar la sessió. Va ser un plaer conèixer en persona a aquest altre gran deejay.

The New Generation
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

La primera actuació va ser una exhibició de The New Generation, grup infantil de dansa amb criatures que dediquen moltes hores a assajar i participar a esdeveniments. Pares i fills apostant pel futur de la cultura hip hop.

Vieja escuela de la calle
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

La segona actuació va ser un Show Breaking Freestyle de Vieja escuela de la calle, grup amb membres de diferents generacions que fomenta la transmissió de coneixements de la vella escola i els valors de la cultura hip hop a les noves generacions.

Foto de família a L'Harmonia de Nono Rico
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Després de les actuacions dels grups ens vam fer una foto de família que, malgrat que faltin alguns dels membres, no pot faltar a totes les trobades i reunions old school. En aquesta ocasió no surto a la foto perquè estava ajudant a l'interior.

Sam Oth & Co.
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

DJ Enzo va tornar als plats i aviat va arribar l'hora del rap amb Sam Oth i companyia donant-li a la paraula rimada. Més noves generacions per donar llarga vida al hip hop. La festa es va allargar i solapar amb la presentació, així que vam tornar cap a dins.

Presentació de Generation Hip Hop
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Ja a l'interior, Marco Fonktana va presentar la Raquel Delgado perquè al seu torn fes la presentació de l'associació Generation Hip Hop i l'Universal Hip Hop Museum. Una interessant proposta que haurem de seguir com evoluciona.

Dreadful i Nono Rico
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El Nono Rico i jo ens vam tornar a encarregar de la major part dels continguts de l'exposició i malgrat els contratemps que sempre surten i el poc marge de temps ho vam tornar a aconseguir tirar endavant. Sembla que ja ho tenim per la ma.

El Tornado feat. Welelo, Sr. Zambrana i Pau García
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Finalment vam fer un merescut descans per sopar, fer unes birres i agafar forces pel concert d'El Tornado feat. Welelo, Sr. Zambrana, Drap Brut i Pau García. Concert íntim però de puta mare. Sempre s'ho curren, en grup i individualment.

El Tornado feat. Drap Brut i Pau García
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El Tornado feat. Welelo i Pau García
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

El Tornado feat. Sr. Zambrana i Pau García
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

Aquesta edició no vam controlar gaire el tema de les fotos de família i d'equip. Les poques que tenim o són borroses o falta gent. A continuació us deixem aquesta lluint les samarretes edició limitada, que si en voleu haureu d'estar molt atents.

Dreadful i Nono Rico
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017

La meva valoració de l'experiència de tornar a coorganitzar l'exposició és súper positiva. Crec que hem consolidat un bon equip i que hem aconseguit donar-li continuïtat i un nou enfocament amb espai per evolucionar en futures edicions.

Tot i fer un mateix esdeveniment altre cop amb dos espais, aquesta vegada estava tot al mateix nivell, amb un horari continuat de mitja jornada i sense cap altre esdeveniment paral·lel. Va venir força gent, repartida però fidel.

Gràcies al Nono Rico i al Marco Fonktana per l'equip que fem. Gràcies a l'Ateneu L'Harmonia per haver-nos ofert la col·laboració i un espai tan genial. Gràcies a tots els que han participat d'una manera o altra col·laborant a la tercera edició.

Finalment, gràcies tots els que vau venir a la inauguració i durant el mes que va estar oberta l'exposició. No oblideu que els organitzadors seguim tramant, en equip i per separat, així que manteniu-vos sintonitzats! ; D

Fitxa:

Exposició: BREAK BCN VOL. 3: Orígens i evolució de la cultura hip hop a Barcelona
Organitzadors: Nono Rico, Marco Fonktana i Dreadful
Lloc: Ateneu L'Harmonia
Preu: Gratuïta
Data Inauguració: 8 de setembre de 2017
Dates: Del 8 al 30 de setembre de 2017
Adreça: Carrer de Sant Adrià 20, 08030, Sant Andreu de Palomar


Entrades relacionades:
BREAK BCN - Perifèria Beat Edition 2023
BREAK BCN - Santa Coloma Edition 2018
Inauguració BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018
BREAK BCN VOL. 4 - Palau Alòs 2018
Inauguració BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017
BREAK BCN VOL. 3 - L'Harmonia 2017
Inauguració BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017
BREAK BCN VOL. 2 - Boca Nord 2017
Inauguració BREAK BCN - Say It Loud 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada