4 d’octubre del 2023

Parets que parlen

Parets que parlen

Parets que parlen

Parets que parlen: Graffitis a Catalunya és un llibre de fotografia de graffitis del fotògraf murcià resident a Catalunya Cristòbal Garcia López. El llibre es va publicar el 2004, durant el boom de llibres de graffitis i captura una mostra d'un moment històric i irrepetible. El llibre està gairebé esgotat però encara es pot trobar. Aquesta entrada tracta aquesta Edició Original en tapa dura (cartoné) i en català, castellà i anglès.

L'autor i el llibre

Cristòbal Garcia López (Lorca, Múrcia 1953) és fotògraf i pintor resident a Reus, Tarragona. Ha publicat diversos llibres de fotografia i exposat la seva obra a diferents mitjans i exposicions individuals i col·lectives. En aquest llibre ens mostra la seva mirada externa al món del graffiti, mirant de preservar obres i transmetre emocions mitjançant multitud de fragments de graffitis de diverses ciutats de Catalunya.

El llibre s'estructurra en tres parts: La primera és la major part del text amb algunes fotografies i després de l'Índex està escrit a tres columnes en català, castellà i anglès, amb els textos: Montana Colors de Jordi Rubio i Rocabert, A la paret amb... de Xavier Amorós, D'homo sàpiens a homo ludens. Misteriosos palimpsests de Manuel Rivera, Escriure imatges. La ciutat tatuada d'Agustí Gutiérrez, La filosofia del graffiti de Maria Teresa Boronat, Impressions de diferents artistes i El graffiti de Manuel Cerecedo. La segona part (la més gran) són les fotografies amb el lloc i l'any de presa a peu de foto, dividides en tres blocs: Personatges, Rostres i +Graffitis. Finalment, la tercera part és la resta del text i un parell de fotos personals, amb els textos Cristòbal Garcia, el fotògraf (propòsit i significat del llibre), els crèdits i la dedicatòria.

Parets que parlen
Bona solució trilingüe amb una de les poques peces senceres

Aquest és un llibre correcte i un crim de llibre

Des d'un punt de vista estrictament de fotografia, d'un autor profà en la matèria del graffiti, seria un bon llibre de fotografia però la major part del text inicial que ocupa 44 de les 168 pàgines li resta valor. Aquest llibre mostra fotografies de graffitis de Catalunya preses des del 1997 fins al 2004, anant més enllà de només Barcelona i arribant fins a les ciutats de Ripollet, Mollet del Vallès, Tarragona, Reus i Girona. Tè unes bones fotografies, un bon disseny gràfic i bona solució al fet de ser trilingüe. Un llibre correcte de fotografia.

Parets que parlen
Bon disseny amb il·lustracions als apartats

Des d'un punt de vista estrictament de graffiti, que és el que se'n pot extreure pel títol, la matèria i el text que precedeix les fotos, és un crim de llibre de graffiti, perquè no cal tanta teoria, dissertació, filosofia i errades històriques i conceptuals per oferir fotos d'obres mutilades. Quan la peça contè lletres amb personatges s'han de mostrar les lletres amb els personatges. Sempre s'han fet apartats de personatges, missatges, etc... però on són les lletres? On és l'autoria? Només unes poques fotos mostren peces senceres, la resta són fragments extrets de context i autoria, un crim.

Parets que parlen
Peces mutilades amb lletres escapçades a doble pàgina

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2004, quan em vaig començar a documentar sobre els estils actuals i no hi havien tants recursos com ara però hi va haver un boom de llibres... i aquest no el vaig veure mai a les llibreries. No va ser fins molts anys desprès que el vaig veure a SprayPlanet, la botiga en línia de Montana Colors, i em va cridar l'atenció per ser de graffitis de Catalunya (normalment són de Barcelona) i en català (només cal mirar el llistat de llibres del bloc per veure els pocs que hi han en català).

Recentment vaig veure el llibre molt rebaixat i el vaig afegir a la darrera comanda. Malgrat tot el dit anteriorment, no me'n penedeixo d'haver-lo comprat perquè tinc una multitud de fragments de graffitis de diverses ciutats de Catalunya, que donen una mostra del que hi havia en aquella època dins i fora de Barcelona i, a més, em va sortir molt bé de preu i es va esgotar. Dit això, si no el tinguès i l'haguès de comprar al preu original o al que es pugui arribar a pujar, sabent el que se ara, no el compraria.

A qui li pot agradar?

El llibre és correcte per a qualsevol que li agradi la fotografia urbana, deixant-se portar pel que el fotògraf ha volgut capturar i no el que l'artista original de l'obra fotografiada volia mostrar. El llibre és un crim per a pintors d'art de carrer i més encara per a escriptors de graffiti, a menys que siguin massoquistes i es vulguin arriscar a veure si recorden o endevinen de quina peça poden ser els fragments o l'autor per l'estil o zona i època o que no en tinguin ni idea i només vulguin copiar personatges.

Parets que parlen
Una de les poques peces senceres amb escriptors al davant

Barcelona: Present

Com ja he dit anteriorment, surt Barcelona ciutat. Hi han bastantes fotos realitzades a la ciutat comtal, a llocs desapareguts com la zona del MACBA on ara hi ha la Facultat de Geografia i Història al Raval o al Poblenou quan tot just s'havia obert Diagonal Mar i el Fòrum i encara hi havien un munt de naus industrials abandonades on ara hi han oficines, hotels i pisos. Una llàstima que la fragmentació dels graffitis no permetin la correcta preservació d'un moment històric i irrepetible, sobretot a Barcelona però també a la resta de Catalunya.

Fitxa:

Títol: Parets que parlen
Autor: Cristòbal Garcia López
Any: 2004
Versió: Edició Original
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 168
Editorial: Pragma Edicions
Llengua: Català, Castellà i Anglès
ISBN: 84-933752-3-3
Dimensions: 24,4 x 30,5 x 2,0 cm
Gènere: Fotografia


Parets que parlen
Edició Original

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Parets que parlen
(tapa dura, edició original, català, castellà i anglès, Casa del Libro)


Entrades relacionades:
📚📚📚
Parets que parlen
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada