23 d’abril del 2016

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens, com el nom indica, és un llibre sobre els inicis del material gràfic de la cultura hip hop a Barcelona. El llibre està escrit per en David Shot i és el primer que s'ha publicat enfocat exclusivament en el disseny gràfic. La 1a Edició Original del llibre es va imprimir l'abril de 2012, es va presentar a IKARA i es va esgotar. La 2a Edició Revisada i Ampliada s'acaba d'imprimir aquest abril de 2016, es presentarà properament i ja el podeu comprar directament a l'autor. Aquesta entrada tracta la 2a Edició Revisada i Ampliada en tapa tova (rústica).

L'autor i el llibre

David Shot és escriptor de graffiti des de 1987 i va realitzar flyers, posters i fanzines hip hop fins el 1994. Entre d'altres coses, és dissenyador gràfic, artista plàstic, retolador manual, punxadiscs, autoeditor i treballa en diversos projectes des de l'estudi La Bomba 7. El llibre consta de tres parts: Una de breu inicial amb la Introducció, una de grossa central amb Fanzines, Flyers i Altre Material i una de breu final amb L'Autor i Agraïments. La major part del llibre són imatges i el text està escrit en català, amb les parts inicial i final -que és on hi ha el gruix del text- escrites en català, castellà i anglès.

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Flyers de Neas & Blazer i Cade

Aquest és un bon llibre

Aquest no és el primer llibre a recollir material gràfic, ho va ser Pioners del graffiti a Espanya, però aquell només tenia una petita mostra, ja que el seu fort era el text i les fotos dels grafiters. En aquest cas, el llibre està dedicat exclusivament al disseny gràfic, pel que el seu fort són les imatges. No havia vist mai tanta quantitat i diversitat de material gràfic, de l'època i de Barcelona, agrupat a un sol lloc. Impossible de trobar a cap altre llibre o font d'internet, potser només comparable a alguna col·lecció privada i rarament exhibit en públic, com la mostra a BREAK BCN.

La meva història del llibre

Quan es va presentar el llibre l'abril de 2012 no me'n vaig assabentar. De fet, no va ser fins un any i escaig després que m'hi vaig topar fent recerca per internet. Em va semblar un llibre molt interessant però, com no trobava cap més informació ni lloc on comprar-lo, l’agost de 2013 em vaig decidir a contactar amb el lloc on s'havia presentat per mirar d'aconseguir-lo. No en vaig obtenir cap resposta, no vaig trobar la forma de contactar amb l'autor, vaig trobar a un parell de llocs on deien que estava esgotat i al final vaig acabar desistint. Si més no, a curt termini, perquè no em vaig rendir.

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Dreadful & Shot

A principis d'aquest mes d'abril de 2016, altre cop fent recerca per internet, vaig trobar la forma de contactar amb l'autor i així ho vaig fer. Quina va ser la meva sorpresa, quan em va respondre que la segona edició del llibre estava a la impremta i que si en volia un me'l podia reservar! Vaig contestar afirmativament, quan els va rebre em va avisar, vam quedar a Universitat i resulta que sóc el primer a tenir-ne una còpia, signada i dedicada, i just a temps per Sant Jordi! Casualitats de la vida! Va ser un plaer conèixer a l'autor en persona, que em va caure de puta mare i espero poder anar a la presentació.

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
El llibre dedicat i signat

El llibre es llegeix d'una revolada. Es triga més o menys, depenent del temps que t'encantis mirant els detalls de les portades dels fanzines, els flyers de les jams, les caràtules de les mixtapes o les portades dels discs i del temps que se te'n vagi l'olla recordant les batalletes associades, que segur que en tindràs si vas viure el moment. De tot el material que surt al llibre, només en tinc una petita part, encara més petita que no hi surti i ara, amb aquest llibre, podré revisar si algun fanzine és còpia, comparant les portades de molts dels números. Genial!

La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Bon Sant Jordi

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de l'escriptura i el disseny gràfic. Des dels bboys de la vella escola que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de carrer o dissenyadors que vulguin conèixer com eren els inicis. Malgrat no ser un llibre de text, està escrit en català, conté un munt d'imatges de material gràfic de l'època i de Barcelona. Imprescindible per a documentalistes i col·leccionistes de la cultura hip hop, ja siguin locals, nacionals o internacionals.

Barcelona: Omnipresent

Com el títol indica, tot el contingut del llibre és de Barcelona però no només de la capital, també de diversos municipis de l'Àrea Metropolitana, com Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Montgat, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Ciutat Badia, Cerdanyola del Vallès i fins i tot més enllà, als confins de la properament extinta província, com Sabadell, Terrassa, Mollet del Vallés, Mataró i Arenys de Mar. Així doncs, hi han representats tots o la major part dels municipis on es feien la majoria d'esdeveniments hip hop de l'època.

Dues edicions, quina és millor?

No vaig tenir l'oportunitat de veure la 1a Edició Original però està esgotada i, segons el mateix autor, la 2a Edició Revisada i Ampliada te unes cinc o sis pàgines més i algunes correccions. Si ja tingués la primera edició, segurament no me'l tornaria a comprar i la preferiria per ser l'original que es va esgotar però, no tenint-la, prefereixo aquesta segona amb més pàgines i, sobretot, perquè he tingut l'oportunitat de conèixer l'autor i que em dediqués i signés el llibre. Si vols intentar trobar la primera edició de segona ma, és una opció, però jo em compraria la segona abans que s'esgoti. Tu tries.

Fitxa:

Títol: La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Autor: David Shot
Any: 2012
Versió: 2a Edició Revisada i Ampliada de 2016
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 144 Pàgines Color Edició Limitada
Editorial: Stay True
Llengües: Català, castellà i anglès
Dimensions: 21.1 x 14.9 x 0.6 cm
Gènere: Recerca, Documental


La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
1a Edició Original Esgotada i 2a Edició Revisada i Ampliada

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre, jo ho vaig fer encarregant-lo directament a l'autor per correu-e a davidshot@gmail.com i el preu era de 15€. Clica l'enllaç i contacta per conèixer disponibilitat i preu actuals.


Properament també el podràs trobar disponible a la venda a la presentació del llibre i a la web de l'estudi La Bomba 7. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Entrades relacionades:
Black & Metal
Inauguració This Is Street BAR - Antibiotic 2018
Inauguració Wall Pieces
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Dos platos y un micro. 30 años de hip hop en España
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Spanish Graffiti. Old School
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada