22 de desembre del 2011

Breakin' - Breakdance

Breakin' - Breakdance

Breakin' - Breakdance

Breakin', també coneguda com a Breakdance, és una pel·lícula de hip hop, la primera de dues parts. Dirigida per en Joel Silberg, va ser estrenada oficialment el 4 de maig de 1984 als cinemes dels EUA. Aquesta pel·lícula és la primera que va arribar a Europa per la porta gran, es va estrenar als nostres cinemes i va iniciar la primera generació de breakers catalans. El 2002 es va editar el Triple DVD Box Set que conté Breakin', Breakin' 2 i Beat Street, tres clàssics de la cultura hip hop. El 2015 es va editar la primera edició en BD. Aquesta entrada tracta el primer DVD d'aquesta caixa i el BD.

L'autor i la pel·lícula

En Joel Silberg és un director de cine nascut a Palestina que va estudiar direcció escènica a Londres i va dirigir pel·lícules als EUA i Israel. A la seva primera direcció americana es va acostar cinematogràficament per primera vegada al món del hip hop amb Breakin', centrant-se en la dansa, i una segona vegada amb Rappin', centrant-se en la música. Tot i aquests dos acostaments, no es pot dir que sigui un cineasta involucrat en aquesta cultura però Breakin' va ser tot un èxit i va influenciar el cinema hip hop, contribuint a donar a conèixer la cultura hip hop arreu del món.

Aquesta pel·lícula és més que una pel·lícula

Amb tots els focus centrats a Nova York, bressol del hip hop, a Los Angeles es va filmar la pel·lícula documental alemanya Breakin' and Enterin', font d'on va sortir el títol de Breakin', la majoria de breakers i el rapper Ice-T. Aquests breakers de LA van visitar als de NY per intercanviar estils d'ambdues costes. Breakin' és la primera pel·lícula hip hop de Hollywood, un clàssic que va seguir el camí obert per Wild Style. No hi ha dubte que hi ha un abans i un després d'aquesta pel·lícula a la història del breakdance, del hip hop i de l'art de carrer en general.

El DVD

Main Menu / Menú Principal
Breakin' - Breakdance

Quan reproduïm el DVD apareix una paret amb fotos en cercle, es pinta el títol de la pel·lícula, s'amplien i redueixen les fotos dels personatges Turbo, Special K i Ozone i apareixen les opcions del menú principal mentre sona Breakin'... There's No Stopping Us d'Ollie & Jerry. Mentre no seleccionem res, van apareixent noms pintats i soroll d'esprais. El Menú Principal de Breakin' conté les següents opcions: Play Movie (Pel·lícula), Scene Index (Escenes) i Special Features (Característiques Especials).

Scene Index / Menú Índex d'Escenes
Breakin' - Breakdance

El Menú Índex d'Escenes de Breakin' conté les següents 12 escenes amb què es divideix la pel·lícula: Opening Titles, Dance, Chicken, Contest, Future, Dance Class, Who's The Best, Rivals, Work Your Body, The Audition, The Show i End Credits. També conté la següent opció de navegació: Main Menu (Menú Principal).

Special Features / Menú Característiques Especials
Breakin' - Breakdance

El Menú Característiques Especials de Breakin' conté els següents 5 extres: Biographies, How To Break, Photo Gallery, Hip Hop Timeline i BBoy Battle Score Sheet. També conté la següent opció de navegació: Main Menu (Menú Principal).

Biographies / Menú Biografies
Breakin' - Breakdance

El Menú Biografies de Breakin' conté les següents 2 opcions: Cast (Actors) i Crew (Equip). Mentre que a la primera opció Cast accedim a un altre menú, a la segona opció Crew no n'hi ha i accedim directament a la primera biografia. També conté les següents 2 opcions de navegació: Special Features (Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Cast Biographies / Menú Biografies Actors
Breakin' - Breakdance

El Menú Biografies Actors de Breakin' conté les següents 6 biografies: Michael "Shrimp" Chambers, Lucinda Dickey, Adolfo "Shabba-Doo" Quinones, Ben Lokey, Christofer McDonald i Phineas Newborn III. També conté les següents 2 opcions de navegació: Biographies Menu (Menú Biografies) i Main Menu (Menú Principal).

Michael "Shrimp" Chambers / Actor Michael "Shrimp" Chambers
Breakin' - Breakdance

L'Actor Michael "Shrimp" Chambers de Breakin' és el primer actor de l'opció Cast i conté la seva biografia escrita acompanyada d'una foto. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina o actor següent, Cast Menu (Menú Actors) i Main Menu (Menú Principal).

Joel Silberg - Director / Director Joel Silberg
Breakin' - Breakdance

El Director Joel Silberg de Breakin' és el primer membre de l'opció Crew i conté la seva biografia escrita. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina o membre de l'equip següent, Biographies Menu (Menú Biografies) i Main Menu (Menú Principal).

How To Break / Menú Com Ballar Break
Breakin' - Breakdance

El Menú Com Ballar Break de Breakin' conté els següents 6 moviments: Backspin, Six Step, Windmill, Back 2 Back, Leg Hop i Turtles. També conté les següents 2 opcions de navegació: Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Backspin / Moviment Backspin
Breakin' - Breakdance

Backspin de Breakin' conté la descripció escrita, passa a passa, per aprendre a fer aquest primer moviment de breakdance. També conté les següents 2 opcions de navegació: Dance Menu (Menú Ball) i Main Menu (Menú Principal).

Photo Gallery / Galeria Fotogràfica
Breakin' - Breakdance

La Galeria Fotogràfica de Breakin' conté una fotografia de la pel·lícula. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la fotografia següent, Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Hip Hop Timeline / Línia de Temps del Hip Hop
Breakin' - Breakdance

La Línia de Temps del hip Hop de Breakin' conté la pàgina 1 de 12 de la línia temporal del hip hop escrita per en Mr. Wiggles. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina següent, Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Bboy Battle Score Sheet / Full de Puntuació de Batalla
Breakin' - Breakdance

El Full de Puntuació de Batalla de Break de Breakin' conté la pàgina 1 de 4 per a aprendre a fer taules de classificació i com puntuar a batalles de break escrites per en Mr. Wiggles. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina següent, Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

El BD

Breakdance

Quan reproduïm el BD apareixen les opcions del menú principal mentre de fons es reprodueix un vídeo de la Kelly ballant als càstings i assajant al garatge amb l'Ozono mentre sona Breakin'... There's No Stopping Us d'Ollie & Jerry. El Menú Principal de Breakdance conté les següents opcions: Ver Película (Veure Pel·lícula), Idiomas (Idiomes i Subtítols) i Escenas (Escenes). Totes les opcions es realitzen des del mateix menú principal, sobre el mateix vídeo i tema musical. Malgrat que teòricament el só de les dues llengües és de la mateixa qualitat, en castellà sona tapat i en anglès sona nítid.

Nota: No puc oferir imatges del menú principal, ja que no tinc reproductor Blu-ray a l'ordinador i no puc capturar la pantalla des del reproductor domèstic o el televisor.

La meva història de la pel·lícula

Breakdance es va estrenar a Barcelona el dilluns 28 de maig de 1984 als cinemes Palau del Cinema, Palau Balaña i Rio. L'anunci de l'estrena, del dissabte 26 de maig de 1984, es va acompanyar d'una nota que anunciava un concurs exhibició de breaking a Studio 54. Crítica de José Luís Guarner del 6 de juny de 1984. La pel·lícula va ser un èxit brutal. Llargues cues i vestíbuls convertits en pistes de ball durant tota la temporada, d'estrena i reestrena. La vaig veure moltes vegades, em vaig enganxar al break i el 2006 vaig comprar el DVD a Discos Castelló i el 2015 el BD a la fnac.es.

Nota: Si vols saber una mica més sobre la meva història de la pel·lícula i veure els "llavors i ara" dels personatges principals, no et perdis l'entrada 25 Anys de Hip Hop.

A qui li pot agradar?

La pel·lícula és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de la dansa. Des dels que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada el cinema de ball o la música, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració en els originals. Pel·lícula mítica del BREAK amb majúscules (popping, locking i bboying), amb tints de jazz, amb tocs d'humor, amb el debut cinematogràfic del rapper Ice-T com a emcee, amb deejays, amb graffitis i amb batalles. "L'explosiu ball dels 80s!!!"

Tres distribucions disponibles, quina és millor?

Si no ho tinc mal entès, hi han hagut diverses distribucions d'una única edició bàsica en DVD i una edició bàsica en BD i DVD. L'edició bàsica del 2002 inclosa al Triple DVD Box Set i l'edició bàsica del 2009 Breakdance - The Movie, ambdues en DVD, i l'edició bàsica del 2015 doblada al castellà, en BD i DVD. Sembla ser -no ho puc assegurar- que la segona és Widescreen 16:9. Com que en el meu cas, com en el de la majoria d'interessats en comprar aquesta pel·lícula, també volia comprar Breakin' 2 - Electric Boogaloo (la segona part) i Beat Street, em vaig decantar per la caixa amb totes tres, més barat que per separat. A més, quan la vaig comprar i quan vaig editar la primera edició d'aquesta entrada, encara no n'hi havia cap doblada al castellà. Tot i això, quan va aparèixer doblada al castellà en BD també la vaig comprar per tenir la versió estrenada aquí el 1984. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Breakin' - Breakdance
Direcció: Joel Silberg
Actors: Lucinda Dickey, Adolfo Quinones, Michael Chambers, Ben Lokey, Christopher McDonald, Phineas Newborn III, Bruno Falcon, Timothy Solomon, Ana Sánchez, Ice-T...
Tipus: Llargmetratge
Gènere: Hip Hop
DVD:
  Format: PAL
  Regió: 2
  Llengua: Anglès (nord-americà)
  Subtítols: NO
  Duració: 82 minuts
BD:
  Regió/Zona: 2/B (Europa)
  Llengües: Castellà i Anglès (nord-americà)
  Subtítols: Castellà i Portuguès
  Duració: 90 minuts aprox.


Breakin'
sobre Triple DVD Box Set i Breakdance - The Movie

Breakdance BD
sobre Breakdance DVD

On trobar-la:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar la pel·lícula des d'aquí mateix, tria la distribució i clica l'enllaç.


Compra Breakdance (BD) a Amazon.es
(doblada al castellà i original en anglès)

o
Compra Breakdance (DVD) a Amazon.es
(doblada al castellà i original en anglès)

o
Compra Breakdance (BD) a fnac.es
(doblada al castellà i original en anglès)

o
Compra Breakdance (DVD) a fnac.es
(doblada al castellà i original en anglès)

Jo vaig comprar el pack el 2006 a Discos Castelló, més car, però fa temps que no l'he tornat a trobar. Si ho vols provar, clica l'enllaç i contacta per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Vaig comprar el BD el 2015 a la fnac.es, després que a les botigues hi trobava les dues parts en DVD però en BD només la primera o la segona, mai les dues juntes. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.


Enllaços externs:
Joel Silberg (IMDb)
Adolfo Quinones (iMDb)
Adolfo Quinones (Wikipedia)
Adolfo Quinones (Shabba Doo)
Michael Chambers (iMDb)
Michael Chambers (Wikipedia)
Michael Chambers (Boogaloo Shrimp)
Lucinda Dickey (iMDb)
Lucinda Dickey (Wikipedia)
Breakin' (IMDb)
Breakin' (Wikipedia)
Breakin' Movie (The 80s Movies Rewind)
Breakin' (Discogs)


Entrades relacionades:
Krush Groove
Rappin'
Delivery Boys
Turk 182!
Body Rock
Breakin' 2 - Electric Boogaloo
Beat Street
Style Wars
Wild Style
25 Anys de Hip Hop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada