23 de desembre del 2011

Beat Street

Beat Street

Beat Street

Beat Street és una pel·lícula de hip hop. Dirigida per n'Stan Lathan, va ser estrenada oficialment el 8 de juny de 1984 als cinemes dels EUA. Aquesta pel·lícula és la segona que va arribar a Europa per la porta gran, es va estrenar als nostres cinemes i va iniciar la primera generació de breakers catalans. El 2002 es va editar el Triple DVD Box Set que conté els DVDs Breakin', Breakin' 2 i Beat Street, tres clàssics de la cultura hip hop. Aquesta entrada tracta el tercer DVD d'aquesta caixa.

L'autor i la pel·lícula

N'Stan Lathan és un director de sèries de televisió d'èxit amb poques però també exitoses pel·lícules de cinema. La seva primera i única aproximació cinematogràfica al món del hip hop va ser amb Beat Street, on va intentar reflectir el millor possible el que estava passant als carrers de Nova York, aplegant música, pintura i dansa... i va sortir-se'n prou bé. No es pot dir que sigui un cineasta involucrat en aquesta cultura però Beat Street va ser tot un èxit i va influenciar el cinema hip hop, contribuint a donar a conèixer la cultura hip hop arreu del món.

Aquesta pel·lícula és més que una pel·lícula

En plena era daurada del cinema hip hop dels vuitanta, aquesta pel·lícula es va basar principalment en dues fonts: D'una banda en n'Steven Hager, que va escriure l'article Hip Hop, d'on va escriure la història Beat Street que va vendre al productor de la pel·lícula. D'una altra banda en la pel·lícula documental Style Wars, d'on en va adaptar personatges reals. Beat Street és un clàssic que va seguir el camí obert per Wild Style. No hi ha dubte que hi ha un abans i un després d'aquesta pel·lícula a la història del breakdance, del hip hop i de l'art de carrer en general.

El DVD

Main / Menú Principal
Beat Street

Quan reproduïm el DVD apareix la foto d'un graffiti, sorgeixen dues franges pels costats sobre les que apareixerà Beat per l'esquerra i Street per la dreta a la franja de dalt, les opcions del menú principal a la franja de baix i les fotos dels personatges principals al mig mentre sona Son Of The Street de Jazzy Jay (versió rapejada, no la versió instrumental de la banda sonora). El Menú Principal de Breakin' conté les següents opcions: Play Movie (Pel·lícula), Scene Index (Escenes) i Extras Menu (Extres).

Scene Index / Menú Índex d'Escenes
Beat Street

El Menú Índex d'Escenes de Beat Street conté les següents 10 escenes amb què es divideix la pel·lícula: Opening Titles, The Club, Morning, Spit, Trains, D.J., Big Break, Police, The Funeral i End Credits. També conté la següent opció de navegació: Main Menu (Menú Principal).

Extras Menu / Menú Extres
Beat Street

El Menú Extres de Beat Street conté els següents 3 extres: Photo Gallery, Graffiti i Guide To Breakbeats. També conté la següent opció de navegació: Main Menu (Menú Principal).

Photo Gallery / Galeria Fotogràfica
Beat Street

La Galeria Fotogràfica de Beat Street conté una fotografia de la pel·lícula. També conté les següents 3 opcions de navegació: Fletxa Esquerra per passar a la fotografia anterior, Extras Menu (Menú Extres) i Fletxa Dreta per passar a la fotografia següent.

Graffiti
Beat Street

Graffiti de Beat Street conté un vídeo de fotografies de graffitis. Les opcions de navegació són esperar a que s'acabi o les mateixes que reproduint qualsevol pel·lícula.

Guide To Breakbeats / Guia per fer breakbeats
Beat Street

La Guia per fer breakbeats de Beat Street conté la pàgina 1 de 5 per a aprendre a comprar, extreure i fer bases escrites per en Mr. Wiggles. També conté les següents 3 opcions de navegació: Fletxa Esquerra per passar a la pàgina anterior, Extras Menu (Menú Extres) i Fletxa Dreta per passar a la pàgina següent.

La meva història de la pel·lícula

Beat Street es va estrenar a Barcelona el dilluns 13 d'agost de 1984 als cinemes Aribau i Principal Palacio-1. Crítica de José Luis Guarner del 21 d'agost de 1984 i anunci del segon mes en cartellera del 3 de setembre de 1984. Tres mesos després de l'estrena de Breakdance, tornàvem a tenir cine break!!! La pel·lícula va ser un èxit brutal. Llargues cues i vestíbuls convertits en pistes de ball durant tota la temporada, d'estrena i reestrena. La vaig veure moltes vegades, em vaig enganxar al break i el 2006 la vaig comprar a Discos Castelló.

Nota: Si vols saber una mica més sobre la meva història de la pel·lícula i veure els "llavors i ara" dels personatges principals, no et perdis l'entrada 25 Anys de Hip Hop.

A qui li pot agradar?

La pel·lícula és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop. Des dels que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada el cinema de ball o la música, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració en els originals. Pel·lícula mítica del BREAK amb els New York City Breakers, Rock Steady Crew, DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force, Grandmaster Melle Mel & The Furious Five, Jazzy Jay, The Treacherous Three, Doug E. Fresh, The Magnificent Force... graffitis, batalles, actuacions...

Tres distribucions disponibles, quina és millor?

Si no ho tinc mal entès, hi han hagut diverses distribucions d'una única edició bàsica en DVD. Actualment hi han tres distribucions disponibles: L'edició bàsica del 2002 inclosa al Triple DVD Box Set, l'edició bàsica del 2008 i una edició bàsica del 2010 doblada al castellà en diferents versions. Sembla ser -no ho puc assegurar- que la segona és Widescreen 16:9 i que les versions de la tercera només es diferencien en el disseny. Com que en el meu cas, com en el de la majoria d'interessats en comprar aquesta pel·lícula, també volia comprar Breakin' - Breakdance i Breakin' 2 - Electric Boogaloo, em vaig decantar per la caixa amb totes tres, més barat que per separat. A més, quan les vaig comprar i quan vaig escriure la primera edició d'aquesta entrada, encara no n'hi havia cap doblada al castellà. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Beat Street
Direcció: Stan Lathan
Actors: Rae Dawn Chong, Guy Davis, Jon Chardiet, Robert Taylor, Leon W. Grant, Saundra Santiago, Mary Alice...
Format: PAL
Regió: 2
Tipus: Llargmetratge
Duració: 101 minuts
Llengua: Anglès (nord-americà)
Subtítols: NO
Gènere: Hip Hop


Beat Street
sobre Triple DVD Box Set i Beat Street

On trobar-la:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar la pel·lícula des d'aquí mateix, tria la distribució i clica l'enllaç.


Compra Beat Street (DVD) a Amazon.es
(versió original en anglès)

o
Compra Beat Street (DVD) a Amazon.es
(original en anglès i doblada al castellà)

Jo vaig comprar el pack el 2006 a Discos Castelló, més car, però fa temps que no l'he tornat a trobar. Si ho vols provar, clica l'enllaç i contacta per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Beat Street és la primera pel·lícula hip hop dels 80s editada en DVD en castellà i, en el moment de fer la darrera edició d'aquesta entrada, es podia trobar a la fnac.es venuda per tercers. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Enllaços externs:
Stan Lathan (IMDb)
Stan Lathan (Wikipedia)
Rae Dawn Chong (iMDb)
Rae Dawn Chong (Wikipedia)
Guy Davis (iMDb)
Guy Davis (Wikipedia)
Guy Davis
Beat Street (IMDb)
Beat Street (Wikipedia)
Beat Street Movie (The 80s Movies Rewind)


Entrades relacionades:
Krush Groove
Rappin'
Delivery Boys
Turk 182!
Body Rock
Breakin' 2 - Electric Boogaloo
Breakin' - Breakdance
Style Wars
Wild Style
Subway Art
25 Anys de Hip Hop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada