24 de desembre del 2011

Breakin' 2 - Electric Boogaloo

Breakin' 2 - Electric Boogaloo

Breakin' 2 - Electric Boogaloo

Breakin' 2, també coneguda com a Electric Boogaloo, és una pel·lícula de hip hop, la segona de dues parts. Dirigida per en Sam Firstenberg, va ser estrenada oficialment el 21 de desembre de 1984 als cinemes dels EUA. Aquesta pel·lícula és la tercera que va arribar a Europa per la porta gran, es va estrenar als nostres cinemes i va iniciar la primera generació de breakers catalans. El 2002 es va editar el Triple DVD Box Set que conté Breakin', Breakin' 2 i Beat Street, tres clàssics de la cultura hip hop. El 2015 es va editar la primera edició en BD. Aquesta entrada tracta el primer DVD d'aquesta caixa i el BD.

L'autor i la pel·lícula

En Sam Firstenberg és un director de cine nascut a Polònia i criat a Israel, que va estudiar cinema a Los Angeles i va dirigir pel·lícules als EUA. Conegut per fer pel·lícules de Sèrie B de baix pressupost i seqüeles, es va acostar cinematogràficament al món del hip hop una única vegada amb Breakin' 2, la -menyspreuada pels crítics però aclamada pel públic- segona part de Breakin'. No es pot dir que sigui un cineasta involucrat en aquesta cultura però Breakin' 2 va ser tot un èxit i va influenciar el cinema hip hop, contribuint a donar a conèixer la cultura hip hop arreu del món.

Aquesta pel·lícula és més que una pel·lícula

La història continua les passes de la primera part amb l'adaptació al cinema de fets reals succeïts a Los Angeles. Aquest cop es basa en la protesta ciutadana per la demolició del Radiotron, que a la primera part només era el nom d'un club però a la segona part ja és un centre cívic, tot i que anomenat Miracles, del qual avui encara n'ha sobreviscut una organització. Breakin' 2 és un clàssic que va seguir el camí obert per Wild Style. No hi ha dubte que hi ha un abans i un després d'aquesta pel·lícula a la història del breakdance, del hip hop i de l'art de carrer en general.

El DVD

Abans d'anar als menús, cal advertir que, a més d'estar basats en els de la primera part, només el Menú Principal, l'Index d'Escenes i la Galeria Fotogràfica estan adaptats i la resta són exactament els mateixos, errant les biografies, fins al punt d'errar la del director, dient que és en Joel Silberg (director de Breakin') enlloc d'en Sam Firstenberg (director de Breakin' 2).

Main / Menú Principal
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

Quan reproduïm el DVD apareix una paret amb fotos en cercle, es pinta el títol de la pel·lícula, s'amplien i redueixen les fotos dels personatges Turbo, Special K i Ozone i apareixen les opcions del menú principal mentre sona Breakin'... There's No Stopping Us d'Ollie & Jerry. Mentre no seleccionem res, van apareixent noms pintats i un soroll d'esprais. El Menú Principal de Breakin' conté les següents opcions: Play Movie (Pel·lícula), Scene Index (Escenes) i Special Features (Característiques Especials).

Scene Index / Menú Índex d'Escenes
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Índex d'Escenes de Breakin' 2 conté les següents 10 escenes amb què es divideix la pel·lícula: Opening Titles, Planning, Save "Miracles", Get Outta Here, Audition, The Jive, The Accident, Trouble, Celebrate i End Credits. També conté la següent opció de navegació: Main Menu (Menú Principal).

Special Features / Menú Característiques Especials
Breakin' - Breakdance

El Menú Característiques Especials de Breakin' 2 conté els següents 5 extres: Biographies, How To Break, Photo Gallery, Hip Hop Timeline i Bboy Battle Score Sheet. També conté la següent opció de navegació: Main Menu (Menú Principal).

Biographies / Menú Biografies
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Biografies de Breakin' 2 conté els següents 2 opcions: Cast (Actors) i Crew (Equip). Mentre que a la primera opció Cast accedim a un altre menú, a la segona opció Crew no n'hi ha i accedim directament a la primera biografia. També conté les següents 2 opcins de navegació: Special Features (Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Errors a les biografies
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Biografies Actors de Breakin' 2 conté les següents 6 biografies, sent correctes les tres primeres i equivocades les tres darreres: Michael "Shrimp" Chambers, Lucinda Dickey, Adolfo "Shabba-Doo" Quinones, Ben Lokey (equivocat), Christofer McDonald (equivocat) i Phineas Newborn III (equivocat). També conté les següents 2 opcions de navegació: Biographies Menu (Menú Biografies) i Main Menu (Menú Principal).

Michael "Shrimp" Chambers / Actor Michael "Shrimp" Chambers
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

L'Actor Michael "Shrimp" Chambers de Breakin' 2 és el primer actor de l'opció Cast i conté la seva biografia acompanyada d'una foto. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina o actor següent, Cast Menu (Menú Actors) i Main Menu (Menú Principal).

Errors a les biografies
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Director Joel Silberg és el primer membre de l'opció Crew de Breakin' 2 equivocat ja que hauria de contenir el Director Sam Firstenberg. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina o membre de l'equip següent, Biographies Menu (Menú Biografies) i Main Menu (Menú Principal).

How To Break / Menú Com Ballar Break
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Com Ballar Break de Breakin' 2 conté els següents 6 moviments: Backspin, Six Step, Windmill, Back 2 Back, Leg Hop i Turtles. També conté les següents 2 opcins de navegació: Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Backspin / Moviment Backspin
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Moviment Backspin de Breakin' 2 conté la descripció, passa a passa, per aprendre a fer aquest primer moviment de breakdance. També conté les següents 2 opcins de navegació: Dance Menu (Menú Ball) i Main Menu (Menú Principal).

Photo Gallery / Menú Galeria Fotogràfica
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Galeria Fotogràfica de Breakin' 2 conté una fotografia de la pel·lícula. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la fotografia següent, Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Hip Hop Timeline / Menú Línia de Temps del Hip Hop
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Línia de Temps del hip Hop de Breakin' 2 conté la pàgina 1 de 12 de la línia temporal del hip hop d'en Mr. Wiggles. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina següent, Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

Bboy Battle Score Sheet / Menú Full de Puntuació de Batalla
Breakin' 2 - Electric Boogaloo

El Menú Full de Puntuació de Batalla de Break de Breakin' 2 conté la pàgina 1 de 4 per a aprendre a fer taules de classificació i com puntuar a batalles de break d'en Mr. Wiggles. També conté les següents 3 opcions de navegació: Una Fletxa per passar a la pàgina següent, Special Features Menu (Menú Característiques Especials) i Main Menu (Menú Principal).

El BD

Breakdance 2 Electric Boogaloo

Quan reproduïm el BD apareixen les opcions del menú principal mentre de fons es reprodueix un vídeo de ball al carrer, perseguint als Electro Rock i l'escenari de Lucia mentre sona Believe In The Beat de Carol Lynn Townes. El Menú Principal de Breakdance 2 Electric Boogaloo conté les següents opcions: Ver Película (Veure Pel·lícula), Idiomas (Idiomes i Subtítols) i Escenas (Escenes). Totes les opcions es realitzen des del mateix menú principal, sobre el mateix vídeo i tema musical. Malgrat que teòricament el só de les dues llengües és de la mateixa qualitat, en castellà sona tapat i en anglès sona nítid.

Nota: No puc oferir imatges del menú principal, ja que no tinc reproductor Blu-ray a l'ordinador i no puc capturar la pantalla des del reproductor domèstic o el televisor.

La meva història de la pel·lícula

Electric Boogaloo es va estrenar a Barcelona el dilluns 6 de maig de 1985 als cinemes Palau del Cinema, Palau Balaña i Rio amb anuncis als diaris a pàgina completa. Crítica de Núria Vidal del 12 de maig de 1985. Un any després de la primera pel·lícula hip hop estrenada als nostres cinemes, aquesta serà la darrera mítica. La pel·lícula va ser un èxit brutal. Llargues cues i vestíbuls convertits en pistes de ball durant tota la temporada, d'estrena i reestrena. La vaig veure moltes vegades, em vaig enganxar al break i el 2006 vaig comprar el DVD a Discos Castelló i el 2015 el BD a la fnac.es.

Nota: Si vols saber una mica més sobre la meva història de la pel·lícula i veure els "llavors i ara" dels personatges principals, no et perdis l'entrada 25 Anys de Hip Hop.

A qui li pot agradar?

La pel·lícula és una passada per a qualsevol que s'estimi la cultura hip hop i, en especial, l'art de la dansa. Des dels que vulguin rememorar els vells temps, passant pels que simplement els agrada el cinema de ball o la música, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració en els originals. Pel·lícula mítica del BREAK amb majúscules (popping, locking i bboying), amb tints de jazz, amb tocs d'humor, amb la reaparició cinematogràfica del rapper Ice-T com a emcee, amb deejays, amb graffitis, amb batalles i amb actuacions electritzants.

Tres distribucions disponibles, quina és millor?

Si no ho tinc mal entès, hi han hagut diverses distribucions d'una única edició bàsica en DVD i una edició bàsica en BD i DVD. L'edició bàsica del 2002 inclosa al Triple DVD Box Set i l'edició bàsica del 2009 Breakdance 2 - Electric Boogaloo, ambdues en DVD, i l'edició bàsica del 2015 doblada al castellà, en BD i DVD. Sembla ser -no ho puc assegurar- que la segona és Widescreen 16:9. Com que en el meu cas, com en el de la majoria d'interessats en comprar aquesta pel·lícula, també volia comprar Breakin' (la primera part) i Beat Street, em vaig decantar per la caixa amb totes tres, més barat que per separat. A més, quan la vaig comprar i quan vaig editar la primera edició d'aquesta entrada, encara no n'hi havia cap doblada al castellà. Tot i això, quan va aparèixer doblada al castellà en BD també la vaig comprar per tenir la versió estrenada aquí el 1985. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Breakin' 2 - Electric Boogaloo
Direcció: Sam Firstenberg
Actors: Lucinda Dickey, Adolfo Quinones, Michael Chambers, Susie Coelho, Harry Caesar, Jo De Winter, John Christy Ewing, Steve Notario, Ice-T...
Tipus: Llargmetratge
Gènere: Hip Hop
DVD:
  Format: PAL
  Regió: 2
  Llengua: Anglès (nord-americà)
  Subtítols: NO
  Duració: 94 minuts
BD:
  Regió/Zona: 2/B (Europa)
  Llengües: Castellà i Anglès (nord-americà)
  Subtítols: Castellà
  Duració: 94 minuts aprox.


Breakin' 2
sobre Triple DVD Box Set i Breakdance 2

Breakdance 2 Electric Boogaloo BD
sobre Breakdance 2 Electric Boogaloo DVD

On trobar-la:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar la pel·lícula des d'aquí mateix, tria la distribució i clica l'enllaç.


Compra Breakdance 2 Electric Boogaloo BD a Amazon.es
(doblada al castellà i original en anglès)

o
Compra Breakdance 2 Electric Boogaloo DVD a Amazon.es
(doblada al castellà i original en anglès)

o
Compra Breakdance 2 Electric Boogaloo BD a fnac.es
(doblada al castellà i original en anglès)

o
Compra Breakdance 2 Electric Boogaloo DVD a fnac.es
(doblada al castellà i original en anglès)

Jo vaig comprar el pack el 2006 a Discos Castelló, més car, però fa temps que no l'he tornat a trobar. Si ho vols provar, clica l'enllaç i contacta per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Vaig comprar el BD el 2015 a la fnac.es, després que a les botigues hi trobava les dues parts en DVD però en BD només la primera o la segona, mai les dues juntes. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.


Enllaços externs:
Sam Firstenberg (IMDb)
Adolfo Quinones (iMDb)
Adolfo Quinones (Wikipedia)
Adolfo Quinones (Shabba Doo)
Michael Chambers (iMDb)
Michael Chambers (Wikipedia)
Michael Chambers (Boogaloo Shrimp)
Lucinda Dickey (iMDb)
Lucinda Dickey (Wikipedia)
Breakin' 2 - Electric Boogaloo (IMDb)
Breakin' 2 - Electric Boogaloo (Wikipedia)
Breakin' 2 Electric Boogaloo Movie (The 80s Movies Rewind)
Breakin' 2 - Electric Boogaloo (Discogs)


Entrades relacionades:
Krush Groove
Rappin'
Delivery Boys
Turk 182!
Body Rock
Beat Street
Breakin' - Breakdance
Style Wars
Wild Style
Subway Art
25 Anys de Hip Hop

1 comentari: