18 de març del 2016

Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes

Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes

Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes

Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes és un llibre de graffitis d'arreu del món del creatiu Nicholas Ganz. El llibre es va publicar el 2004, en plena explosió de la diversitat multicultural, s'ha traduït a 12 llengües i està cridat a ser, si encara no ho és ja, un referent històric de l'art de carrer global. Encara es pot trobar l'Edició Original del 2004 en tapa dura (cartoné) i la Nova Edició del 2009 en tapa dura i tova (rústica). Aquesta entrada tracta l'Edició Original en tapa dura i en castellà, que és l'única que hi havia a Barcelona en el moment en que el vaig comprar.

L'autor i el llibre

Nicholas Ganz, també conegut com a Keinom, és escriptor, fotògraf, pintor i dissenyador. Ha publicat altres llibres sobre art de carrer, com Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes o Street Messages, entre d'altres llibres de temàtica social. 10 anys documentant-se sobre l'art de carrer i el graffiti i 3 anys viatjant per tot el món, fotografiant i investigant, per escriure i completar aquest llibre amb 2000 fotos, pròpies i cedides, de peces de més de 180 artistes, ordenats alfabèticament per continents en tres grans blocs: Amèrica, Europa i la Resta del Món.

Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Desplegables de fins a quatre pàgines

Aquest és un gran llibre

Aquest llibre mostra la riquesa de la diversitat d'estils i influències culturals del món, on ha desembocat al nou mil·leni aquella evolució i expansió inicial reflectida al Spraycan Art de 1987. Els dos llibres són completament diferents, l'un ha esdevingut el model a seguir pels llibres actuals de graffitis com aquest i l'altre ha donat el tret de sortida a una allau, constant més d'una dècada després, de llibres d'art de carrer. Ambdós llibres preserven un testimoni, no complet però sí representatiu, de l'estat d'un art efímer d'un període de temps. Moltes fotografies irrepetibles i text amb comentaris d'artistes.

La meva història del llibre

El llibre es va publicar el 2004, casualment coincidint amb 20è Aniversari del Hip Hop a Europa però jo aleshores estava bastant desconnectat del tema. Aquell 2004 va ser l'any del Fòrum de les Cultures, al que vaig assistir vàries vegades i gaudir del Hip Hop al Fòrum, que vaig confondre amb la primera edició de l'Hipnotik Festival. Tot això va passar un any abans de la retrobada dels Electro Breakers i el meu retorn actiu al hip hop. Abans que comencés a comprar pelis, discs i llibres de hip hop de la vella escola, llibres i vídeos d'art de carrer de la nova escola i a documentar-me i recopilar material propi.

L'Espai Graffiti al Fòrum, un immens mur amb el graffiti més gran del món, acaba amb un parèntesi personal de més de deu anys sent un membre molt passiu de la cultura hip hop. Aquell graffiti de graffitis inicia una primera crida al meu retorn actiu, em motiva a tornar a fixar-me detalladament en les peces, estils, eines i tècniques actuals, molt diferents de les que havia fet servir jo. Quan em vaig voler documentar sobre els estils actuals no hi havien tants recursos com ara però van començar a aparèixer alguns llibres i aquest en va ser el més destacat i el primer que vaig comprar, a la fnac Diagonal Mar el 2005.

A qui li pot agradar?

El llibre és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art de carrer i, en especial, l'art de l'escriptura i pintura mural global. Des dels escriptors de la vella escola que vulguin actualitzar-se, passant pels que simplement els agrada l'art, fins als nous artistes de carrer que vulguin trobar inspiració, que en trobaran i molta. El llibre fa un breu repàs històric i posada al dia, per passar a posar tota la carn a la graella i reblar el clau amb un altra breu però detallada informació, agraïments i crèdits. Les característiques d'aquesta obra són qualitat, quantitat, diversitat, testimoni i inspiració. What else?

Barcelona: Present

El llibre passa per Amèrica, Europa i la Resta del Món i a la seva gira europea fa algunes parades a Barcelona, concretament a les pàgines 124 i 125 (Sixe i Blek Le Rat), 158 (Cha/Chanoir), 170 i 171 (Cha, Pez i La Mano/Nami), 184 (Done), 244 (Miss Van), 254 i 255 (ONG/Ovejas Negras) i 320 (Pez). Els exemples de la ciutat comtal no són gens propers a la cultura hip hop, malgrat alguns artistes tenen els seus orígens al graffiti clàssic, però molts altres exemples sí que ho són. No és un bon llibre per veure gaire graffiti de Barcelona però és un gran llibre per veure art de carrer global.

Dues edicions, quina és millor?

Encara no he pogut veure la Nova Edició, perquè no conec ningú que la tingui i encara no l'he buscada mai a consciència per les botigues, però per les dades que he trobat a internet es diferència en 10 pàgines noves, 6 pàgines desplegables més, text actualitzat, una coberta nova i una versió en tapa tova. A priori, prefereixo l'Edició Original, perquè és la primera, perquè és una edició de qualitat i pel que representa per a mi però si es tractés d'un altre llibre dels actuals probablement compraria la darrera edició ampliada i actualitzada de tapa dura. Tu tries.

Fitxa:

Títol: Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Autor: Nicholas Ganz
Any: 2004
Versió: Edició Original (reimpressió de 2005)
Enquadernació: Tapa dura (cartoné)
Número pàgines: 376
Editorial: Gustavo Gili
Llengua: Castellà
ISBN-10: 84-252-1954-X
ISBN-13: 978-8425219542
Dimensions: 22,8 x 24,2 x 3,5 cm
Gènere: Fotografia


Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Edició Original i Nova Edició

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el llibre des d'aquí mateix, clica l'enllaç.


Compra Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
(tapa dura, edició original, castellà, Amazon.es)

o
Compra Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
(tapa tova, nova edició, castellà, Amazon.es)

o
Compra Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
(tapa dura, nova edició, castellà, fnac.es)


També pots trobar la Nova Edició en tapa dura i castellà a la pròpia editorial Gustavo Gili de Barcelona. Clica l'enllaç per conèixer disponibilitat i preu actuals.

Entrades relacionades:
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada