26 de gener del 2013

Saló del Còmic de Barcelona

Saló del Còmic de Barcelona

El cap de setmana del 3 al 6 de maig de 2012 es va celebrar el Saló Internacional del Còmic de Barcelona i, com no podia ser d'altra manera, hi vaig assistir diumenge.

Ja he explicat una mica la relació que hem tingut amb el Saló del Còmic durant molts anys, tant el David com jo, i la que tornem a tenir des del 2009, després d'una llarga pausa.

Aquest cop hi vaig anar amb el meu amic Payback de DNP Crew, qui em va reenganxar als còmics de superherois a finals dels 80 i d'on ens inspiràvem per fer plantilles de graffiti.

També ja he explicat una mica la relació entre el hip hop i el còmic tres vegades: 1, 2 i 3. Aquí va la quarta, aquest cop sobre les arrels del hip hop: funky, soul jazz i blaxploitation.

Cartell de la pel·lícula Friday Foster d'Arthur Marks

Si pel·lícules, portades de discs i llibres de la primera meitat dels 80 van ser referències pel hip hop europeu de mitjans dels 80, els còmics ho van continuar sent pel graffiti fins als 90.

Però abans que el hip hop arribés a Europa, als EUA ja havia passat el mateix amb programes com Soul Train, pel·lícules del blaxploitation i còmics, referències pels pioners.

Dels locks i pops a ritme de funky en va sorgir el break. Dels herois del cine, els herois dels plats, micros, pistes i vagons. Dels còmics i cartells, els grans rètols i caràcters del graffiti.

Desconeguts de barris perifèrics de grans ciutats eren ara protagonistes, els seus noms en grans lletres es veurien per tot arreu. Les guerres de bandes esdevindrien guerres d'estils.

Còmic Friday Foster de Jordi Longarón i Llopart

Jordi Longarón i Llopart, dibuixant català nascut a Barcelona el 1933, va obtenir el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona 2011 en reconeixement a tota la seva trajectòria.

L'exposició Gestes gràfiques de Longarón, va fer un repàs a la seva carrera, on destacaré la seva internacionalització a principis dels 60 i obres destacades com Friday Foster.

El 1969 el Chicago Tribune and the New York News Syndicate va contractar Jim Lawrence i Jordi Longarón i Llopart per Friday Foster. Lawrence la va escriure i Longarón la va dibuixar.

Friday Foster va ser un còmic molt conegut del 70 al 74, que es va arribar a convertir en pel·lícula el 75, protagonitzada per la icona del blaxploitation Pam Grier, amb nina i tot!

Actualització: El 2021 es va publicar el llibre Friday Foster, una integral que vaig descobrir, comprar, llegir i de la que en vaig fer una entrada el 2022.

Actualització: El 2024 es va realitzar l'exposició Longaron i Friday Foster, que vaig descobrir, visitar, fotografiar i de la que en vaig fer una entrada el 2024.

Nina i Còmic Friday Foster de Jordi Longarón i Llopart

Montana Colors tornava a ser present amb la seva habitual parada, representant de la Montana Shop & Gallery Barcelona, però enguany no vaig veure ni mur ni taller de graffiti.

Edding tornava a ser present amb la seva parada farcida dels seus mítics retoladors, dels més clàssics als més moderns, malgrat no ser mai pensats expressament per al graffiti.

Wacom també tornava a ser present amb les seves magnífiques taules gràfiques, ja majoritàriament Cintiq, tant a la seva parada com a parades on es creava digitalment.

Com ja he dit moltes vegades, al Saló del Còmic no tot són parades i cues. Les exposicions ho demostren. Del còmic a la il·lustració, el disseny, el cine o el graffiti només hi ha un pas.

Little Nemo de Winsor McCay

No em puc oblidar de l'exposició Little Nemo de Winsor McCay, a qui vaig anomenar a El naixement del còmic, i ho confirmo: impresos en paper i format actuals semblen d'avui dia.

Em vaig perdre de l'exposició del recent desaparegut Jean Giraud Moebius, que vaig deixar pel final i em vaig trobar que ja no deixaven entrar-hi, força abans del tancament. Epic fail.

D'en Moebius enguany s'han fet moltes exposicions arreu i, aquest cop no me la vaig perdre, Montana Gallery Barcelona en va dedicar una feta per escriptors de graffiti, que ja publicaré.

La mort d'en Moebius va marcar el món del còmic i el cinema. Va participar als dissenys de moltes pel·lícules mítiques, com Alien, que precisament va tornar al saló amb Prometheus.

Prometheus

Prometheus va crear molta expectació al ser en Ridley Scott, el primer director de la saga, a tornar al món Alien amb aquesta preqüel·la i els brillants dissenys d'HR Giger i Moebius.

A més de Prometheus, del cinema amb parada al saló, només recordo The Dark Knight Rises i Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Potser n'hi havia alguna més però ja no ho recordo.

Entrades relacionades:
Friday Foster (2022)
Longaron i Friday Foster (2024)

Saló del Còmic de Barcelona / Comic Barcelona (2019)
Saló del Còmic de Barcelona (2018)
Saló del Còmic de Barcelona (2017)
Saló del Còmic de Barcelona (2016)
Saló del Còmic de Barcelona (2015)
Saló del Còmic de Barcelona (2014)
El Món dels Bodé (2013)
Saló del Còmic de Barcelona (2013)
Homenatge a Moebius (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2011)
El naixement del còmic (2011)
Saló del Còmic de Barcelona (2010)


Entrades relacionades fora d'aquest bloc:
Saló del Còmic de Barcelona (2019 RSVb)
Saló del Còmic de Barcelona (2018 RSVb)
Saló del Còmic de Barcelona (2017 RSVb)
Death Row (2016 RSVb)
Saló del Còmic de Barcelona (2016 RSVb)
Saló del Còmic de Barcelona (2015 RRb)
Saló del Còmic de Barcelona (2014 RRb)
Saló del Còmic de Barcelona (2013 RRb)
Saló del Còmic de Barcelona (2012 RRb)
La noche de los cautivos (2011 RRb)
Saló del Còmic de Barcelona (2011 RRb)
Saló del Còmic de Barcelona (2010 RRb)
Saló del Còmic i Batman Barcelona (2009 RRb)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada