El 27 d'octubre de 2015 es va celebrar la xerrada de Martha Cooper & Jay Edlin, dins de la trobada Openwalls Conference 2015 i, com no podia ser d'altra manera, hi vaig assistir per escoltar la coautora de dos dels meus llibres preferits: Subway Art i Hip Hop Files.
Openwalls Conference 2015 és la tercera edició d’una trobada internacional de gestors, programadors, artistes i públic, que aborda la gestió d’intervencions urbanes autònomes a l’espai públic, organitzada per Openwalls, una xarxa de murs legals per pintar.
Vaig arribar a les 16:50, prou d'hora com per fer l'enquesta sobre art de carrer i obres a conservar que feien a recepció. Quan va acabar l'anterior xerrada vaig entrar a l'auditori i vaig agafar un bon lloc abans que s'omplís de gom a gom, com finalment va ser.
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
A la presentació van explicar que la xerrada seria en anglès, que al final de la mateixa s'obriria un torn de preguntes en anglès o mitjançant una traductora i que un cop acabada la xerrada es podria parlar amb els conferenciants (i demanar-los signatures i fotos).
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
La Martha Cooper va fer una petita introducció sobre el què es tractaria a la xerrada i va presentar a en Jay Edlin, com a escriptor de graffiti pioner dels setanta i amb un gran coneixement de dades sobre la època, al que ens va recomanar preguntar al final.
[En pantalla: Blade]
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
En Jay Edlin, més conegut com a Terror 161 o Jayson/Json, va explicar els inicis del graffiti als setanata amb un munt de fotos de peces i companys de vies i murs. De seguida es va veure el seu lloc d'honor a la història del graffiti i el seu caràcter rebel.
[En pantalla: 'Happy Holiday' de Json (Jay Edlin) i Richie (Seen) per Martha Cooper]
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
La Martha Cooper va continuar la xerrada, també amb un munt de fotos i anècdotes, fent un repàs de la seva trajectòria i de com el seu treball va passar de l'antropologia dels jocs de carrer al graffiti, a tota la cultura hip hop i a tot l'art de carrer actual.
[En pantalla: Primera plana del diari The Village Voice del 21-09-82]
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
La Martha Cooper va encetar el debat amb en Jay Edlin sobre el graffiti i la cultura hip hop amb la primera referència escrita, "Bambaataa's Hip Hop", al diari The Village Voice del 21 de setembre de 1982. Què va ser primer, els elements, la cultura o els mitjans?
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Al torn de preguntes el debat va continuar amb les dues grans qüestions: Graffiti - Hip Hop i Graffiti - Art de Carrer. El públic assistent va preguntar moltes altres coses interessants, com els problemes dels drets d'autor o la conservació de l'art de carrer.
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Jay Edlin*: "Els que escrivíem graffiti a principis dels setanta no fèiem hip hop perquè no existia. Jo i el meu graffiti no érem hip hop". "Galeries i mitjans van unir els elements". "El graffiti és escriptura, un art de carrer, però no tot l'art de carrer és graffiti".
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Martha Cooper*: "Molts nois practicaven diversos elements i es van acabar agrupant a la cultura hip hop". "La primera referència de hip hop als mitjans és d'en Bambaataa". "Avui hi han peces d'art de carrer que no es poden veure acabades si no és en pantalla".
Després del torn de preguntes va arribar el moment de parlar i demanar signatures i fotos. Quan em dirigia cap on eren els conferenciants, em vaig topar amb el gran Kapi, a qui no veia des de la jam i amb qui vaig poder parlar un moment abans que marxés.
Vaig tenir la sort d'aconseguir parlar una mica amb la Martha Cooper, una dona molt amable i simpàtica, i que em dediqués i signés la meva còpia del seu llibre Subway Art (a veure si algun dia ho aconsegueixo d'en Henry Chalfant i completo el duo!).
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Em va saber greu no poder esperar a que el Jay Edlin em dediqués i signés però només tenia un full de paper i em va semblar poc apropiat. Això no va impedir que el Konair marxés amb el braç signat! No va ser fins veure la seva foto que vaig saber qui era!
La meva valoració de la xerrada és més que molt positiva, genial! Escoltar en persona a la fotògrafa cronista de la cultura hip hop i a un pioner del graffiti explicant les seves vivències, debatre entre ells i respondre les preguntes del públic... No te preu!
El programa del festival tenia moltes coses interessants i gratuïtes però no es pot estar a tot arreu, a totes hores i tota una setmana, així que em vaig centrar en fer realitat el meu petit somni de conèixer la Martha Cooper i endur-me el Subway Art dedicat i signat ; )
Després de la xerrada la jornada de conferències va continuar amb la xerrada de RJ Rushmore & Jordan Seiler però no m'hi vaig poder quedar. Espero repetir i, si s'admeten suggeriments, seria genial una xerrada amb Henry Chalfant i Skeme.
*Nota: Les cites són aproximades del que recordo, no són traduccions de l'anglès al català de cap transcripció de cap gravació i no vaig prendre cap tipus d'apunts. Si hi ha alguna discrepància entre el que es va dir i el que dic que es va dir, estic obert a correccions per part dels conferenciants o de qualsevol lector que ho pugui contrastar.
Entrades relacionades:
Spray Nation
One Week with 1UP
Estrena Martha: A Picture Story - Americana Film Fest 2020
Martha Cooper & Jay Edlin - Openwalls Conference 2015
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Subway Art
Openwalls Conference 2016
Conservar l'art urbà? - Openwalls Conference 2016
Presentació All City Queens - Openwalls Conference 2016
Conferència Keep The Faith - Openwalls Conference 2016
Els murs - Openwalls Conference 2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada